Forum eCoal.pl v3.5 Prośba o pomoc przy mojej instalacji - zdjęcia Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
Od gorącej wody to im sie nic nie stanie ,przecież robią PP , gorzej z przekrojami
|
|||
|
||||
rafflo117
|
elwacja nie ocieplona, dach i poddasze ocieplone.
wylewki byly robione rok temu. na trójniku za pompą CO 27 stopni - zmierzone termometrem elektronicznym do mierzenia temperatury powierza na powrocie, czyli ten trójnik poniżej również 27 stopni. Są trzy pompy jak na zdjęciach. Czy karta pamięci jest fabrycznie w sterowniku ? Gdzie sie nadaje uprawnienia ? |
|||
|
||||
gmaj22
|
Popatrzcie na poniższe zdjęcie - zrobiłem kolaż z trzech i coś mi się tu nie podoba, albo jest to niewidoczne.
Wokół bojlera jest coś żle podłączone, w najgorszym wypadku zamienione podłączenia powrotu wężownicy z zimną wodą. Za mało danych, aby być tego pewnym. Podaj, jaki to typ bojlera i zrób zdjęcie tak, aby obejmowało wszystkie podłączenia. |
|||
|
||||
rafflo117
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
gmaj22 tam to koleś zrobił dopuszczanie wody do instalacji , oczywiscie powinno być na wężu elastycznym , a nie na sztywno .
rafflo podaj numer tel na priv , bo nie chce mi sie pisac , chyba ze poczekasz na Leona On ma cierpliwośc i brak układu nerwowego to Ci powie gdzie co podłaczyc i co jak sie robi |
|||
|
||||
leON22
|
Kurde jestem i chyba moja cierpliwość się kończy Młodzi zostawili mnie z 3 m-ym wnuczkiem, bo pojechali do księdza załatwiać chrzes , godzinę było ok a teraz mam problem , młody płacze za cyckiem
dodane 2020-01-13 17:09PS. Właśnie zasnął Piotr ,co podłączenia co i jak to nie pomogę , bo się na tym kompletnie nie znam Jestem tylko zwykłym grajkiem dodane 2020-01-13 17:19Co do braku wykresów , to ostatnio niektórzy mają z tym problemy , pewnie problem leży na platformie ES pewny |
|||
|
||||
gmaj22
|
Owszem jest dopuszczanie zimnej wody = błąd że na sztywno i z jednym zaworem oraz bez zaworu zwrotnego. Dodatkowo wynika ze zdjęcia, że króciec zimnej wody jest powyżej króćca powrotu wężownicy. W każdym wymienniku CWU zimna woda jest poniżej powrotu wężownicy.
Tam zresztą jest jeszcze zagadka, skąd dochodzi zimna woda? Chyba zza ściany - w takim razie gdzie jest też zawór zwrotny na zasilaniu ZW? Jak ładuje zimną wodę w obieg CO i wężownicy, to nic dziwnego, że nie może osiągnąć zadanej ani CWU, ani kotła. |
|||
|
||||
leON22
|
rafflo117 podłącz ten dedykowany czujnik temp.za zaworem 4D w miejscu gdzie radzi Ameno25, żeby wiedzieć jaka temp. leci w podłogę , trzeba wykluczyć jeszcze poprawność montażu zaworu 4D , nie widzę gdzie jest zamontowany czujnik temp.powrotu ?
|
|||
|
||||
pawel3
|
Jeżeli sterownik został niedawno dodany do platformy to trzeba troszkę poczekać za pojawianiem się wykresów
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
pawel3 napisał » 2020-01-13 17:44 Jeżeli sterownik został niedawno dodany do platformy to trzeba troszkę poczekać za pojawianiem się wykresów Aha dzieki paweł3 , bo już sugerowałem autorowi tematu zeby popytał Was dlaczego nie ma wykresów , i zeby sprawdził kartę SD . |
|||
|
||||
leON22
|
Widzę , że jeden problem , to nie problem , do kompletu doszła jeszcze zerwana zawleczka
|
|||
|
||||
budgie1
|
Złośliwość rzeczy martwych Niech se da typ kotła pellet.
|
|||
|
||||
leON22
|
Nie wiem jaka jest różnica między pellet a ekoplusm,czy obecnym 15kW ale zauważyłem , że na ecoalu kociołek dochodził do zadanej problem jest z temp.cwu i powrotu i niewiadomo jaka jest temp.za zaworem 4D
|
|||
|
||||
budgie1
|
Myślę, że to będzie różnica w przerwie podawania, ale głowy za to nie dam
|
|||
|
||||
rafflo117
|
Panowie, jestem po 40 minutowej rozmowie z Ameno22. Prześledziliśmy całą instalacje krok po kroku. Okazało się ze pompa CO była wpięta do CWU , a CWU do CO. Efekt był taki, jakby chcieć zagotować wodę, dolewając jednocześnie zimnej. Czujnik temp.powrotu również był w złym miejscu. Temperatua na podłogówkę była 27 stopni.
Ameno22 poustawiał zdalnie, mam nadzieję, że teraz będzie OK. Mam teraz problem z zerwaną zawleczką. Podajnik zamknięty a wyskakuje taki alarm ;/ |
|||
|
||||
leON22
|
Rozumiem , że zawleczka jest ok ? Sprawdź, czy wszystkie magnesy są w odpowiedniej pozycji ? Może sam czujnik jest zbyt daleko od magnesów albo jest uszkodzony pewny Możesz wyłączyć w ustawieniach czujnik zerwania zawleczki
dodane 2020-01-13 20:42Widzę , że już jest ok , alarmu brak |
|||
|
||||
gmaj22
|
"Efekt był taki, jakby chcieć zagotować wodę, dolewając jednocześnie zimnej".
Ja to wcześniej nieco inaczej ująłem: "Jak ładuje zimną wodę w obieg CO i wężownicy, to nic dziwnego, że nie może osiągnąć zadanej " " jestem po 40 minutowej rozmowie z Ameno22" @Ameno to chyba jest 25, zaś @leON - 22 |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Prawdopodobniej wypiął się kabel od motoreduktora jak kolega zmieniał wpięcie pomp , i generowało alarm zerwana zawleczka , tez tak kiedyś miałem
Trochę pogmatwałeś , miałeś pompę Wilo która zasila bojler i 2 drabinki , wpiętą w gniazdo pompy mieszającej , a pompe od cyrkulacji w gniazdo pompy CWU Druga sprawa klapa zasobnika nie generuje alarmu o zerwanej zawleczce , |
|||
|
||||
leON22
|
Grzesiu Ty też jesteś 22, miałeś nosa, a Piotr to rozkminił Kurde kto to podłączał do sterownika Dokładnie , klapa to klapa ma swój czujnik
dodane 2020-01-13 20:56Czyżby magia 13-go |
|||
|
||||
konto usunięte
|
gmaj22 napisał » 2020-01-13 20:48 "Efekt był taki, jakby chcieć zagotować wodę, dolewając jednocześnie zimnej". Ja to wcześniej nieco inaczej ująłem: "Jak ładuje zimną wodę w obieg CO i wężownicy, to nic dziwnego, że nie może osiągnąć zadanej " " jestem po 40 minutowej rozmowie z Ameno22" @Ameno to chyba jest 25, zaś @leON - 22 Tam najprawdopodobniej był efekt spadku temp kotła po załączeniu pompy CO , czyli grzanie do temp załaczenia pomp , załaczenie pompy , spadek temp kotła i w koło Wojtek Pewności nie ma bo wykresów brak , ale jak zawór był otwarty na 90% , temp na kotle tylko 50* , pierwsze uruchomienie kotła i grzanie domu w którym panowała temperatura taka jak na zewnatrz |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||