Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Proszę o sprawdzenie czy kocioł działa poprawnie Subskrybuj | ||||
|
||||
rafflo117
![]() |
Witam,
wracam do Was po roku. Ale do rzeczy, lada chwila robimy przeprowadzkę. Dom 220 m użytkowej, docieplony, nowy budynek, dobre okna dach docieplony. Kocioł rozpalony w sobotę, w zeszłym sezonie podgrzewałem tylko, żeby woda nie zamarzała. Czy obecne parametry mam ustawione poprawnie ? Jaką temperaturę mogę ustawić na podłogówkę ? Czy obecne ustawienia są poprawne możecie zerknąć ? Zawór 4d obecnie na 5 w skali 1:10. Teraz o instalacji, 2 piętra oraz 2 rozdzielacze na podłogówkę (góra i dół) jednak zasilane 1 pompą. Zawór 4 drożny. Druga pompa na CWU oraz grzejniki (grzejników jeszcze nie ma). dodane 2020-10-19 19:09W zasadzie pytanie dlaczego, mój kociół nie umie uzyskać zdanych temperatur ? A jak już je uzyska to tylko na krótko i spadają. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
30* w podłogę przy tych temperaturach to troszkę za duzo , ogrzać 220m2 podłogi i od razu 30* * to duze obciążenie dla kotła , trzeba było startować od 25* i zwiększać codziennie o 1* , max 30 *
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Czekaj spokojnie aż podłoga "zrobi swoje" jak napisał wyżej Piotr . Jak się wszystko nagrzeje , to praca kotła i temp.powinny się ustabilizować
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Leon jego zawór jest otwarty na 50% , on nie ma siłownika
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
No tak sorki rzeczywiście otwarty na 50% ( 5 w skali od 1-10 ) w takim razie nie zareaguje automatycznie na zmianę temp
![]() |
|||
|
||||
rafflo117
![]() |
Tak nie mam siłownika na 4D. Myślice, że dobrze byłoby mieć? Rano jak wychodziłem do pracy zrobiłem jak radziłeś 60 st i 50 powrót. 4D dałem na 7 (skala 1-10) Zmniejszyła temp. za zaworem 4D na 33 stopnie. żona teraz przesłała zdjęcia. Zastanawia mnie dlaczego CWU cały czas 49.5. I jeszcze pytanko czy grupowe 12/16KW nie za małe?.
CO - zdana 60, aktualne 55 CWU - zadana 55 aktualnie 49,5 Za zaworem 4D - zdana 33, aktualnie 38 |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Nie puszczaj więcej w podłogę niż 30st, niech się stopniowo chata nagrzewa. Jaka temp.jest obecnie wew.? Skręć ten zawór tak żeby za nim było max 30st przy obecnych nastawach, reszta temp.powinna dobić do zdanych
![]() dodane 2020-10-20 09:46Siłownik bardzo fajna sprawa no i komfort użytkowania większy. Nie musisz schodzić do kotła żeby kręcić zaworem 4d i ustawiać temp. za nim ![]() ![]() |
|||
|
||||
rafflo117
![]() |
wewnątrz jest już ciepło ok.22 stopnie.
Dałem zawór 4D na 3. Na zaworem utrzymuje się 34, zadane 33. CO również osiąga 60. Tylko co z tym CWU. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
A jak czujnik od cwu???
|
|||
|
||||
rafflo117
![]() |
sprawny, bo na termometrze na zbiorniku cwu pokazuje to samo. No i piec praktycznie caly czas idzie.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Rozumiem, że temp. wody spuszczonej z baniaka ma również tę samą wartość?
|
|||
|
||||
rafflo117
![]() |
czy temperatura na powrocie nie za duza ?
|
|||
|
||||
Gustine
![]() |
Przepraszam że tutaj pytam ale nie chce zakładac nowego tematu - orientujecie sie moze czy Ogniwo EkoPlus M 14kw ma wentylator WPA 07 ?
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Rafflo
rafflo117 napisał » 2020-10-20 17:22 wewnątrz jest już ciepło ok.22 stopnie. Dałem zawór 4D na 3. Na zaworem utrzymuje się 34, zadane 33. CO również osiąga 60. Tylko co z tym CWU. Pomyśl no logicznie , bo piszesz za zaworem zadane 33 * , utrzymuje się 34 , przecież nie masz siłownika ! to co ma tempr zadana za zaworem do tego ile tam faktycznie jest , skoro to Ty ustawiasz , a nie sterownik Z tym CWU to jaki masz przekrój rur ładujących bojler ? , na jakim biegu idzie pompa , cyrkulacja też swoje robi |
|||
|
||||
Rotaz
![]() |
Gustine napisał » 2020-10-20 19:21 w moim OEPM 14kW z 10.2017 r jest wentylator nadmuchowy EWMAR- NESS typ RV 13As, moc 35W Przepraszam że tutaj pytam ale nie chce zakładac nowego tematu - orientujecie sie moze czy Ogniwo EkoPlus M 14kw ma wentylator WPA 07 ? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
rafflo117 napisał » 2020-10-20 17:22 Gdzie to w Pszczynie masz zabudowany ten złom ?wewnątrz jest już ciepło ok.22 stopnie. Dałem zawór 4D na 3. Na zaworem utrzymuje się 34, zadane 33. CO również osiąga 60. Tylko co z tym CWU. |
|||
|
||||
rafflo117
![]() |
Ameno ale wiem ze temp za zawodem 4D reguluje sam, mam ustawione 33 jest 34 doskonale to rozumiem. Nie mam z tym problemu. Wystarczy przekręcić z 3 na niższy i będzie 33. Tak jak mówię martwi mnie CWU. Miałem pocompe CWU na ustawione na "jedynke". Rano przedstawiłem na dwójkę. Zobaczymy czy coś pomoże. Przekrojowy podam jak wrócę z pracy.
dodane 2020-10-21 08:49Inter-qrwa-nauta a jesteś z Pszczyny? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Z powiatu.
|
|||