Wyniki wyszukiwania
| posty użytkownika | ||||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
A mówią że Kingstony (bo chyba takie są montowane w sterowniku) mają dożywotnią gwarancję
![]() Ale nie pierwsza i nie ostatnia karta która padła. 2 Gb karty u Chińczyków już nawet ciężko znaleźć 4Gb kosztuje 1,5 dolara ![]() dodane 2017-01-25 17:12Potwierdzam po wyjęciu karty z kotła, zgraniu danych na kompa, sformatowaniu karty SD, wrzyceniu na nią ponownie zapisanych danych. Wszystko wróciło do normy wykresy są rysowane. niestety jest kilka dni braków w statystykach, ale to nie problem. Z ciekawostek przez 2 lata na karcie uzbierało się aż 32 Mb danych ![]() |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Pellet jest raczej dość słabym paliwem pomieszany z dobrym paliwem w ilości 1:0,7 daje takie efekty że węgiel pali się znacznie dłużej, a pellet wypala zanim dotrze do kopczyka retorki. I może tylko dopalają się gazy z drewna ale pewnie nie zawsze.
Zauważalnie zmniejszone spalanie to czego węgla, mieszanki? Ja palę samym pelletem schodzi różnie (co widać na statystykach): raz więcej raz mniej, ale czy spalę 4 tony czy 144 tony to dla mnie żadna różnica. Moim zdaniem pal jeden rodzaj paliwa i nie kombinuj albo rybki albo akwarium, szkoda kasy i czasu na mieszanie po pół worka opałów. Ale kuźwa pellet za 900 PLN/t to trzeba nieźle na głowę upaść aby kupić, w tej cenie to można ponad 2 tony kupić i jeszcze na dobrą flaszkę starczy. |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Niestety... na 16 stronach zostało powiedziane bardzo dużo. Temat został prześwietlony prawie z każdej strony, więc jeśli poświęcisz chwilę czasu na przeczytanie wątku będziesz mógł wyrobić sobie własne zdanie na temat PV.
Jednak mogę pokazać jak wyglądał początek kwietnia w stosunku do poprzednich miesięcy pierwsze 9 dni kwietnia i połowa produkcji z marca już zrobiona: To statystyki z dużej instalacji: ![]() Kocioł wygaszony w tym sezonie 3.04 i mam nadzieje że tak pozostanie. |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Kwiecień zleciał... czas na statystyki.
5kWp zrobiło 643,8kWh z czego do sieci wysłałem 479,4kWh. Instalacja zapełniła rachunki za prąd w okolicach 35PLN/2 m-ce przez cały rok nawet w okresie listopad - marzec. Są też kiepskie informacje instalacje pomimo zniesienia chińskich ceł znacznie podrożały może ze względu na sezon może z innych przyczyn... jednak jeśli zdecydujecie się na montaż praktycznie na JUŻ możecie liczyć na bardzo niskie ceny ! 27.04 wprowadzono prawo które mówi że inwertery powyżej jakiejś mocy muszą ogarniać jakiś standard ZE który może zdalnie zmniejszyć moc po RS485?? - nie chce skłamać ale chyba tak!. Więc na tę chwilę ceny bardzo spadną i jeśli w miesiąc ogarniecie instalację to Wam ją podłączą (chyba mowa o <5kWp). Niezależnie od wszystkiego Froniusy są nieosiągalne czas oczekiwania to minimum 3 miesiące wszystko wyprzedane na pniu. To co ktoś już ma na magazynie kosztuje ktocie:/A skoro po 28.05 będą przyłączali tylko froniusy i sma to jest Wasz czas - a raczej ostatnia chwila, później będzie tylko drożej - moim zdaniem! |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Panowie nie ważne ile wskażecie wskazań kotła karoki, wieżę że jego pompa wzieła, tyle ile mówi. Myślę że nie ma powodów do nie ufania mu, oszukał Was?/skłócił? Ktoś obejrzy mój kocioł??? i w 100% stwierdzi że cwu grzeje jakoś "inaczej" ktoś popatrzy na statystyki powie że nie zasypałem kotła od 1300h. Koledzy/koleżanki każdy z nas ma piec każdy wie jak działa, niezależnie od opinii elektroniki. Wiem ile mam paliwa w podajniku, wiem jak się pali - nie wiem po co na siłę staracie się skłócić? działacie w słusznej sprawie. |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
||||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
U mnie statystyk z września nie będzie zmiana routerów a hasła w inwerterach nie zaktualizowane. Zaczynają się kiepskie dni szarówka za oknem i ogólnie nic się nie chce, nawet rozpalać w piecu zamiast tego kręci klima i grzejnik elektryczny. Wungiel na wewnątrz też trochę zmókł i czekam aż przeschnie zanim go wniosę do gospodarczego. Zresztą nawał roboty w dobudówce w przyszłym tygodniu przychodzi tynkarz a żonie się przypomniało że w kuchni chce włącznik światła krzyżowy, więcej gniazdek i TV na ścianie. Tym samym w dniu wczorajszym po policzeniu wyszło że żonka ma 21 gniazdek do samego prądu w kuchni... Dziś dopijam kawkę i idę kuć ścianę na rozdzielnię podtynkową 3 x 12 i bruzdę pod kabel kabel 4 x 6mm2. |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Pięknie było i jest, pozostałe 3 inwertery nadal klepią prąd (każdy inwerter na każdą fazę, a nie jeden na wszystkie ), a ten jeden co prawda największy - co miał zrobić przez tyle lat zrobił teraz posiedzi tydzień w serwisie i znów będzie klepał prąd, kolejne lata mam sporą nadwyżkę więc tydzień czy dwa żadna różnica.
Myślę że znajdziesz to po S/N inwertera na stronie producenta. Przynajmniej u mnie po tym zweryfikowali. Tymczasem z powodów "koronki" ukończyłem sufity podwieszane w całej nowej chałupie, dojechały mi wszystkie elementy rekuperacji i może w poniedziałek je ukończę. I od środy jadę z 2 warstwą izolacji, i kładę KG na sufity. Unigrunt już przyjechał więc będzie można malować całość i myśleć o podłodze. @LeOn nadal czekam na namiary wysyłki "sprzętu" bo jest znaczna nadwyżka dodane 2020-05-14 21:16 EDIT: jeden dzień i na wiosce przybyło kolejne 40kW (jeden z sieci sklepów ) pokryli pół dachu co dziwne od wschodniej strony??? Na zachodniej nie ma nawet wkręta pod stelaż - ale ich decyzja. Możę muszą mieć prąd rano? Mój nowy inwerter wraca jutro z gwarancji, wymieniony na nowszy model bo mój był "stary". Oczywiście to nowy on był kiedyś ten co przyjedzie z serwisu też nowy nie będzie. Ale przeklepali wszystko nawet S/N został ten sam, semsportal (tam gdzie są statystyki) ten sam. Jutro ma przyjechać to zmontuję go i będziemy testować ze znaczących zmian był CZERWONY będzie BIAŁY. Jeszcze 6 lat gwarancji zostało... oczywiście ktoś się rypnął Goodwe bo zgłosiłem go w 2014r na gwarancję ale skoro mam do 2026 to OK. |
|||
|
|
||||
|
gwarek
|
OEPM26-Marcin napisał » 2023-01-28 19:37 Witam,Od 24 nie wyświetlają mi się statystyki. Restartowałem sterownik ale nic to nie pomogło.Co się dzieje? Heyka. Kurcze ale masz oszczędny ten kocioł. Możesz opisać co ogrzewa ??? Mam też OEPM26kW i u mnie nie wygląda tak różowo. |
|||
|
|
||||
|
ledsezelim
|
Hej i Dzien dobry - pytanie nie tylko forumowiczom ale specialnie dla panow z ES.
Tak jak juz w innych tematach dalem znac - jestem z Czech, calkiem na zachodzie nie daleko od granic do Niemiec, z tego powodu jest mozliwosc uzyc/zakupic wlasnie tylko przewaznie wegiel brunatny, u mnie konkretnie "Orech 2 Bilina". Wydajnosc tego wegla tylko co wedlug specyfikacji 17,6MJ. Chcial bym co najlepiej zuzyc z trybu spalania grupowego, i kwestia jest taka - jak ten algorytm przelicza czas dopalania? Czy to tylko przez temperature spalin? Czy tez wlasnie bierze pod uwage ta wydajnoszc ktora zadaje do statystyk i zakupu paliwa? BTW - Przy stabilnych warunkach wydalo mi sie ze w pelnym automacie Ecoal dziala w miare OK z tym weglem, problem jest jak za duzo spadnie temp. kotla, Ecoal da dmuchawe tak mocno, ze sa spieki. Inaczej jak zmiena moc i zaczyna u mnie naprz. z: - korekta dmuchawy -2 - podawanie 5s to zaczyna i daje 34% dmuchawy, jak dalej spada/nierosnie, daje 36%, dalej 38% - do tej pory w miare OK, ale jak jeszcze spadnie, to idzie na 44% oraz 46% i to juz za mocno... Bardzo przydalo by sie ograniczenie max pracy - tak jak wyzej - powiedzmy do max 40% Ta tylko jedna extra opcja by sie przydala nie tylko dla Ecoala - i nawed dla wsztytkich trybow spalania - i to podobno jak w Manualnym mozna zrobic - ograniczenie max. temperatury spalin... dzieki za podpowiedzi i pomysly
![]() |
|||
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.

! 27.04 wprowadzono prawo które mówi że inwertery powyżej jakiejś mocy muszą ogarniać jakiś standard ZE który może zdalnie zmniejszyć moc po RS485?? - nie chce skłamać ale chyba tak!. Więc na tę chwilę ceny bardzo spadną i jeśli w miesiąc ogarniecie instalację to Wam ją podłączą (chyba mowa o <5kWp). Niezależnie od wszystkiego Froniusy są nieosiągalne czas oczekiwania to minimum 3 miesiące wszystko wyprzedane na pniu. To co ktoś już ma na magazynie kosztuje ktocie:/