Wyniki wyszukiwania
| posty użytkownika | ||||
|
|
||||
|
Lichy
|
leON22 napisał » 2022-04-21 11:56 Ps." Zasobnik na pełno" tzn.ile kg? Jak chcesz mieć dobre statystyki, musisz mieć to wszystko wyliczone jak w aptece ![]() ![]() Zasobnik na pełno czyli 180kg wg. informacji strony producenta
|
|||
|
|
||||
|
Lichy
|
leON22 napisał » 2022-05-04 06:55 Ok, to teraz sprawdź ile Ci kręci minut ten Twój podajnik, żeby przepchnąć to 180kg. Reszta j/w Wyszło ok. 500 minut i w podajniku była jeszcze garstka węgla więc ustawiłem 520 minut. Zrobiłem statystyki i ogólnie to wydaje mi się, że sporo tego ekogroszku idzie. Może można coś poprawić w ustawieniach. Jeśli chodzi o popiół to jest 50/50 popiół z spiekami. Wrzucę zdjęcie w wolnej chwili. |
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Mam 60st ale to celowe działanie, żeby mieć cieplejszą wodę w baniaku CWU, który zasila Buderusa 270l ( temp.zadana 50st z histerezą fabryczną 5st ) , który obecnie pyrka na 1/3 mocy i zużywa średnio 1kW/h na dobę, kociołek ma obecnie podobne zużycie prądu, a zużycie węgla możesz podejrzeć w moich statystykach. W przypadku @QuQuart skoro chce mieć CWU o temp.45st, max 55st na kotle w zupełności wystarczy, ale mniejsza z tym może mieć nawet 60st, wtedy szybciej mu dobije do zadanej
Jak zejdzie obecny zasyp Pieklorza 40kg wygaszam "dziada" i Buderus odpali pełną parą dodane 2022-05-08 14:56Ps. Moja rada dla @Q...spróbuj zmienić ochronę powrotu na pompa CWU, ustaw temp.zadaną kotła na 52st, min.temp.powrotu 50st, i CWU 50st, temp. załączania pomp 40st, algorytm wygaszania kotła na Tylko w grzaniu. Narazie tyle i obserwujemy
|
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Adam, to wg moich statystyk, czyli 3.5tony groszku 27MJ/sezon 24st w domu i CWU 50st , wg Twoich obliczeń, w pompę o jakiej mocy muszę celować
bo jakoś tego nie kumam
|
|||
|
|
||||
|
adkwapniewski
|
leON22 napisał » 2022-05-20 15:21 Adam, to wg moich statystyk, czyli 3.5tony groszku 27MJ/sezon 24st w domu i CWU 50st , wg Twoich obliczeń, w pompę o jakiej mocy muszę celować bo jakoś tego nie kumam ![]() Wejdź tu : https://cieplo.app/start Wypełnij i wklej link do wyniku. Grzejniki przewymiarowane ? |
|||
|
|
||||
|
adkwapniewski
|
@leON22 ja w Twoim przypadku celował bym w 8-9kW jednośmigłową uznanych producentów
![]() @DamianOwczarek Do oszacowania mocy pompy potrzeba zapotrzebowania na moc w zależności od temp zew w danej strefie. Można zrobić OZC albo użyć "formularza ciepło właściwe" który w moim przypadku pokrywa się z OZC. Ze statystyk nie da się prawidłowo wyznaczyć mocy ze względu na "zgadywanie" sprawności z jaką pracował kocioł. Niech będzie że w ciągu 24h spaliłeś 20kg groszku z wartością opałową 28MJ i sprawnością 65% to "wyprodukowałeś" (20kg*28MJ/kg = 560MJ *65% /3600s = 101,11kWh 20kg / 24h /3600s * 28Mj = 6,48kW * 65% = 4,21kW - średnia moc kotła w ciągu doby Dla sprawności 50% to już 3,24kW Z jaką sprawnością pracował kocioł ? Bez ciepłomierza nie wiadomo ... Jeszcze dochodzi "jakość" deklaracji ilości MJ/kg ... |
|||
|
|
||||
|
Lichy
|
Witam.
Ostatnio w moim temacie o ustawieniach zasobnika rozwinęła się rozmowa na temat spalania kotła. Zaskoczony wynikami innych forumowiczów chciałem zapytać resztę jak to się u Was kształtuje. U mnie ze statystyk wychodzi, że wynik to ok. 6kg/d na obecnych ustawieniach. Czy to normalne ? Można coś zrobić , aby ten wynik unormować ?
|
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Spadek spalania węgla powiadasz , chyba to złudzenie optyczne , mam nadzieję, że statystyki @mariuszlol23 nie kłamią
Porównaj sobie spalanie za cały dzień 17.11.2024 wychodzi 19.8 kg/min , a za dzień dzisiejszy do obecnej godziny czyli 15.50 - > 19.2 kg/min , jaką tu widzisz oszczędność ![]() |
|||
|
|
||||
|
leON22
|
@mamut najprostszy sterownik do grzałki , to np. inteligentne gniazdko WiFi ( mam coś takiego Gosund EP2 i aplikacja TUYA ) podłączony mój PC CWU Buderus 270l
![]() Piotr poproś @tryt , to Ci podeśle arkusz kalkulacyjny do prowadzenia statystyk PV
|
|||
|
|
||||
|
Jan727usz
|
Witam wszystkich. Dopiero co zamontowałem nowy kocioł i podłączyłem do sieci. Moje pytanie dotyczy statystyk zużycia paliwa i kosztów. GDZIE WPISAĆ cenę paliwa? Nie mogę znaleźć takiej opcji. Pozdrawiam.
dodane 2022-08-16 21:49Znalazłem ale co wpisać w polu kg/min ? To chyba po jakimś czasie palenia dopiero się okaże bo tak chyba z głowy wpisywać to nie ma sensu.
|
|||
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.

bo jakoś tego nie kumam

ale co wpisać w polu kg/min ? To chyba po jakimś czasie palenia dopiero się okaże bo tak chyba z głowy wpisywać to nie ma sensu.