Od poniedziałku (14.04.2025r) planowane są prace przy usłudze Zdalnego dostępu dla sterowników 3.5/4.0.
W poniedziałek mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne (wykresy i statystyki) będą uzupełniane na bieżąco - może to potrwać dłuższy czas.

Wyniki wyszukiwania

posty użytkownika 
2019-10-29 12:55 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  leON22 Posty:
Marcin , zapomniałeś jeszcze dodać w tych swoich obliczeniach, że ten kociołek oprócz wungla to pobiera również prąd Niedawno osobiście sprawdzałem to na zakupionym watomierzu W moim przypadku wygląda to tak :
1 ) Sam sterownik pobiera ok.6W 
2) Pompa CWU ( działa non-stop jako ochrona powrotu ) - 8W
3) Sterownik+pompa cwu+dmuchawa na 33% - 22W
4) Sterownik+pompa cwu+dmuchawa na 33%+podajnik - 270W ( tutaj w zależności od ustawień u mnie w grupowym na mocy 8kW - 5x 5s = 25s , na mocy 12kW - 5x 7s ) ogólnie czas pracy podajnika na pelecie weglowym VP u mnie 570min
5) Wszystko j/w + pompa CO ( tryb zimowy ) - ok.300W 
Nie chce mi się tego wszystkiego liczyć ale trochę tego zużycia jest pomimo energooszczędnych pomp 
dodane 2019-10-29 12:55Dla przykładu wrzucę screena z moich statystyk za m-c sierpień 2019 r

2019-11-04 21:17 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  marleyy Posty:

No właśnie z tego co widzę T-CAP to tylko od 9kW...to za dużo jak na mój domek ....obecnie OEP maksymalnie dobija do 3,3kW....ale to dosłownie kilka dni w roku...średnia to 1,3kW....nawet gdyby przyjąć, że na Statystyki z kotła trzeba przymknąć oko, i nawet te 1-1,5kW pompy zarezerwować dla CWU... to te 9kW to i tak sporo.. celuje 5-7kW. Więcej mi nie potrzeba.

Jakiś inny typ? Wogóle czym rózni się zwykła Aquarea od TCAP oprócz mocy?..tak w kilku zdaniach zebym nie musiał szukać po necie...
2021-02-11 10:55 Temat: eCoal.pl v3.5 » Nagły brak statystyk
  janjan Posty:
Panowie i Panie czy ten bałagan ze statystykami widmo kiedyś się skończy?
2019-11-06 10:45 Temat: eCoal.pl v3.5 » Ogniwo Eko Plus M 20kw + ekogroszek PGG Karlik (min.24MJ) = bardzo wysoka temperatura spalin
  downhill Posty:
Czujnik spalin regularnie czyszczę (raczej profilaktycznie bo nie wiele sadzy, brudu się na nim zbiera. W grudniu 2018 testowałem go i pokazywał prawidłowe odczyty.

Praca kotła na mniejszej histerezie (np. 1 lub 0.5) w moim wypadku przynosiła większe spalania ale chętnie ponowie testy. Tak samo wyglądała sprawa (większe spalanie) kiedy kocioł pracował na grupowym na mocy min.8kw-max.12kw czy 16kw ale tutaj też chętnie ponowie testy(może nawet od jutra). Dlatego aktualnie pracuje na min.8kw max 8kw.

Co do ochrony powrotu to oczywiście jest->zadana CWU 60*C CO 65*C ale czujnik CWU oszukany na kalibracji (minus 10*C)wiec pompa CWU chodzi non stop (spójrzcie na wykres temp.powrotu) 

Nie włączałem funkcji ochrony powrotu w sterowniku bo tam mogę zadać również max 60*C. Wole jednak mieć w historii temperatury powrotu że trzymałem cały czas nawet więcej niż zalecane jest w DTR (55*C)u mnie blisko 65*C.

Wspominacie że mój kocioł pracuje na mocy około 10kw ,z czego to wynika / wnioskujecie? Pytam bo Statystyki pokazują aktualnie jakieś 4-5kw
dodane 2019-11-06 10:45Zacznę na początek od zmiany histerezy kotła (1min temu zmieniłem) na zalecane tutaj w poprzednich postach 0.5*C (aktualnie jest 4.8*C) z testujemy i zobaczymy jakie zmiany tym razem to przyniesie, najbardziej interesuje mnie czy zaobserwujemy zmianę ilości spalonego paliwa.

Spalanie 05.11 = 22.6kg (6-8*C na zewnątrz), dzisiejsze o godzinie 10:45 (06.11) (4.5-6.5*C na zewnątrz) = 21.4kg ,zawór 4d ciągle w jednej pozycji

Za jakieś 48h-60h zmienię również moc max.w grupowym na 12kw.
2020-01-17 06:29 Temat: eCoal.pl v3.5 » Brak danych: wykres i statystyki
  siema Posty:
U mnie wczoraj o 5 skonczyły się wykresy i Statystyki.
2020-01-16 07:31 Temat: eCoal.pl v3.5 » Brak danych: wykres i statystyki
  pawlop Posty:
U  mnie wykresy koniec o 3,40 a Statystyki o 3,00
2015-08-21 13:35 Temat: Aplikacje mobilne » eSterownik Mobile wersja 1.5.x
  michalsubaru Posty:
A JA nadal nie mam dostepu do statystyk i wykresow
2020-01-16 13:59 Temat: eCoal.pl v3.5 » Brak danych: wykres i statystyki
  YuZJannowitz Posty:
U mnie od 6:03 wykresy na esterownik.pl zamrożone. Często występują takie awarie?

Na tą chwilę poradziłem sobie przekierowując na routerze ruch na porcie 80 z IP sterownika na IP zewnętrzne mojej sieci i wykresy podglądam bezpośrednio na serwerze www zbudowanym w sterownik. Mało wygodne, nie liczy statystyk ale podgląd "live" na wykresy jest.
2020-01-17 10:36 Temat: eSterownik.pl » Problemy z aktualnymi statystykami oraz wykresami
  Michal86 Posty:
W pello wystarczy przemnożyć czas pracy podajnika przez jego wydajność i macie zużycie od zasypu do zasypu. Podzielić to na dni lub godziny i statystyka zużycia paliwa gotowa😜
2020-01-17 20:55 Temat: eSterownik.pl » Problemy z aktualnymi statystykami oraz wykresami
  PrzemekP Posty:
Gustine napisał » 2020-01-17 20:48
A co z wykresami pracy ? Również za nie będzie pobierana oplata ? Statystki mnie nie interesują, ale juz wykresy z pracy kotła tak, dla mnie to bardzo ważna funkcja. Kiedy przewidujecie poprawę ich działania ? Pytam bez spiny

Proszę dokładnie przeczytać.

Statystyki jak i wykresy nie będą płatne - dlatego też nigdy nie będą traktowane jako luksusowe dodatki. 

Co do poprawy działania - to tak jak pisałem w pierwszym poście. Pracujemy żeby poprawić sytuację. 
Zmiany większe planujemy dopiero po zakończeniu sezonu grzewczego.
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.