Wyniki wyszukiwania
| posty użytkownika | ||||
|
|
||||
|
Radkon1981
|
no tylko gdzie to poszukać w sterowniku, bo szukałem ustawienia na Pellet i nie mogę znalesc. Szukałem w panelu, chyba że bezpośrednio w sterowniku?
|
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Parametry spalania > typ kotła > Pellet.
Korekta dmuchawy na - 8. Gdyby się nie sprawdzało proponuje parametry retorta ręczny. |
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Mam wysoki komin , a co za tym idzie nadmierny ciąg kominowy , co skutkuje wypalaniem się paliwa na podtrzymaniu . Obecnie na te dolegliwości pomagają uchylone drzwiczki od wyczystki ( przystawione cegłą dziurawką ) oraz mieszanie opału lepszej jakości z gorszym mix silver bartex z ekomiał siany karena . Chciałem przetestować Pellet węglowy Varmo Premium , ponoć opał kaloryczny i obawiam się żeby żar nie cofnął się do zasobnika , dlatego pomysł z zamontowaniem przepustnicy , która ograniczy dopływ "lewego" powietrza na postoju . Lepiej dmuchać na zimne
|
|||
|
|
||||
|
anaana
|
Trzeba ten Pellet troszeczkę namoczyć w oleju, będzie dłużej trzymał temperaturę 😉😉😉
dodane 2018-02-21 17:13Vmilo zawsze możesz domieszać czegoś od groszku do miału. Jaki masz palnik jeśli to nie tajemnica? |
|||
|
|
||||
|
oxalis3
|
leON tak na szybko przeczytałem o ten projekt, wniosek taki , że węgiel zajebiście podrożeje (no przecież członkowie rad nadzorczych, prezesi firm, przewodniczący związków zawodowych itp muszą zarabiać bardzo dużo).
Co do smogu i jakości paliwa: - palę obecnie mieszanką miału, brunatnego i Pelletu, jak ja mogę być odpowiedzialny za zanieczyszczenie środowiska jak u mnie z komina nie leci dym?? - poprawa jakości spalania paliw stałych wg mnie jest bardzo prosta, wystarczy wyeliminować z rynku kotły górnego spalania. W kotłach dolnego spalania z doprowadzonym PW i szamotowym palnikiem nie da się spalać żle (wiem co piszę bo paliłem parę lat w takiej samoróbce i spalanie było SUPER)/ |
|||
|
|
||||
|
miyagi
|
po znajomosci ,dzieki mojejmu szefowi bede mial za 700zl/t. normalnie chca ok 900. Bede informowal o postepach. Narazie dopale reszte groszku, wyczyszcze piec i kotlownie i ruszam z peletem. Z tego co czytalem na poczatek nalezy przestawic komputer na Pellet, zmniejszyc nadmuch do -8 i zwiekszyc czas podawania. Dodam ze piec mam ustawiony na automat.
pozdrawiam |
|||
|
|
||||
|
pab11o
|
No ale przecież trzeba 1.5 tony peletu na 1 tone groszku to w jaki sposóba ma być to niby opłacalne. A gdzie jest taka opcja przestawienia sterownika na Pellet.?
U mnie szwagier ma z dotacji dostac piec na zrebki. Wezmę kiedys od niego worek zrębek i zobaczę jak będzie się palic |
|||
|
|
||||
|
oxalis3
|
Ja jestem z nad morza i z mojej perspektywy wygląda to tak:
1. miał na składzie 520 PLN , (nie do spalenia sam) +Pellet 530PLN+czech z OBI 550 pln i tak razem całkiem fajnie to idzie 2. EKO RUSEK za 690 bardzo fajnie w moim OEP się spala, 3. w 2018 raczej jakiś suchy EKO RUSEK (ewentualnie Greenpal jeżeli utrzyma cenę) |
|||
|
|
||||
|
Walker
|
Witam pale Pelletem od 2 miesięcy i widzę same plusy, idzie go troszkę więcej, ale niema sadzy, a popiołu z całego podajnika ledwie na dnie popielnika.
Karotka- odnośnie pożaru w zasobniku to kobieta nie zamknęła chyba klapy, bo niema możliwości żeby cofnęło żar poniżej otworów nawiewnych. Próbowałem wiele razy i nigdy nie zszedł poniżej, i nigdy też temperatura podajnika niewzrosła powyżej normalnej. Zawsze można czas wyrzutu paliwa zwiększyć na 10 min, i zmniejszyć max temp podajnika - poto to zabezpieczenie jest żeby do takiego pożaru nie doszło. Zaznaczam że to są moje odczucia i każdy może się z nimi nie zgodzić. ... a jeszcze jedno palę na zmianę z ekogroszkiem bo kupiłem na całą zimę i nie będę go trzymał (zasobnik groszku i zasobnik peletu - nie mieszam) dodatkowo jest ładny zapach w kotłowni i w okół domu
|
|||
|
|
||||
|
KamilKGU
|
EKO + 25 kW ustawiena Pellet, korekcja dmuchawy -8 % 120 - 140 kg masakra Szkoda, że tak duży pobór Zmniejszenie otworów palnika i powietrza, ale kto wie, czy by to pomoglo. |
|||
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.
... a jeszcze jedno palę na zmianę z ekogroszkiem bo kupiłem na całą zimę i nie będę go trzymał (zasobnik groszku i zasobnik peletu - nie mieszam) dodatkowo jest ładny zapach w kotłowni i w okół domu