Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum Pello v3.5 Zimne grzejniki po dogrzaniu pomieszczenia Subskrybuj | ||||
|
||||
sitarixd
![]() |
Witam. Posiadam defro evopell 12 kw z termostatem pokojowym. Teoretycznie wszystko fajnie działa, grzeje pomieszczenie, kocioł przechodzi w tryb grzania, po jakimś czasie się wyłącza. Zastanawia mnie czy to normalne że jak te grzejniki robia sie gorące, temperatura w domu osiągnięta to po kilkudziesięciu minutach grzejniki robia sie zimne. To chyba nie ma sensu, bo w moim przypadku (budynek nie ma elewacji) szybko tracę uzyskaną temperature i piec na nowo sie rozpala. Napiszcie proszę co musiałbym zmienić w ustawieniach
Temp zadana na piecu 65 stopni, temp za zaworem 4d 55 stopni.
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
@ sitarixd W pierwszej kolejności udostępnij Swój sterownik. Sorry ale bez tego nikt ci nie pomoże. Daj nam wizję ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
@rj1972 mam wizję hasło ” termostat pokojowy ” i wszystko jasne 😉
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
leON22 sorry ale nie jestem wizjionerem. Pewnie sitarixd ma ustawione wyłączenie pompy CO po dogrzaniu pomieszczenia i dlatego ma zimne grzejniki. A może cokolwiek innego być. Udostępnienie sterownika pomaga wszystkim a przedewszystkim samemu zainteresowanemu.
|
|||
|
||||
sitarixd
![]() |
Oki, postaram się na dniach podłączyć sterownik do neta i udostępnić, ewentualnie skontaktuje się jeszcze z serwisantem. Dzięki
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
No w tej sytuacji to napisz co to za termostat pokojowy. Sprawdź czy ma finkcje wyłączenia pompy CO po dogrzaniu pomieszczenia. Jak będzie sterownik w sieci to będzie wykres pracy instalacji i wtedy da się to zdiagnozować.
Może też być tak ze masz ochronę powrotu przez zawór 4d i wtedy efekt może być podobny a nic to nie ma wspólnego z termostatem. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Roman termostaty działają zero jedynkowo , czyli wyłączają pompę CO po dogrzaniu pomieszczenia i odwrotnie , @sitarixd nic z tym nie zrobi , jedyne słuszne rozwiązanie to montaż dedykowanych czujników temp.wew. jeśli posiada sterownik Pello v.3.5 😉 Skoro to jest Defro Evopell to fabrycznie jest tam sterownik Pello Center łudząco podobny do naszych "miśków" 🙂
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Leon nie mylisz adresatów? Ja nie potrzebuję wyjaśnień. Nie wiesz jaki ma termostat i czy jest w ogóle powiązany ze sterownikiem. Może to jakieś TECH i steruję niezależnie pompą i siłownikiem? Ja by poczekał na więcej informacji. A może to nie termostat tylko coś bardziej wypasione. Nie ma co gdybać. Jak opisałem tylko przykładowe działania.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Roman wg mnie szkoda zachodu, bo sam widzisz zaangażowanie zainteresowanego tematem 😕
|
|||
|
||||
Michal86
![]() |
Sterowanie pokojowe na zasadzie włącz, wyłącz oparte jeszcze na jednym czujniku to raczej sprawdzi się tylko w niedużych, dobrze ocieplonych domkach z otwartymi przestrzeniami. Jak po chałupie hula wiatr to mimo osiągniętej temperatury ale przy zimnych grzejnikach będzie odczuwalny dyskomfort.
|
|||
|
||||
Rudi24
![]() |
A może "pobawić" się z programatorem dla zaworu 3D,4D dla obniżonej temperatury (i pompa c.o. nie wył. po nagrzaniu pomieszczenia) lub sterowanie PID dla zaworu(ale wtedy chyba czujnik temp. wewn. fabryczny, a nie termostat?)
|
|||
|
||||
sitarixd
![]() |
Hej Hej. Nie było mnie w domu, na dniach przyjechałem, zająłem się tematem, podłączyłem sterownik do neta. Termostat pokojowy wyłączyłem, czyli teraz steruje temperaturą głowicą na grzejnikach. W międzyczasie okazało się, że w ochronie powrotu/pompa mieszająca/funkcje pompy dodatkowej miałem ustawione na pompa mieszająca przez co pompa CO puszczała wode przy max 53 stopniach na piecu, przełączyłem na pompe kotłową i wszystko wydaje mi się ok. Ogólnie piec pali bardzo dużo pelletu, ale to prawdopodobnie przez niedogrzane ściany, brak elewacji i nic z tym na ten moment nie jestem w stanie zrobić. Dopiero teraz mam czas żeby pobawić się nowym piecem, pogrzebać w ustawieniach. Jeśli ktoś by chciał zerknąć w moje ustawienia, czy wszystko jest ustawione optymalnie byłbym wdzięczny, bo ja szczerze ustawiałem metodą prób i błędów.
|
|||