Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882

Wyniki wyszukiwania

posty użytkownika 
2024-11-11 18:37 Temat: Pello v3.5 / v4.0 » Uzupełnianie zasobnika
  PrzemekP Posty:
Zaznaczając nowy zasyp (czy to z panelu czy z strony www) zakładamy, że zawsze dosypujemy do pełna. Czas do opróżnienia zasobnika jest podawany dla pełnego zasypu. Możesz wsypać dowolną ilość opału (oczywiście przy założeniu, że sypiesz do pełna) - podajesz ile kg wsypałeś (do celów statystyki). Czasu do opróżnienia nie zmieniasz.
2024-01-13 19:07 Temat: eSterownik.pl » Braki w menu Statystyki
  DKo70 Posty:
Karta ma 1,45 GB wolnego miejsca. A co zrobić aby nadal zapisywały się statystyki? Wystarczy zmienić kartę? 
Kartę zgrałem i sformatowałem. I nic
To co zgrałem ze starej karty nagrałam na nową 4 GB i też nic. 
2024-11-14 07:44 Temat: eCoal.pl v3.5 / v4.0 » Sterowanie pompami i zaworami przy zgaszonym kotle - jak?
  MALB Posty:
Witam
Oto dokładnie co należy wykonać, aby korzystać z elektroniki pieca bez jego rozpalania w sytuacji, gdy mamy dodatkowe źródło ciepła:

1.     Odłączamy fizycznie od sterownika zasilanie wentylatora i podajnika.
2.     Zostawiamy podłączone te pompy których będziemy używać.
3.     Zakładka Ustawienia/ Kocioł/Tryb pracy zmieniamy Temperaturę zadana na min (42°)
4.     Zakładka Spalanie Retortowy- Reczny/ Tryb grzania. Tu ustawiamy Czasy pracy podajnika i Czasy postoju podajnika na wartości minimalne.
5.     Spalanie Retortowy- Reczny/Parametrach podtrzymania/ Czas pracy podajnika i Czas krótkiej przerwy  ustawiamy na wartości minimalne, zaś Czas postoju podajnika na wartość maksymalna. Dodatkowo Ilość powtórzeń na 1.
6.     W zakładce Zaawansowane/Obwód kotła ustawiamy Retortowy- Ręczny, zaś Algorytm wygaszania kotła ustawiamy na Nieaktywny.
7.     W zakładce Zaawansowane/ Zabezpieczenia/Czujnik zerwania zawleczki ustawiamy na NIE.
8.     W zakładce Kalibracja czujników/Temperatura kotła/Poprawka kalibracyjna ustawiamy na 30°
9.     W zakładce Kalibracja czujników/Temperatura powrotu/Poprawka kalibracyjna ustawiamy na 30°

Jeżeli  w dodatkowym źródle ciepła będziemy używać pompy CWU  to w zakładce Zaawansowane/Obwód kotła/Ochrona powrotu ustawiamy na nieaktywny.
Jeżeli nie będziemy jej używać , a mamy ustawione w zakładce Zaawansowane/Obwód kotła/Ochrona powrotu poprzez pompę CWU to odłączmy ją fizycznie od sterownika.

Jeżeli chcemy wrócić do palenia w piecu możemy pominąć punkty 4 i 5, gdyż w zakładce Zaawansowane/Obwód kotła ustawiamy Retortowy- eCoal i wyżej wymienione, zmienione wartości, nie będą aktywne.

Zmiany w czasach pracy podajnika wykonałem, aby nie wprowadzać zamętu w statystyki zużycia węgla. Jeżeli komuś to nie przeszkadza, to oczywiście może pominąć te zmiany. 
2022-05-03 22:16 Temat: bruli.pl v3.5 / v4.0 » Ustawienie zasobnika
  Lichy Posty:
leON22 napisał » 2022-04-21 11:56
Ps." Zasobnik na pełno" tzn.ile kg? Jak chcesz mieć dobre statystyki, musisz mieć to wszystko wyliczone jak w aptece 

Zasobnik na pełno czyli 180kg wg. informacji strony producenta 
2022-05-04 15:33 Temat: bruli.pl v3.5 / v4.0 » Ustawienie zasobnika
  Lichy Posty:
leON22 napisał » 2022-05-04 06:55
Ok, to teraz sprawdź ile Ci kręci minut ten Twój podajnik, żeby przepchnąć to 180kg. Reszta j/w  

Wyszło ok. 500 minut i w podajniku była jeszcze garstka węgla więc ustawiłem 520 minut. Zrobiłem statystyki i ogólnie to wydaje mi się, że sporo tego ekogroszku idzie. Może można coś poprawić w ustawieniach. Jeśli chodzi o popiół to jest 50/50 popiół z spiekami. Wrzucę zdjęcie w wolnej chwili.
2022-05-10 23:06 Temat: eCoal.pl v3.5 / v4.0 » Czesci zamienne
  swp_minkowskie Posty:
karoka65 napisał » 2022-04-29 22:04
Ciekaw jestem jak ten Żeliwny w ogóle palił, nie dość że się "zespawał" to jeszcze talerz pęknięty.

Mozesz obejrzec wykresy i statystyki. Palilem Varmo. Niedopalow bylo bardzo malo
2022-05-08 15:21 Temat: eCoal.pl » Przegrzanie podajnika
  leon Posty:
leON22 a widziałeś zapytanie kolegi o wykresy statystyki kartę SD itd??? Przestałem być nad gorliwym i pomagam w temacie
2022-05-15 17:19 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  leON22 Posty:
Witam, osobiście rozważam zakup Aristona 7kW, na tym forum posiada go @marleyy i bardzo go sobie chwali, ma ponoć 8 lat gwarancji pewny Wg statystyk mojego "niebieskiego" taka moc w zupełności mi wystarczy. Najwyższa średnia miesięczna moc mojego kotła, to 3.8kW w grudniu ubiegłego roku Pytanie, czy to wytrzyma jak wrócą zimy jak kiedyś, póki co na takie się nie zanosi, przecież klimat się ociepla  
dodane 2022-05-15 17:19Produkcja jak na maj coraz ładniejsza 

2022-05-18 22:24 Temat: eSterownik.pl » Przejście z Ekogroszku na PC? Porównanie kosztów
  leON22 Posty:
Podepnę się do tematu i zadam pytanie z innej beczki, może bardziej do Fachowców z ES Czy rzetelnie prowadzone statystyki w naszym eSterowniku i wynikająca z nich średnia moc kotła w danych miesiącach, są miarodajne i czy mogą pomóc w doborze mocy PC 
2022-05-19 08:48 Temat: eSterownik.pl » Przejście z Ekogroszku na PC? Porównanie kosztów
  dziuniek Posty:
Ostatnio właśnie przeliczałem ilość zużytego groszku w kilku ostatnich sezonach grzewczych na kWh i wychodzi bardzo podobnie co w statystykach ze sterownika. Ja przyjąłem do obliczeń 0.278kWh z 1MJ energii i tak jak deklaruje to ES 65% sprawności kotła. Też przymierzam się do PC.
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.