Wyniki wyszukiwania
posty użytkownika | ||||
|
||||
TAABOO
![]() |
Palę Eko groszkiem z"Wesołej" - taką informację mam ze składu. Ale skąd on jest - Bóg tylko to wie. Nie mniej spala się ładnie - nie spieka i popiołu jest mało, Niemniej proszę nie sugerować się aktualnymi statystykami - są zbyt optymistyczne. Za każdym razem przy zasypie zapominam o spisaniu licznika i dotąd nie obliczyłem dokładnie ile podajnik podaje paliwa na minutę. Z ilości uzupełnianego paliwa wychodzi, że spalam ok 13,5 - 14,5 kg opału na dobę.
|
|||
|
||||
pawel-125
![]() |
Witam, od 28 stycznia przestały wyświetlać się statystyki zużycia paliwa czy można to sprawdzić. Dziękuję.
|
|||
|
||||
anaana
![]() |
||||
|
||||
Vitis
![]() |
marcinbb napisał » 2018-04-04 21:23 statystyki masz w kg, a pellet powinieneś liczyć w litrach Nie rozumiem co ty ten pellet masz w płynie ![]() Nie musisz potem przeliczać z kg na litry i odwrotnie. |
|||
|
||||
Vitis
![]() |
mamut napisał » 2018-04-06 15:40 Przecież statystyki opierają się właśnie niejako na objętości, trochę tak jak przepływ. Minuta pracy podajnika to jakaś tam objętość przesuwanego materiału przez śrubę. A chcąc uzyskać ilość należy podać "gęstość" dla opału. Jeśli źle wpiszemy stosunek kg/minuta to zawsze mogą nam kwiatki wychodzić, że np czeskiego przy -20 spalimy mniej niż Wesołej. Tak sobie to czytam jedząc 0,25 ml chlebka popijając 0,25kg herbatki ![]() I tylko zastanawia: dlaczego w sklepach nie sprzedają jeszcze pelletu lub ekogroszku na litry? a oleju opałowego i gazu w kg? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
marcinbb również tego nie rozważałem , za mojego OEP 16kW zapłaciłem 7.5 tys z montażem i małymi przeróbkami instalacji po starym śmiechu 10 tys , z czego z UOŚ dostałem 1 tys zwrotu -dotacji , a z tego kominiarz zabrał ponad stówkę za wydanie opinii , nie liczę również ile i za ile opału spaliłem przez te 3 sezony , w/g statystyk które są w miarę miarodajne 8000 kg za 5700 pln
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
marcinbb napisał » 2018-05-14 19:16 Po 4 dniowej nieobecności wróciłem do chałupy. Może i ja przedstawie statystyki od początku maja: Pobrane z sieci: 51,2kWh Wysłane do sieci: 303,9kWh jeśli do końca miesiąca miało by wpaść około 700kWh to do końca miesiąca mamy 17 dni. 400 / 17 =23kWh oddane do sieci dziennie co oznaczało by że codziennie będą słoneczne dni. Myślę że realnie 620kWh. Witam , marcinbb i u mnie ponad 700kWh produkcji z PV pyknęło w tym m-cu , a do jego końca zostały jeszcze 3 dni , więcej optymizmu ![]() ![]() Wysłane do sieci - 549kWh , pobrane - 235kWh ![]() PS. Jutro na test zasypuję do mojego OEP 16kW ostatnie w tym sezonie : 20kg zakupionego Greenpala i wygaszam kociołek ![]() ![]() |
|||
|
||||
thetycza
![]() |
Witam. Można prosić kogoś bardziej doświadczonego o zerknięcie na ustawienia sterownika?
https://esterownik.pl/device/16943 Mamy problem z ustawieniem, na statystykach z przed kilku dni widać dziwne wzrosty temp. CO + spalin (np. 28.06) gdzie CO dochodził nagle do 80 stopni bez żadnych zmian w ustawieniach. Wczoraj teść dzwonił bodajże do producenta pieca (Ogniwo) z pytaniem o ustawienia do sterownika, coś tam zmienił ale dzisiaj widzę, że temperatura CWU od rana spada. Nie doszła/przekroczyła nawet zadanego progu. Czy przedłużanie kabla czujnikowego (CWU) może mieć wpływ na takie dziwne zachowania ? Będę wdzięczny za podpowiedzi. |
|||
|
||||
PrzemekP
![]() |
rafbog napisał » 2018-07-15 16:24 Gdzie można podejrzeć czas pracy podajnika, którego nie spisałem, a zresetowałem przy zasypie? To co kasujesz przy zasypie to sumaryczny czas pracy podajnika od ostatniego zasypu. W danych w chmurze czas pracy jest rozbity na poszczególne godziny i według tych danych są liczone statystyki. Więc dane o czasie pracy podajnika są zapisane w bazie, ale nie ma szybkiej metody na wyciągnięcie sumarycznego czasu pracy podajnika pomiędzy zasypami. |
|||
|
||||
rafbog
![]() |
Kedar13 - z tym się zgadzam, mogę sobie na podstawie statystyk i rzeczywistej wartości zasypu wyliczyć czas pracy podajnika. Odbiegliśmy jednak trochę od tematu bo chodziło o możliwość odczytu zapisywanego przez sterownik czasu pracy podajnika. Gdyby ES dodał dodatkowe zdarzenie rejestrujące załączenie i wyłączenie podajnika to można by sobie ten czas w ten sposób wyliczać dla dowolnego okresu.
|
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.