Od poniedziałku (14.04.2025r) planowane są prace przy usłudze Zdalnego dostępu dla sterowników 3.5/4.0.
W poniedziałek mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne (wykresy i statystyki) będą uzupełniane na bieżąco - może to potrwać dłuższy czas.

Wyniki wyszukiwania

posty użytkownika 
2018-04-06 21:54 Temat: eCoal.pl » palenie w piecu Ogniwo eko plus 16kw Pelletem.
  Vitis Posty:
mamut napisał » 2018-04-06 15:40
Przecież statystyki opierają się właśnie niejako na objętości, trochę tak jak przepływ. Minuta pracy podajnika to jakaś tam objętość przesuwanego materiału przez śrubę. A chcąc uzyskać ilość należy podać "gęstość" dla opału. Jeśli źle wpiszemy stosunek kg/minuta to zawsze mogą nam kwiatki wychodzić, że np czeskiego przy -20 spalimy mniej niż Wesołej.

Tak sobie to czytam jedząc 0,25 ml chlebka popijając 0,25kg herbatki
I tylko zastanawia: dlaczego w sklepach nie sprzedają jeszcze pelletu lub ekogroszku na litry? a oleju opałowego i gazu w kg?
2018-04-26 17:57 Temat: eCoal.pl v3.5 » Cyrkulacja CWU
  Powolniak Posty:
Ale statystyki to spartoli
2018-05-28 23:02 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  leON22 Posty:
marcinbb napisał » 2018-05-14 19:16
Po 4 dniowej nieobecności wróciłem do chałupy. Może i ja przedstawie statystyki od początku maja:
Pobrane z sieci: 51,2kWh
Wysłane do sieci: 303,9kWh
jeśli do końca miesiąca miało by wpaść około 700kWh to do końca miesiąca mamy 17 dni.
400 / 17 =23kWh oddane do sieci dziennie co oznaczało by że codziennie będą słoneczne dni.
Myślę że realnie 620kWh.

Witam , marcinbb i u mnie ponad 700kWh produkcji z PV pyknęło w tym m-cu , a do jego końca zostały jeszcze 3 dni , więcej optymizmu 

Wysłane do sieci  - 549kWh , pobrane - 235kWh
PS. Jutro na test zasypuję do mojego OEP 16kW ostatnie w tym sezonie : 20kg zakupionego Greenpala i wygaszam kociołek Od czerwca CWU zacznę ogrzewać prądem , wtedy zobaczymy co i jak  

2018-07-17 12:36 Temat: eCoal.pl v3.5 » Czas pracy podajnika
  Hajtaler Posty:
No to piszę Ci że statystyki się liczą na podstawie współczynnika wpisanego w paliwie. Czas pracy podajnika też oczywiście jest liczony ale resetuje się  po kolejnym zasypie i nie jest juz dostępny. Możesz go policzyć dzieląc zużycie od wcześniejszego zasypu do ostatniego przez współczynnik wpisany w rodzaju paliwa i wyjdzie Ci ile czasu pracował podajnik
2018-07-23 08:07 Temat: eCoal.pl » palenie w piecu Ogniwo eko plus 16kw Pelletem.
  simko1 Posty:
Vitis napisał » 2018-04-06 21:54
mamut napisał » 2018-04-06 15:40
Przecież statystyki opierają się właśnie niejako na objętości, trochę tak jak przepływ. Minuta pracy podajnika to jakaś tam objętość przesuwanego materiału przez śrubę. A chcąc uzyskać ilość należy podać "gęstość" dla opału. Jeśli źle wpiszemy stosunek kg/minuta to zawsze mogą nam kwiatki wychodzić, że np czeskiego przy -20 spalimy mniej niż Wesołej.

Tak sobie to czytam jedząc 0,25 ml chlebka popijając 0,25kg herbatki
I tylko zastanawia: dlaczego w sklepach nie sprzedają jeszcze pelletu lub ekogroszku na litry? a oleju opałowego i gazu w kg?

Gaz sprzedaja na kg. np.  butla z 11kg gazu 
2018-07-17 13:29 Temat: eCoal.pl v3.5 » Czas pracy podajnika
  rafbog Posty:
Według mnie statystyki są liczone na podstawie czasu pracy podajnika, ale może ktoś z ES odpowie.
2018-08-01 15:22 Temat: eCoal.pl » Opał na sezon 2018/2019
  leON22 Posty:
Witam , od 26 czerwca palę Greenpalem , tak wygląda spalanie w/g statystyk , średnio 5kg/d  

PS. 10-go zejdzie mi obecny zasyp wtedy "zatankuję" dla testów V+ i zobaczymy  
2018-09-22 07:15 Temat: eCoal.pl v3.5 » Poziom paliwa w zasobniku
  leON22 Posty:
W statystykach , w zdarzeniach dodaj zakup paliwa wtedy będziesz orientacyjnie widział ile Ci kociołek spala W zakupie uzupełnij wszystkie pola w/g instukcji  j/w , powodzenia
2018-11-07 16:02 Temat: bruli.pl v3.5 » Ustawienia bruli kocioł tekla
  xlkarol Posty:
Witam,
Od miesiąca jestem użytkownikiem sterownika bruli, z wszystkim sobie poradziłem poza statystykami. Instrukcja jest dosyć szczegółowa jednak u mnie w zakładce zdarzenie brakuje przycisku dodaj wpis, przez co nie wiem gdzie wpisać dane dotyczące paliwa.
2019-12-04 14:53 Temat: eCoal.pl v3.5 » Ogniwo EkoPlus 16kW w domu 185m2 - pomoc w ustawieniach
  aslan87 Posty:
Witam,
Przeprowadziłem się do domu o pow. 185m² i kubaturze niespełna 500m³. Dom roczny, ocieplony 15cm styropianem grafitowym i wełną mineralną na poddaszu. Na parterze w salonie podłogówka, w gabinecie grzejnik. Na piętrze grzejniki i podłogówka w łazience.
Poprzedni właściciel niewiele mi przekazał. Wcześniej u rodziców stary piec "śmieciuch" a w mieszkaniu ogrzewanie miejskie więc potrzebuję wskazówek.
Przy piecu zawór 4D. Obecnie ustawiony w trybie auto. statystyki dopiero od 25-tego listopada ale mam wrażenie że jest za duże spalanie na poziomie 20kg/dobę przy obecnych temperaturach na zewnątrz od -2 do ok. 8 stopni. W domu utrzymuje się temperatura ok
 23 stopni na parterze i 21-22 na piętrze. Węgiel o kaloryczności min. 25MJ wypala się całkowicie ale zostają spieki. Sterwonik jest udostępniony. Za wszelkie wskazówki dzięki.
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.