Od poniedziałku (14.04.2025r) planowane są prace przy usłudze Zdalnego dostępu dla sterowników 3.5/4.0.
W poniedziałek mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne (wykresy i statystyki) będą uzupełniane na bieżąco - może to potrwać dłuższy czas.

Wyniki wyszukiwania

posty użytkownika 
2021-01-19 07:30 Temat: eSterownik.pl » Problemy z aktualnymi statystykami oraz wykresami
  krzych_boch-og20 Posty:
Faktem jest że wszystko poza tymi nieszczęsnymi statystykami i wykresami działa ok. Ale czasami to już taka nerwa bierze że szkoda mówić. Od 2018 roku kiedy zacząłem palić temat jest chyba nie do ogarnięcia. Obiecanki że będzie lepiej. No tak jest lepiej w lecie jak ludzie kotły pogaszą a problem powraca na sezon grzewczy. Pisanie że będzie lepiej to już chyba nie przemawia do nikogo no chyba że do tych co palą pierwszy sezon ale i Ci dojdą wreszcie do wniosku że coś tu jest nie tak. A może wystarczyła by czasami zwykła szczerość i przepraszam. 
Mimo zdenerwowania pozdrawiam i producenta i użytkowników.
2019-01-30 01:18 Temat: eCoal.pl v3.5 » Temperatura obiżona za zaworem 3D "nie jest zgrana" z programatorem
  OEPM26-Marcin Posty:

Jak pokazują statystyki trochę na tym można zaoszczędzić. Skoro np. w dzień średnie spalenie jest rzędu 25kg a w nocy przy obniżonej rzędu 19kg. Na cały sezon grzewczy trochę się tego uzbiera  

Codzienne kręcenie grzejnikami byłoby rozwiązaniem dosyć uciążliwym i mało zautomatyzowanym Poza tym ciągle pozostaje ten sam efekt - skręcę wszystkie grzejniki na parterze i piętrze to znów będzie zbyt mały odbiór i temperatura kotła urośnie To samo gdybym nawet zainwestował w radiowe głowice o których ciągle myślałem i myślę - będzie automatycznie ale w kotle znów będzie gorąco

2018-11-14 23:45 Temat: eCoal.pl v3.5 » Niedopalony eko groszek- jakie parametry zmienić?
  konto usunięte Posty:
widziałem twoje spalanie przy minus 15 skali brakowało w statystykach chyba ze szuby ci wybili młotku zadowoleni klięci,na forum chodzi ot zeby pomagac a nie kozaszyc KAROKE 
2019-02-15 19:24 Temat: eCoal.pl v3.5 » Brak statystyk
  bukszpryt Posty:
Witam, podczas zasypu węgla (miałem dwa worki po 20 kilo a czas ustawiony dla 100kg)  zapomniałem zmienić wartość do opróżniania, przez co rozjechały się statystyki. Jak to skorygowac?
2019-03-01 20:14 Temat: eCoal.pl v3.5 » Histereza zaworu 4d
  leON22 Posty:
Odświeżę "kotleta"
          Panowie z ES , wiem że dziś piątek weekendu początek ALE , czy jest możliwość wprowadzenia kiedyś takiej zmiany histerezy pracy zaworu   Z góry wielkie THX  
Kolejna propozycja chyba już kiedyś , ktoś z kolegów z forum ją "rzucił" na tapetę pewny Czy na wykresie Statystyk można dodać poziomy wykres temp.zew. w danym dniu  Nie muszę chyba tłumaczyć w jakim celu , również z góry serdecznie dziękuję za pozytywne rozpatrzenie propozycji
2019-03-02 15:08 Temat: eCoal.pl v3.5 » Histereza zaworu 4d
  konto usunięte Posty:
Jak już to jak pisałem już kiedyś , na statystykach oprócz temp zew. przydałaby sie tez temp wewnętrzna 
Jeśli chodzi o spalanie to np straty cieplne budynku przy 23* porównując do 20* sa około 10% wieksze
2019-03-15 09:43 Temat: eCoal.pl v3.5 » VARMO+OGNIWO EKO PLUS 25KW
  budgie1 Posty:
Dwa razy miałem alarm stb w poniedziałek. Zanik jakiś musiał być. Ale jak spojrzysz na statystyki sprzed wiatru a po to widac znaczną różnice na minus.

dodane 2019-03-15 09:42Jutro wyczyszczę go w środku, choć varmo nie syfi za bardzo.

dodane 2019-03-15 09:43Zajrzę też do komina, bo może coś mi wpadło
2021-01-27 09:14 Temat: Sklep esterownik.pl » kalafior na palniku.... pomocy
  slaw007 Posty:
danielch napisał » 2021-01-26 22:09
Mam kolejne "lamerskie pytanie". Czasem ktoś pisze "twój piec pracuję z mocą 5kW". Jak to się liczy ? Jakiś wzór jakieś reguły. Wiem ze jestem "cieniasem". Ale strasznie chcę wiedzieć jak to się liczy.

Proste to. Każdy opał ma swoją kaloryczność. Wartość podana w MJ u Ciebie piszesz, że masz 26-28MJ. średnio to 27MJ. Jak to podzielisz przez wartość 3,6 otrzymasz informację ile 1 kg węgla może dostarczyć energii w ciągu 1 godziny.
27/3,6 = 7,5kWh
To jest przy 100% sprawności kotła. W laboratorium, aby kocioł otrzymał certyfikat, sprawności te oscylują w granicach 90%. W praktyce przy dobrym spalaniu opału raczej nie uzyska się więcej niż 80%. Przyjmuje się sprawnośc w granicach 60-70%. W statystykach na esterownik.pl przyjęto szacunkową sprawność 65%.
Czyli jeżeli spalasz 24kg opału 27MJ na dobę, to można oszacować przy sprawności 65% średnią dobową moc palnika na 4,88kW

Jeszcze jedno wysokie sprawności osiągamy jak kociołek pracuje w wysokimi mocami. Jeśli np.  kociołek OEPM 20kW 5klasa czy OEP 16kW w 4 klasie (to jest to samo) pyka sobie tak na 2-4kW, to należy się spodziewać sprawności w okolicach 40%.
Wtedy może się okazać, że koszty paliwa przy 40% sprawności przy opalaniu węglęm są wyższe lub takie same jak przy ogrzewaniu gazowym

2019-05-03 21:50 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  leON22 Posty:
Analogicznie za ten sam okres w/g archiwalnych statystyk na kotle RBR-K ceramik karoka65 ( nie wiadomo na ile miarodajnych ) pewnie opał w 2016 r był sporo tańszy , wygląda to tak . Co do reszty również jestem ciekaw 

dodane 2019-05-03 21:50
2019-06-12 10:20 Temat: eCoal.pl v3.5 » RBR-K 15kW statystyka spalania, a wartość rzeczywista
  LiMat Posty:
Po co ta cała teoria? Ustawiłeś podawania na 0,22 kg/min i po ustawionym czasie nie kończy się eko. Zapamiętaj datę zasypu i sprawdź ile do dzisiaj spalił (statystyki od 25.05). Porównaj do rzeczywistości i skoryguj podawanie w zapisie zakupu. Na koniec spalenia całego zakupu np. 1000 kg, skoryguj ostatecznie współczynnik kg/min i go zapamiętaj (dla tego węgla). Czas spalania ustawiany w Ustawieniach to tylko grafika / alarmy, i nie ma związku z rzeczywistym spalaniem. 
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.