Wyniki wyszukiwania
posty użytkownika | ||||
|
||||
Michal86
![]() |
leON22 napisał » 2019-12-14 15:48 Moja walczy ze mną o każdy stopień i każdy milimetr ![]() Mały czy duży chlopiec musi mieć zabawkę...moja żona się smieje, że mam w kotlowi oltarzyk... Bo kawa, papierosek i pół godziny przy piecu z rana to codzienność😜 ale jak dzieci małe i mustanga nie można kupić to piecyk zostaje haha😂 dodane 2019-12-26 20:57 owkol napisał » 2019-12-04 10:40 dokładnie tak i wygląda to: 1 worek = 1770g 14 (full) = 3400g, w granicach 60% zasobnika tez mierzyłem - 2600g, info o kącie w instrukcji nie widziałem, to sobie sprawdze Zakupiłem dość dobrą wagę kuchenną i wyniki u mnie nie są aż tak rozbieżne. Przy pełnym zasypie 10 worków wyszło 2530g. Przy 40% czyli 4erech workach 2330g. Więc statystyki ustawiłem posrednio na 0.2425g. Paliwo uzupełniam po ubytku 6ciu worków, a kalibracje w sterowniku ustawiam o 35g mniejszą z każdym kolejnym dniem...choć może to zupełnie nie potrzebne...? I jakoś to wszystko lata... Aha... nie wierzcie też w zapewnienia producenta, że kaloryczność ma 19.400mj jak w moim przypadku...ustawiłem na średnią rzeczywistą pelletu czyli 17,5 i jest ok. dodane 2020-01-06 18:38Ostatni raz wracając do tematu kalibracji. Tak jak pisał ES podajnik musi być ustawiony pod kątem 45 wtedy różnice w podawaniu są o wiele mniejsze. Po ustawieniu kąta przy 100% 200kg wartość to równe 3000g, a przy 30% 60kg wartość to 2900g. Co do ustawień kotła wróciłem do fabrycznych mocy 18 15 10kw tyle, że maksymalne histerezy ich zmiany. Przy ustawieniach 14 10 6kw piec chodził ale to zbyt mało na zapotrzebowanie mojego domu 200m2, CWU dla 6ciu osób i stałej temp wewnetrznej na poziomie 23. Przy zerze stopni temp zewnętrznej kocioł chodzi w trybie ciągłym na 6kw i zużywa ok 30kg. Przy fabrycznych ustawieniach mocy przy takich samych warunkach pogodowych kocioł także zużywa ok 30kg ale pracuje godzinę na godzinę odpoczynku. Plusy są dwa. Czystszy piec i palnik, a drugi to możliwość ciągłej pracy pompki CWU do ochrony powrotu co skutkuje temperaturą zawsze niższą o ok 10st od temp zasilania. Aktualne ustawienia: Tryb auto 18 15 10kw Zadana kotła 70 Histerezy 10 15 20 0 Ochrona powrotu przez cwu 60 Zrobiłem też test ustawiłem zadaną za zaworem 4d na 50 co odpowiada -20 przy mojej krzywej grzewczej i rozkręciłem glowice na 5tki kocioł dawał radę na tych 10kw razem ze stałą pracą CWU. Jak na razie z ustawieniami chyba już nie kombinuję nie wspominając o wielu innych zmian w parametrach których tu nie wspomniałem. Życzę powodzenia wszystkim tym którzy jeszcze walczą😉 dodane 2020-01-08 17:03 ![]() dodane 2020-01-08 18:00U mnie na worku: Ciepło spalania: 19,400 MJ Wilgotnosc: 10% Zawartość popiołu: 1% Czyli z powyższego wzoru wychodzi 17 MJ |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
Mam taki sam kocioł i taką samą sytuację z domem czyli nie ocieplony i lata 90 ten sam metraż. Też kombinowałem aż teraz doszedłem (oczywiście dzięki pomocy kolegów z forum) do super jak dla mnie wartości. Sprawdź sobie moje ustawienia statystyki i wykresy jeżeli coś pomogę to super. spalanie w zakresie 28-31. Grupowe spalanie polecam bo u mnie automat poniżej zera na zewnątrz świruje. Nie patrz na ustawienie zaworu bo jest sterowany ręcznie a czujki tylko dla podglądu przez neta.
|
|||
|
||||
budgie1
![]() |
Wypiję kawkę i pójdę zerknąć do kotła z komórką. Muszę sprawdzić ile go faktycznie poszło, bo po statystykach, to już chyba na "lufcie" jedzie
![]() dodane 2019-01-27 08:53Co radzisz z tym wielkim cugiem? |
|||
|
||||
Djack
![]() |
@jdabrowski85 problem musiał być grubszy, bo ja niemiałem statystyk od 11.01 ~22.45, a teraz już są, czyli co, przez tydzień nie dało rady, a dziś w parę godzin się jednak udało ? ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
budgie popraw statystyki dla tego palnika 0,18 kg na min przy eco i 0,22kg min przy miale to jak policzyłem u ciebie z 64kg na dobę a nie 30 kg cos nie tak z instalacją chociaż oepM moze tak spalać (ta konstrukcja nie powinna trafić na rynek) nie wiem jak długo wytrzyma silnik napędu i dmuchawa jak piec się nie odstawia wcale
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
widziałem twoje spalanie przy minus 15 skali brakowało w statystykach chyba ze szuby ci wybili młotku zadowoleni klięci,na forum chodzi ot zeby pomagac a nie kozaszyc KAROKE
|
|||
|
||||
michalwaclawek
![]() |
Witam wszystkich. Ja 28.12 stałem się szczęśliwym posiadaczem pieca z takim sterownikiem a wczoraj o 18 wykresy zanikły. I czuję wyraźną pustkę. Wszystkiego dobrego w 2020 i kolorowych statystyk wszystkim życzę. dodane 2019-12-31 07:49 WOW! Jesteście niesamowici! Napisałem pierwszego posta i wykresy wróciły. Chyba wypada podziękować. |
|||
|
||||
bukszpryt
![]() |
Chodziło mi o średnie zużycie. W statystykach stoi 14,9 kg/dobę a z obliczeń wychodzi mi 24,5 kg/dobę
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Przy jakiej temp.wew. i ile osób w domu , chodzi mi o zużycie CWU , bo u mnie obecnie 6 osób i 24st non-stop
![]() ![]() PS. Dla mnie to może być sprasowane goowno byle się czysto spalało i w domu było ciepło ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Dziękuję za szybką i sprawną pomoc. Faktycznie przy zakupie paliwa w zeszłym roku nie podałem jego współczynników. Z kolei do października wyliczał statystyki na podstawie poprzedniego zakupu.
|
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.