Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882

Wyniki wyszukiwania

posty użytkownika 
2018-05-24 01:25 Temat: eCoal.pl v3.5 / v4.0 » Ustawienia startowe pieca ogniwo eko plus 25kw
  leON22 Posty:
Snopek poczytaj sobie najpierw temat o statystykach , co nieco Ci rozjaśni w Twojej głowie  -> Statystyki 
PS. A tak na "chłopski rozum" zasypujesz 100 kg opału , musisz w Ustawienia - Zaawansowane - Podajnik wpisać Czas do opróżnienia zasobnika .Przyjmuje się średnio , że współczynniku pracy podajnika ( ilość kg/min pracy podajnika ) wartość którą musisz dodać przy zakupie paliwa dla ekogroszku wynosi 0.23 , czyli 100kg : 0.23 = 435min i ten czas wpisujesz w podkreślone miejsce j/w , ot cała filozofia , powodzenia
dodane 2018-05-24 01:25Zmniejsz histerezę kotła w spalaniu grupowym z 2 na 0.2st i nie przeginaj z tym wiatrem na tak wysokokalorycznym opale na 8kW wystarczy 39-40% . Zwiększ odbiór ciepła z kotła np. przez podniesienie temp.CWU na 50 st , zrób tak żeby opał spalał się w Twoim kociołku a nie za przeproszeniem "kisił" 
2018-07-17 11:36 Temat: eCoal.pl v3.5 / v4.0 » Czas pracy podajnika
  Hajtaler Posty:
Czas pracy podajnika sie nie zapisuje więc go nie odzyskasz. Statystyki się liczą bo masz w rodzju paliwa wpisane zużycie w kg/min
2018-07-17 12:36 Temat: eCoal.pl v3.5 / v4.0 » Czas pracy podajnika
  Hajtaler Posty:
No to piszę Ci że Statystyki się liczą na podstawie współczynnika wpisanego w paliwie. Czas pracy podajnika też oczywiście jest liczony ale resetuje się  po kolejnym zasypie i nie jest juz dostępny. Możesz go policzyć dzieląc zużycie od wcześniejszego zasypu do ostatniego przez współczynnik wpisany w rodzaju paliwa i wyjdzie Ci ile czasu pracował podajnik
2018-07-23 08:07 Temat: eCoal.pl » palenie w piecu Ogniwo eko plus 16kw Pelletem.
  simko1 Posty:
Vitis napisał » 2018-04-06 21:54
mamut napisał » 2018-04-06 15:40
Przecież Statystyki opierają się właśnie niejako na objętości, trochę tak jak przepływ. Minuta pracy podajnika to jakaś tam objętość przesuwanego materiału przez śrubę. A chcąc uzyskać ilość należy podać "gęstość" dla opału. Jeśli źle wpiszemy stosunek kg/minuta to zawsze mogą nam kwiatki wychodzić, że np czeskiego przy -20 spalimy mniej niż Wesołej.

Tak sobie to czytam jedząc 0,25 ml chlebka popijając 0,25kg herbatki
I tylko zastanawia: dlaczego w sklepach nie sprzedają jeszcze pelletu lub ekogroszku na litry? a oleju opałowego i gazu w kg?

Gaz sprzedaja na kg. np.  butla z 11kg gazu 
2018-07-17 13:29 Temat: eCoal.pl v3.5 / v4.0 » Czas pracy podajnika
  rafbog Posty:
Według mnie Statystyki są liczone na podstawie czasu pracy podajnika, ale może ktoś z ES odpowie.
2018-07-18 17:26 Temat: eCoal.pl v3.5 / v4.0 » Czas pracy podajnika
  rafbog Posty:
Kedar13 - z tym się zgadzam, mogę sobie na podstawie statystyk i rzeczywistej wartości zasypu wyliczyć czas pracy podajnika. Odbiegliśmy jednak trochę od tematu bo chodziło o możliwość odczytu zapisywanego przez sterownik czasu pracy podajnika. Gdyby ES dodał dodatkowe zdarzenie rejestrujące załączenie i wyłączenie podajnika to można by sobie ten czas w ten sposób wyliczać dla dowolnego okresu.
2018-07-18 19:23 Temat: eCoal.pl v3.5 / v4.0 » zmiana groszku
  rafbog Posty:
Statystyki - zdarzenia - nowy wpis - zakup paliwa. O to Ci chodzi?
2019-12-04 14:53 Temat: eCoal.pl v3.5 / v4.0 » Ogniwo EkoPlus 16kW w domu 185m2 - pomoc w ustawieniach
  aslan87 Posty:
Witam,
Przeprowadziłem się do domu o pow. 185m² i kubaturze niespełna 500m³. Dom roczny, ocieplony 15cm styropianem grafitowym i wełną mineralną na poddaszu. Na parterze w salonie podłogówka, w gabinecie grzejnik. Na piętrze grzejniki i podłogówka w łazience.
Poprzedni właściciel niewiele mi przekazał. Wcześniej u rodziców stary piec "śmieciuch" a w mieszkaniu ogrzewanie miejskie więc potrzebuję wskazówek.
Przy piecu zawór 4D. Obecnie ustawiony w trybie auto. Statystyki dopiero od 25-tego listopada ale mam wrażenie że jest za duże spalanie na poziomie 20kg/dobę przy obecnych temperaturach na zewnątrz od -2 do ok. 8 stopni. W domu utrzymuje się temperatura ok
 23 stopni na parterze i 21-22 na piętrze. Węgiel o kaloryczności min. 25MJ wypala się całkowicie ale zostają spieki. Sterwonik jest udostępniony. Za wszelkie wskazówki dzięki.
2019-12-06 11:10 Temat: eCoal.pl v3.5 / v4.0 » Ogniwo EkoPlus 16kW w domu 185m2 - pomoc w ustawieniach
  aslan87 Posty:
Dzięki za dotychczasową pomoc. Odezwę się jak wrócę. Będzie widać wtedy więcej w statystykach. Co do temperatury pomieszczenia zaobserwowałem, że temp. utrzymuje się na poziomie 23 stopni (wahania może o 0.3-0.5 stopnia). Po zakupie temp. za zaworem była ustawiona na 38 stopni (obniżona o 2*) a w salonie było 28 stopni, że omlet można było na podłodze robić. Zmniejszyłem i obecnie jest na poziomie 30* (obniżona o 2*). Dodatkowo jest ustawiony programator temp.  00:00-09:30 i 17:00-24:00 temperatura zadana, 09:30-17:00 temp. obniżona.

dodane 2019-12-06 11:10
leON22 napisał » 2019-12-05 08:42
Jest jeszcze dużo do poprawy między innymi praca pompy podłogowej. Obecnie jest ustawiona na wyłącz po dogrzaniu pomieszczenia musisz ustalić taką temp. za zaworem żeby przy jej ciągłej pracy nie przegrzewało pomieszczenia. Póki co zostaw ten automat jak będziesz na miejscu to ogarniemy to grupowe, bo trzeba będzie trochę poobserwować palnik  

Jak przestawiłem w opcjach by czujnik temp. wewn. był zczytywany to temp. w salonie spadła o 3 stopnie. Teraz już ją poprawiłem.

Mam inne pytanie czy teraz jeśli zmienię tryb spalania na retortowo-grupowy to wczyta mi ustawienia, które miał poprzedni właściciel czy jakieś domyślne. Jemu ustawiali hydraulicy co montowali piec i był zadowolony. I to samo w drugą stronę. Czy przejście między trybami przywraca ustawienia fabryczne czy zapamiętuje ostatnie?
2018-11-18 14:46 Temat: Pello v3.5 / v4.0 » Sterownik Pello
  karoka65 Posty:
A co podajesz do statystyk? zobacz dobrze na jednostki.
/min czy /10min
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.