Wyniki wyszukiwania
posty użytkownika | ||||
|
||||
Powolniak
![]() |
Ale Statystyki to spartoli
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
marcinbb napisał » 2018-05-14 19:16 Po 4 dniowej nieobecności wróciłem do chałupy. Może i ja przedstawie Statystyki od początku maja: Pobrane z sieci: 51,2kWh Wysłane do sieci: 303,9kWh jeśli do końca miesiąca miało by wpaść około 700kWh to do końca miesiąca mamy 17 dni. 400 / 17 =23kWh oddane do sieci dziennie co oznaczało by że codziennie będą słoneczne dni. Myślę że realnie 620kWh. Witam , marcinbb i u mnie ponad 700kWh produkcji z PV pyknęło w tym m-cu , a do jego końca zostały jeszcze 3 dni , więcej optymizmu ![]() ![]() Wysłane do sieci - 549kWh , pobrane - 235kWh ![]() PS. Jutro na test zasypuję do mojego OEP 16kW ostatnie w tym sezonie : 20kg zakupionego Greenpala i wygaszam kociołek ![]() ![]() |
|||
|
||||
Hajtaler
![]() |
Czas pracy podajnika sie nie zapisuje więc go nie odzyskasz. Statystyki się liczą bo masz w rodzju paliwa wpisane zużycie w kg/min
|
|||
|
||||
PrzemekP
![]() |
rafbog napisał » 2018-07-15 16:24 Gdzie można podejrzeć czas pracy podajnika, którego nie spisałem, a zresetowałem przy zasypie? To co kasujesz przy zasypie to sumaryczny czas pracy podajnika od ostatniego zasypu. W danych w chmurze czas pracy jest rozbity na poszczególne godziny i według tych danych są liczone Statystyki. Więc dane o czasie pracy podajnika są zapisane w bazie, ale nie ma szybkiej metody na wyciągnięcie sumarycznego czasu pracy podajnika pomiędzy zasypami. |
|||
|
||||
Kedar13
![]() |
Przy wpisie o zakupie węgla masz wpisany jakiś współczynnik i nieważne, czy jest on dokładny, czy szacunkowy. i jeśli w trakcie trwania danego zasypu węgla nie zmieniałeś go, to wystarczy podzielić ilość spalonego węgla podczas tego zasypu odczytaną ze statystyk przez współczynnik żeby ustalić czas pracy podajnika. A jeśli jeszcze znasz rzeczywistą ilość węgla jaką w trakcie tego zasypu spaliłeś to dzieląc ją przez ten czas skorygujesz współczynnik.
|
|||
|
||||
rafbog
![]() |
Kedar13 - z tym się zgadzam, mogę sobie na podstawie statystyk i rzeczywistej wartości zasypu wyliczyć czas pracy podajnika. Odbiegliśmy jednak trochę od tematu bo chodziło o możliwość odczytu zapisywanego przez sterownik czasu pracy podajnika. Gdyby ES dodał dodatkowe zdarzenie rejestrujące załączenie i wyłączenie podajnika to można by sobie ten czas w ten sposób wyliczać dla dowolnego okresu.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
W statystykach , w zdarzeniach dodaj zakup paliwa wtedy będziesz orientacyjnie widział ile Ci kociołek spala
![]() ![]() |
|||
|
||||
xlkarol
![]() |
Witam,
Od miesiąca jestem użytkownikiem sterownika bruli, z wszystkim sobie poradziłem poza statystykami. Instrukcja jest dosyć szczegółowa jednak u mnie w zakładce zdarzenie brakuje przycisku dodaj wpis, przez co nie wiem gdzie wpisać dane dotyczące paliwa. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
W statystykach w zdarzeniach edytuj wpis zakup paliwa , brakuje w nim współczynnika pracy podajnika ( wpisz orientacyjnie 0.5 kg/min potem skorygujesz na właściwy ) oraz w zaawansowanych wpisz czas do opróżnienia zasobnika ( wsypałeś 150kg : 0.5 = 300 min ) czyli 300 jak paliwo zejdzie do końca zapamiętaj właściwy czas do jego opróżnienia i wpisz odpowiednie wartości . Jeszcze jedna uwaga, ten czas musisz korygować przy zmianie ilości zasypanego paliwa , czyli za drugim razem wsypałeś 100kg to wtedy 100:0.5=200min , sterownik niestety tego za nad nie przeliczy a szkoda
![]() ![]() edit Wiesiu jak dobrze pamiętam . Już faktycznie trochę zmęczony jestem ale cóż muszę teraz odpisać swoje w podziękowaniu dla innych którzy kiedyś mnie pomagali i nie koniecznie prowadząc za rączkę , tylko motywując do czytania ![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
odczekaj zmiana dopiero zrobiona , musisz mieć tak wysoko zadaną temp. kotła ja mam 44C nie mam bojlera jak dla mnie daj temp.kotła z 2C wyżej niż potrzebujesz do ciepłej wody do mycia
dodane 2019-01-24 23:02Statystyki ustaw przy ecogrochu 0,18 kg na min |
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.