| Forum eCoal.pl v3.5 / v4.0 nie mogę osiągnąć temp. kotła Subskrybuj | ||||
| Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
|
||||
|
slawomir
|
zmieniłem. wcześniej testowałem długo na NIE przy wyższych temperaturach ale była jednam dziwna (chyba) zależność - piec się nie chciał wtedy wyłączyć(wejść w podtrzymanie), grzał ponad zadaną temperaturę i nie odpuszczał
|
|||
|
|
||||
|
leON22
|
W jakim trybie spalania tak było chyba w automacie , źle ustawione parametry spalania , uwierz mi wszytko kwestia ustawień , można ten piec zagotować 😉
|
|||
|
|
||||
|
slawomir
|
na ręcznym...
pozmieniałem ciut ustawienia, zobaczymy rano.
|
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Coś słabo to idzie , ustaw podawanie 8s , przerwa 40s i dmuchawa 38% , brak ochrony powrotu też destabilizuje układ . W sumie nie opisałeś swojej instalacji ile pomp itd... wyłącz tą pogodówkę w ustawieniach zaworu 4D , ustaw temp.zadaną na 45st temp.max za zaworem ustaw na 60st , a histereza temp.kotła na 0st .
|
|||
|
|
||||
|
slawomir
|
no slabo słabo
![]() jedna pompa, mieszająca, między kotłem a 4d, druga za zaworem pozmieniałem. |
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Włącz ochronę powrotu przez tą pompę mieszającą skoro ją posiadasz , ustaw jej najniższy możliwy bieg , pytanie na jakim biegu działa pompa CO ?
PS.Ustaw otwarcie zaworu 4D na 70% , co to za siłownik jest zamontowany na tym zaworze , czy czas jego pełnego otwarcia jest zgodny z tym wpisanym w ustawieniach 130s . Jak możesz wrzuć fotki gdzie są zamontowane czujniki powrotu i za zaworem 4D ? Czujnik w układzie CWU wskazuje temp.47 st 🤔 |
|||
|
|
||||
|
slawomir
|
CWU piecq jest wyłączone, podgrzewam wodę gazowym. Pompa CO działa na 3 z 4. Jaki silownik i na ile się otwiera - nie wiem jak to sprawdzić? W wykresie jest, że otwarty na maksa jest przez cały czas. Fotki jutro porobię... aha, brakuje 0.4 do nagrzania a on sobie w podtrzymanie przeszedł
|
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Dane powinny być na obudowie siłownika z boku albo z tyłu , zmień bieg pompy CO na 2 .
|
|||
|
|
||||
|
slawomir
|
Siłownik Afriso ARM 343. Czujnik za zaworem założony na rurę zaraz za zaworem (przyklejony). Od powrotu podobnie, za kotłem
|
|||
|
|
||||
|
leON22
|
No to zmień w ustawieniach czas jego pełnego otwarcia na 120s , bo taką wartości podaje producent w jego specyfikacji, nie 130s . Wrzuć fotki montażu tych czujników , otwarcie zaworu ustaw na 75%.
|
|||
| Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
pozmieniałem ciut ustawienia, zobaczymy rano.