| Forum eCoal.pl v3.5 / v4.0 nie mogę osiągnąć temp. kotła Subskrybuj | ||||
| Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
|
||||
|
slawomir
|
Hej,
pierwszy raz stykam się z piecem na groszek, do tej pory albo miejskie albo gazowe. Próbuję osiągnąć temperaturę kotła na 60 stopni na różnorakie sposoby ale w najlepszym wypadku na chwilę dochodzi pod 60 i znów spada do poniżej 55. Chętnie przyjmę wszelkie porady https://esterownik.pl/device/20238
|
|||
|
|
||||
|
gesy1974
|
Moja rada zwiększ podawanie węgla przez podajnik na 6/7 s i obserwuj kopczyk. Kocioł nie ma wystarczającej ilości paliwa na palniku.
|
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Wg mnie ustaw podawanie na 5s i korekta dmuchawy -2% na początek . Opisz bardziej swoją instalacje , czy dom ocieplony ile M2, czy grzejniki mają zawory termostatyczne, co to za opal ?
|
|||
|
|
||||
|
slawomir
|
Dom nieocieplony, konstrukcja na 2 warstwy cegieł z buforem pomiędzy, 150m2. Piec działa od 6-7lat i nie było większych problemów. Było podawanie 8sec na 55 przerwy i dmuchawa na 36% ale na nowym groszku - KGM 29J robiły się okrutne kalafiory, które zagaszały palenisko. Dopiero zmiana na mniejszy czas przyniosła poprawę spieków i przez 2-3tygodnie grzania przy większych temp. za oknem było dobrze. Od 3dni jak spadło poniżej zera nie jest w stanie dogrzać. W międzyczasie zmieniałem podawanie na 7sec i dmuchawe nawet do 40% i nic to nie dawało. Zmieniłem teraz z ręcznego na ecoal (widać w logach) i temperatura skoczyła do zadanych 60 ale już widzę, że robią się duże spieki. Kaloryfery bez termostatów
|
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Jak masz Mke to zdemontuj te szamotki po bokach palnika , powinno być mniej spieków . Jak widzisz zmiana opału robi swoje , Najlepiej trudny opał spalać na ustawieniach ręcznych .
|
|||
|
|
||||
|
slawomir
|
Nie mam problemu aby wrócić do ręcznych, tylko jak ustawić
w zeszłych latach było opalane KGM 28J, miało być przejście na lepszy miało dać mniej popiołu...
|
|||
|
|
||||
|
leON22
|
No to ja czegoś nie rozumiem, wyżej piszesz że "pierwszy raz stykasz się z piecem na groszek" , a potem że piec działa od 7 lat 😕 Co do ustawienia parametrów spalania to nikt Ci tego lepiej zdalnie lepiej nie ustawi , musisz sam kombinować do skutku , bo najlepiej widzisz co się dzieje na palniku i w popielniku . Nowy groszek nie zawsze znaczy lepszy 😕
dodane 2025-11-26 06:15Daj mu w tym automacie podawanie 5s i korekta dmuchawy na 0%. |
|||
|
|
||||
|
slawomir
|
Dom rodzinny, kupiliśmy go w tym roku
![]() Nowy nie znaczy lepszy, natomiast lepsze parametry spalania na to wskazywały... |
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Na papierze wszytko się musi zgadzać , u siebie przez 10lat przepaliłem dużo różnych groszków wtedy jeszcze eko... wcześniej było to bardziej miarodajne z pewnych źródeł , od pseudo składów itp. teraz zakup z PGG to loteria . Jak coś jest w promocji to lepiej , to omijać szerokim łukiem 😕
dodane 2025-11-26 07:15Szkoda że w specyfikacji tego groszku z KGM nie podają, jaka jest jego spiekalność czyli wartość RI , chyba że to celowe działanie 🤔 Klient nasz Pan 🤣 |
|||
|
|
||||
|
slawomir
|
napisałem z prośbą o certyfikat, tam musi być ta wartość
kalafiory jak łby, chyba kupię kilof do ich rozbijania... jak zdjąć ten deflektor, o którym mówisz?
|
|||
|
|
||||
|
mamut
|
Potwierdzam co napisał @leON22, z roku na rok groszek był coraz gorszy i to był jeden głównych powodów, dla których wjechała pompa.
|
|||
|
|
||||
|
slawomir
|
mamut napisał » 2025-11-27 12:33 Potwierdzam co napisał @leON22, z roku na rok groszek był coraz gorszy i to był jeden głównych powodów, dla których wjechała pompa. jaka pompa? |
|||
|
|
||||
|
leON22
|
slawomir napisał » 2025-11-27 12:12 napisałem z prośbą o certyfikat, tam musi być ta wartość kalafiory jak łby, chyba kupię kilof do ich rozbijania... jak zdjąć ten deflektor, o którym mówisz?Poszukaj na forum na pewno znajdziesz 😉 |
|||
|
|
||||
|
mamut
|
Ariston Nimbus 50, dom z zapotrzebowaniem 6kW przy -20
|
|||
|
|
||||
|
slawomir
|
ja mam jakieś 180 użytkowej grzanej plus piwnica i poddasze gdzie trochę też na pewno ucieka...
|
|||
|
|
||||
|
mamut
|
Odnośnie spieków, to spróbuj zmieszać z wapnem hydratyzowanym, powinno pomóc na kalafiory
Przy okazji siarkę wiąże w trakcie spalania produkując gips
|
|||
|
|
||||
|
slawomir
|
mamut napisał » 2025-11-28 19:49 Odnośnie spieków, to spróbuj zmieszać z wapnem hydratyzowanym, powinno pomóc na kalafiory Przy okazji siarkę wiąże w trakcie spalania produkując gips ![]() ile tego sypać na 25kg groszku? dodane 2025-12-29 13:39coś tam wapno daje, ale konkretnie tyle, że spieki łatwiej się rozbijają lecz nadal są duże. Temp kotła, temp za zaworem, temp powrotu - wszystko mam za niskie i nie potrafię tego w żaden sposób podwyższyć. Zwiększanie czasu podawania groszku lub skrócenie czasu postoju skutkuje tylko tym, że mam stos spieków prawie pod sufit ale temperatura nadal pozostaje niska. Ok, jak ograniczę otwarcie zaworu 4d na jakieś 60-70% to temp kotła wzrasta do tych 60-65 stopni - tyle, że za zaworem i powrotu jeszcze o stopień czy dwa spada. Temperatura mierzona na kaloryferach to do 40 na samej górze a nawet 20 z hakiem na dole. Chyba zostaje mi wezwać kogoś kto się zna bo już nie mam siły |
|||
|
|
||||
|
gwarek
|
@Sławomir zacznij od najważniejszej rzeczy ... Maksymalny kąt otwarcia zaworu 4D - 95 % Ten parametr nie może być tak wysoko ustawiony. Na początek ustaw 60% .... na wykresie widać że kocioł wtedy jeszcze daje radę. Od czegoś trzeba zacząć. |
|||
|
|
||||
|
slawomir
|
okej, tylko wtedy spada temperatura grzejników, temperatura za zaworem a temperatura powrotu się nie zmienia (albo i spada). Temperatura pieca skacze do tych 60-65stopni ale co to zmienia? Można zobaczyć dzień wcześniej, robiłem różne próby przed napisaniem
|
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Sławomir zmień w ustawieniach zaworu 4D wyłącznie pompy CO po dogrzaniu pomieszczenia na NIE , te kalafiory i niestabilna praca układu wynika właśnie z Twojego obecnego ustawienia na TAK . Powrót zalewamy jest zimną wodą jak pompa startuje ponownie , to nie jest dobre rozwiązanie i wg mnie żadna oszczędność opału 😕
|
|||
| Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
w zeszłych latach było opalane KGM 28J, miało być przejście na lepszy miało dać mniej popiołu...