Forum eCoal.pl v3.5 Jaki tryb pomp wilo wybrać? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
faco
|
Powiadam za prawdę, piec zrobi parę pętli i będzie pracował nie idealnie ale dobrze bez tych wahań.
Jak widać już woda się tak nie wychładza jak dotąd w zbiorniku. Przyjrzyj się jak gdzieś była odpuszczona woda z zbiornika jak szybko obniżyła się w nim temperatura Piec można bardzo szybko unormować, całe zamieszanie robi CWU a w nim za wysoko czujnik. |
|||
|
||||
leON22
|
Dobrze, a nie idealnie robi różnicę , niech sam Właściciel kotła zajmie odpowiednie stanowisko , jak chce mieć rybki albo akwarium . @faco i reszta świata ,czego nie rozumiesz , wyciągnij wnioski, żeby praca kotła była stabilna niech CWU będzie ogrzewane NON- STOP !
|
|||
|
||||
faco
|
Róbcie jak uważacie, idealnie będzie po przestawieniu czujnika.
Non-stop generuje straty, więcej idzie węgla |
|||
|
||||
mariuszlol23
|
Panie Romanie to tak:
1. Dopuszczanie wody do układu na powrocie. 2. Widać rulke która zasila grzejnik w garażu, ale ten grzejnik jest zakręcony. 3. To jest rolka z tego zaworu bezpieczeństwa w razie przegrzania pieca. Wydaje mi się że przestawienie czujnika z zasobniku to chyba głupi pomysł. A myślę tak , ponieważ latem zasobnik jest ogrzewany grzałka na prąd (fotowoltaika) i tylko mały spływ wody i już się termostat załącza, więc myślę że tak samo będzie z pompą cwu. Ochrona przez cwu super ustabilizowała piec. Minus gorąca woda i chyba 1kg więcej pali, ale to muszę jeszcze sprawdzić. Ja nie prosiłem o pomoc w instalacji tylko jaki tryb pomp włączyć. Nie jestem właścicielem tej instalacji tylko rodzice. A ja tylko obsługuje technicznie nastawy. Moim zdaniem instalator przekombinował szło to zrobić taniej i prościej. Ja bym zaryzykował z tym sprzęgłem co Pan Roman mówi, muszę ich namówić. Aczkolwiek znaleźć firmę, instalatora który popatrzy na to okiem jak wy, granicy z cudem. Paru już odpowiedziało. Instalacja droga bo na bogato, a palic musi tyle i wcale dużo nie pali..... dodane 2024-11-17 21:34Ja tejln czujnik mogę przestawić, tylko nie ma mnie fizycznie w domu. Mogę to zrobić za jakiś czas i dać znać. Trzeba dl tej operacji opróżnić zasobnik CWU? |
|||
|
||||
rj1972
|
No i racja.
Jeśli wybierzesz ochronę przez CWU to pompa na środkowej charakterystyce i 1 bieg. CO również wypróbuj na środkowej i na początek 1 bieg. Jeśli nie dogrzeje góry to 2 bieg a jeśli trzeba to i 3 bieg. Pompa powrotu wyłączona. Takie moje zdanie. dodane 2024-11-17 21:47Pompa powrotu wyłączona i zakręcona na zaworze. |
|||
|
||||
faco
|
Oczywiście ze tak, trzeba opróżnić. Kupił byś jeszcze jedną kapilarę i dał na środek a ta z góry na dół a ta gdzie teraz jest obecna to wstawić korek.
Widziałeś 11 listopada ze idzie ładnie instalacja ale spalanie od razu też idzie w górę. Dlaczego idzie ładnie bo jest nagrzana strefa martwa która teraz jest pod czujnik a nagrzana po przez ciągłą pracę pompy a to ciągły prąd i pieca a to węgiel. I tak samo bez ciągłego grzania można zrobić obniżając czujnik. Ja jestem w tym temacie od dziś a widzę ze już debatowaliście prędzej co podałeś tematy ale nie wiem o czym pisaliście bo tylko mnie interesowały fotografie co tam miałeś. Co Ci po pracy pomp jak cała instalacja chodzi jak by było trzęsienie ziemi Mnie tam słuchać nie musisz tylko wyraziłem swoje zdanie |
|||
|
||||
leON22
|
1kg węgla więcej dla niektórych to jest majątek , wystraczy obniżyć temp.zadaną kotła i po problemie . Po co na kotle 63st jak w obieg co idzie 40st ?
|
|||
|
||||
mariuszlol23
|
leON22 napisał » 2024-11-17 22:34 1kg węgla więcej dla niektórych to jest majątek , wystraczy obniżyć temp.zadaną kotła i po problemie . Po co na kotle 63st jak w obieg co idzie 40st ? Właśnie tutaj się pojawia kolejny problem, który wystąpił rok temu. Przy niższej temperaturze kotla, powrót był poniżej 50 stopni. To było dziwne już do końca nie pamiętam. Problem się rozwiązał, jak dzwiglem temperature na kotle o 3 stopnie. Ciekawe jak będzie w tym roku. dodane 2024-11-17 23:26Widać to na wykresach od 20 do 24 listopada 2023. Tak jakby coś się przytykalo w instalacji zawor się otwierał, woda w cwu stygła. A jak ustawiłem chyba na 62 czy 63 nagle problem znikł. Nie mam pojęcia co się tam wtedy działo. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||