Forum eCoal.pl v3.5 Jaki tryb pomp wilo wybrać? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
|
Mariusz po co Ci aż min.58st na powrocie ?
|
|||
|
||||
faco
|
Wyłącz ochronę powrotu.
|
|||
|
||||
rj1972
|
Ja myślę że ten uklad jest źle wykonany. Ta pompa ochrony powrotu powinna być na zasilaniu rozdzielacza.
Bypas przed rozdzielaczem powinien być bez pompy na zaworze ATV na dole. Można zrobić sprzeglo jak w linku. https://search.app?link=https%3A%2F%2Finstalreporter.pl%2Fogolna%2Fco-to-jest-sprzeglo-hydrauliczne-jak-dziala-i-gdzie-go-stosowac%2F&utm_campaign=aga&utm_source=agsadl1%2Cagsadl8%2Csh%2Fx%2Fgs%2Fm2%2F4 W tym układzie tylko pompa cwu uruchomiona na stałe może to pociągnąć stabilnie a więc firma ochrony powrotu przez cwu. Tam jest potrzebna przeróbka. Mariusz to już było omówię i szkoda że nie było reakcji latem tylko w sezonie grzewczym. |
|||
|
||||
leON22
|
Jak widać pompa kotłowa destabilizuje pracę kotła , niech teraz zmieni tą histerezę CWU , zobaczymy jak to działa z załączoną pompą CWU .
|
|||
|
||||
mariuszlol23
|
Panowie. Jechałem samochodem. Jeszcze raz wylaczyc ochronę powrotu i wlaczyc cwu?
dodane 2024-11-17 18:28Wypaczylem ochronę powrotu a potem wlaczyc cwu i wlaczyc ochronę powrotu? |
|||
|
||||
faco
|
Coś tam nie gra na tej instalacji, ładnie pracuje bez CWU. CWU ma wysoko ustawione ze woda ciepła jest, to do momentu rozpatrzenia na miejscu przez instalatora sprawy bo na pewno trzeba będzie coś przerobić, dałbym histerezę na 5-10°C ze huśtnie tylko co jakiś czas. Sprawdził bym jak by się to zachowywało
dodane 2024-11-17 18:30Bez ochrony powrotu jak na razie idzie fajnie. |
|||
|
||||
mariuszlol23
|
Czyli włączam ochronę powrotu i ustawiam histwreze na 10 stopni
|
|||
|
||||
faco
|
Kotłową włącz
|
|||
|
||||
mariuszlol23
|
Czyli włączam ochronę powrotu i ustawiam histwreze na 10 stopni
|
|||
|
||||
faco
|
Tak daj na 10°C zobaczymy jak się zbierze z tym CWU.
|
|||
|
||||
mariuszlol23
|
Mogę wam potem wlaczyc ochronę powrotu przez cwu albo zobaczcie sobie wykres z dnia 11.11.2024
|
|||
|
||||
faco
|
Nie jestem pewny ale bojler wytraca impet wraz z chłodnięciem. Daj mu histerezę zamiast 10°C to 7°C.
I popatrzymy co się będzie dziać |
|||
|
||||
mariuszlol23
|
Okej histereza 7
|
|||
|
||||
leON22
|
Możecie mi powiedzieć czemu tak mieszacie z tą histerezą CWU , 10st , 7st , czemu nie 1st ? Baniak CWU to nie jest bufor , wg mnie powinien być cały czas grzany do temp.zadanej Było już światełko w tunelu i zgasło
|
|||
|
||||
faco
|
Uważasz ze ta ciągła huśtawka zasilaniem i powrotem w przedziale 12-18°C jest OK ?
Nie lepiej raz huśtać na jakiś czas a stałą zmienną utrzymywać na 3-5°C 🤔 Powinien teraz trochę popracować, się ułożyć i będzie widać to światełko w tunelu na ten stan instalacji dodane 2024-11-17 19:50Zmień mu jeszcze grzanie na czas postój podajnika 40s Dmuchawa na 37% Regulator temperatury spalin 35% |
|||
|
||||
leON22
|
Nie uważam , zawsze byłem za prostymi kreskami na wykresie ( oprócz temp.spalin , w trybie auto mogą być ) Mariusz ustaw ochronę powrotu przez pompę CWU , temp.zadaną kotła na 60st i zapomnij o sprawie , resztę ogarnij z kumatym fachowcem po sezonie tak jak wyżej radził Roman , pozdrawiam
|
|||
|
||||
faco
|
Tak długo radziliście i jak zawsze mało wyradziliście , chyba mnie to specjalnie nie dziwi 😂
Wróciłem kolego do Twoich linków co zapodałeś. Kto Ci tak wysoko tą kapilarę z czujnikiem założył w tym zbiorniku. Jak potem ma temperatura nie lecieć na łeb jak masz 3/4 zbiornika zimnej wody i 1/3 ciepłej, powrót przydławiony Kapilara ma być na 2 oczka niżej. Postaraj się ją przestawić gdzie powinna być. Potem wszyscy się dziwią ze to szybko stygnie. Specjaliści |
|||
|
||||
leON22
|
@faco "specjalisto" jakbyś poczytał trochę więcej moich postów , to byś wiedział że w mojej instalacji czujnik temp.CWU w tym małym baniaku nie działa , jest zamontowany w PC CWU Buderus 270l , który ma priorytet ogrzewania CWU i jego temp.jest dla mnie ważna , mały baniak w kotłowni działa jako kaskada , nie wiem czy kumasz o co chodzi , jak chcesz to pisz na PW wszystko Ci wytłumaczę
|
|||
|
||||
faco
|
Ale ja się nie odnosiłem w niczym do Twojej instalacji nawet nie wiem jaką tam masz
Mogę Ci podpowiedzieć ze teraz bojler się będzie na dłużej odstawiał od Mariusza ponieważ martwa strefa się dogrzeje. Przy tym 1°C co się miało dogrzać, jak błyskawicznie nagrzał tak błyskawicznie się wychładzał co mnie ciekawiło dlaczego. Spojrzałem na linki co dał kolega i no tak, wszystko jasne Jak przełoży kapilarę a nawet bym dał dwie jak jest możliwość w tym bojlerze środek i dół, zaczął bym od dołu. W sumie niech jeszcze da tą korekcję nastawów co podałem i zobaczymy co się będzie dziać, na pewno nie będzie gorzej niż było |
|||
|
||||
rj1972
|
Faco jak przełoży czujnik na dół to będzie od razu reagował na dolot zimnej wody. Dla ochrony przez cwu to nie będzie miało wielkiego znaczenia a dla normalnej pracy cwu to będzie niecieka sytuacja. Dodatkowo u góry bardzo gorąca woda.
Ale specjalisto jak wolisz. Ochrona powrotu przez CWU, wyłączenie pompy kotłowej to jedyne słuszne rozwiązanie. Wiadomo że to musi pobrać opału ale 180m, brak ocieplenia, stara instacja i CWU 300l to musi zjeść a kocioł musi na to pracować. Mariusz o ile pamiętam to chyba masz jakiś grzejnik poza układem ale mogę się mylić. dodane 2024-11-17 20:46 dodane 2024-11-17 20:47 dodane 2024-11-17 20:48Co to są za przyłącza? Jedno pewnie dopuszczanie wody a drugie? |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||