Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl  Spalanie grupowe Subskrybuj
First pagePrevious page10 / 41Next pageLast page
2012-12-24 10:31
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
zbigmaz01 napisał » 2012-12-24 09:26
Zgadzam się z tobą w 100% bo przecież nie będziemy mieszkali w tym domu parę lat a paręnaście lub parędziesiąt (tak bym chciał)
Hehe.. prowadzisz instalację tak, że można ją pokazywać jako wzór do naśladowania.
Zaryzykuję przy okazji twierdzenie, że każdy kto w końcu pogodzi się kosztami ogrzewania własnego domu, zyska pełny spokój i zadowolenie.
Czego życzę każdemu, a w szczególności naszemu byłemu koledze Markowi.
2012-12-24 10:34
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
sulek napisał » 2012-12-24 09:27
Witam kolegów zajrzalem do kociołka, kopczyk ok, ale jest sporo niedopalków niestety
Podnieś moc nadmuchu o 1% i znowu czekaj.
sulek napisał » 2012-12-24 09:27
i czy jak przejde na 12 to musze cos zmieniac?
Będziesz musiał dopasować nadmuch do tej mocy.
2012-12-24 10:39
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
jumper313 napisał » 2012-12-24 09:28
a czy brudzenie sadza mojego kotła może byc spowodowane małym przekrojem komina? mam kocioł ogniwo eko plus 16 a komin 16x16 z pełnej cegły(stary dom) a wysoki komin jest na jakieś 9m.

Komin wysoki, ciąg powinien być wystarczający o ile kanał jest ciepły. Co do przekroju, nie powiem bo się nie znam.
Co, gdy jeszcze zwiększasz moc nadmuchu ? Produkuje kalafiory ?

2012-12-24 10:42
  zbigmaz01 Posts: 1629 Ostrzeżenie: 0
VERB napisał » 2012-12-24 09:31
zbigmaz01 napisał » 2012-12-24 09:26
Zgadzam się z tobą w 100% bo przecież nie będziemy mieszkali w tym domu parę lat a paręnaście lub parędziesiąt (tak bym chciał)
Hehe.. prowadzisz instalację tak, że można ją pokazywać jako wzór do naśladowania.
Zaryzykuję przy okazji twierdzenie, że każdy kto w końcu pogodzi się kosztami ogrzewania własnego domu, zyska pełny spokój i zadowolenie.
Czego życzę każdemu, a w szczególności naszemu byłemu koledze Markowi.
Też mu dobrze życzę (szczęśliwych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku), może trochę nerwowo reagował ale każdy ma swoje racje i swoje priorytety.
A o tym prowadzeniu to co w tym takiego ciekawego?
Pali się jak wszędzie i u każdego  
2012-12-24 10:42
  sulek Posts: 46 Ostrzeżenie: 0
Czyli na razie proponujesz podniesienie mocy dmuchawy o 1% dla 16kw?



2012-12-24 10:45
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
zbigmaz01 napisał » 2012-12-24 09:42
A o tym prowadzeniu to co w tym takiego ciekawego? Pali się jak wszędzie i u każdego  
Wysoka temperatura CO, wysoka średnia temperatura spalin - widać, że wiesz co robisz. A i instalacja zbudowana z głową. Nie u wszystkich tak jest.
2012-12-24 10:49
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
VERB napisał » 2012-12-24 08:39
Stan napisał » 2012-12-24 00:25
U mnie one robiły za kierownicę popiołu, nie chciałem aby spadał na boki. 
Mam tak od ponad roku, nie zauważyłem najmniejszych problemów, a opał mam spiekający ;]



Kurczę a u mnie jak tylko przyszedł większy mróz i piec ruszył z większą mocą to zrobił się wielki i bardzo twardy spiek. Leżałem wtedy akurat w szpitalu i najpierw kilkakrotnie zadziałał autorewes ale w końcu piec wygasł. I był zdalny telefoniczny instruktaż jak toto usunąć i potem rozpalić  
2012-12-24 10:50
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
sulek napisał » 2012-12-24 09:42
Czyli na razie proponujesz podniesienie mocy dmuchawy o 1% dla 16kw?
Jacku. Tak.
W Twoim przypadku zostawiłbym 16kW, jak sugerował zawijan_2.
Dlatego że niższa moc będzie niewystarczająca, gdy pompa CO podejmie pracę po postoju. Już teraz kocioł ledwo wyrabia ale wyrabia.
Dostrój 16kW i będzie OK.
2012-12-24 10:54
  zbigmaz01 Posts: 1629 Ostrzeżenie: 0
VERB napisał » 2012-12-24 09:45
zbigmaz01 napisał » 2012-12-24 09:42
A o tym prowadzeniu to co w tym takiego ciekawego? Pali się jak wszędzie i u każdego  
Wysoka temperatura CO, wysoka średnia temperatura spalin - widać, że wiesz co robisz. A i instalacja zbudowana z głową. Nie u wszystkich tak jest.
Dużo czytam i się uczę. Chcę wiedzieć co robię i dlaczego a nie błądzić, dlatego czego nie wiem to szukam lub pytam. A co do instalacji to faktycznie mogę powiedzieć że się udała, ale tak zbiegiem czasu już myślę o małych przeróbkach. Będą to przeróbki pod sterownik o którym wcześniej nie myślałem że w ogóle go będę miał. Gdybym nie rozbudował tak swojej chałupy to wcześniejszy kocioł okazał by się wystarczający i byłbym bezrobotny i nieoczytany
2012-12-24 10:56
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Stan napisał » 2012-12-24 09:49
Kurczę a u mnie jak tylko przyszedł większy mróz i piec ruszył z większą mocą to zrobił się wielki i bardzo twardy spiek. Leżałem wtedy akurat w szpitalu i najpierw kilkakrotnie zadziałał autorewes ale w końcu piec wygasł. I był zdalny telefoniczny instruktaż jak toto usunąć i potem rozpalić  
Staszku.
Być może kalafior powstał na skutek nadmiernego nadmuchu, na co mogłeś nie mieć wpływu.
U siebie i u wielu zauważyłem (też o tym wspomniałeś), że temperatura zewnętrzna ma bezpośredni wpływ na wygląd paleniska i jakość spalania - mianowicie: czym niższa temperatura zewnętrzna, tym silniejszy ciąg, a co za tym idzie wypalanie złoża i prawdopodobne spieki.
2012-12-24 11:01
  strzecha Posts: 833 Ostrzeżenie: 0
VERB napisał » 2012-12-24 09:31

Zaryzykuję przy okazji twierdzenie, że każdy kto w końcu pogodzi się kosztami ogrzewania własnego domu, zyska pełny spokój i zadowolenie.


Tu trafiłeś w sedno. Nie wiadomo skąd ludki mają wyobrażenie ile w nowym kotle spalą a sprawę pogłębia kupowanie węglopodobnych substancji (co daje oszczędności jedynie w momencie kupna ale przy spalaniu już nie).
2012-12-24 11:03
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
zbigmaz01 napisał » 2012-12-24 09:54
Dużo czytam i się uczę.
Jak my wszyscy. Kiedy zakupiłem ten kocioł, przybyło mi siwych włosów (zaraz koledzy zakapują że jestem łysy ), nie mogłem sobie poradzić. Mogę śmiało powiedzieć że byłem załamany. Dzięki Rajmundowi opanowałem sytuację, i teraz mogę się w wymądrzać na forum :>
zbigmaz01 napisał » 2012-12-24 09:54
Gdybym nie rozbudował tak swojej chałupy to wcześniejszy kocioł okazał by się wystarczający i byłbym bezrobotny i nieoczytany
Już gdzieś pisałem, że to się nadaje do leczenia, ta nasza pasja
2012-12-24 11:08
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
strzecha napisał » 2012-12-24 10:01
Nie wiadomo skąd ludki mają wyobrażenie ile w nowym kotle spalą
Trochę, chyba niektóre fora (użytkownicy) przekłamują rzeczywistość, trzeba obiektywnie to przyznać.
2012-12-24 11:10
  zbigmaz01 Posts: 1629 Ostrzeżenie: 0
VERB napisał » 2012-12-24 10:03
Już gdzieś pisałem, że to się nadaje do leczenia, ta nasza pasja
Dom miał być dla mnie i mojej drugiej połowy a zrobiło się trzy rodziny i patrząc głębiej trzy pokolenia
2012-12-24 11:11
  jumper313 Posts: 23 Ostrzeżenie: 0
robią sie dość spore. ciąg w kominie jest bo jak awaryjnie paliłem na ruszcie (brak prądu) to wyrywalo ogień do komina, musiałem praktycznie zamykać drzwiczki żeby nie zagotowac pieca.
2012-12-24 11:33
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
zbigmaz01 napisał » 2012-12-24 10:10
Dom miał być dla mnie i mojej drugiej połowy a zrobiło się trzy rodziny i patrząc głębiej trzy pokolenia
2012-12-24 11:37
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
jumper313 napisał » 2012-12-24 10:11
robią sie dość spore. ciąg w kominie jest bo jak awaryjnie paliłem na ruszcie (brak prądu) to wyrywalo ogień do komina, musiałem praktycznie zamykać drzwiczki żeby nie zagotowac pieca.

Może opał masz trudny, często tak jest.
Spróbuj znaleźć kompromis między spiekami a sadzą.
Sadza jest droższa - moim zdaniem, lepiej prowadzić kocioł z lekkim nadmiarem powietrza, oby tylko nie przesadzić.
Szkoda, że nie możesz pokazać swojej maszyny, łatwiej byłoby coś zasugerować.
2012-12-24 11:45
  sulek Posts: 46 Ostrzeżenie: 0
Mam pytanko minuta pracy podajnika to ile węgla jest spalane? mam niebieskiego 25Kw
2012-12-24 11:55
  strzecha Posts: 833 Ostrzeżenie: 0
sulek napisał » 2012-12-24 10:45
Mam pytanko minuta pracy podajnika to ile węgla jest spalane? mam niebieskiego 25Kw


U mnie przy OE 25kW (bez plusa) w duecie z groszkiem (ponoć Chwałowice) wychodzi 0,235kg/min
2012-12-24 11:56
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
sulek napisał » 2012-12-24 10:45
Mam pytanko minuta pracy podajnika to ile węgla jest spalane? mam niebieskiego 25Kw
W zależności od granulacji, w przybliżeniu od 0,23 do 0,26kg.
First pagePrevious page10 / 41Next pageLast page
Users on-line: 1988-basia, cervinka, czaniec-skam-p17kw, Grzegorzraj, Krzysztof591, mhawryluk, Mirek23, Sahryn66, TishiTib