W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eCoal.pl  Spalanie grupowe Subskrybuj
First pagePrevious page8 / 41Next pageLast page
2012-12-23 14:43
  junior77 Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Mam ustawione moc min 8kw i max 8kw moc dmuchawy 37% piec pracuje stabilnie wykresy są ,tylko brak słupków na histogramie.
2012-12-23 15:02
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
A jaki piec? 
2012-12-23 15:07
  junior77 Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
OE 24kw wersja oprogramowania 3.14
2012-12-23 15:17
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Te 37% ustawiłeś od razu czy dochodziłeś jakąś drogą do tego? 


Wydaje się być wszystko ok z tego co piszesz, może masz jakiś błąd w oprogramowaniu? Jak możesz wgraj jeszcze raz, ale na nowo ściągnięte wersje. 
2012-12-23 15:30
  junior77 Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
ustawiłem na początek,zobacze jak będzie,jeszcze raz wgram ten soft i zobaczymy,to dzięki dam znać co bedzie,pozdrawiam!
2012-12-23 15:38
  pawell_1610 Posts: 15 Ostrzeżenie: 0
A z własnego doświadczenia powiedzcie proszę, co jest korzystniejsze dla kotła przy spalaniu grupowym: regulator CO z zadaną stałą temperaturą, czy krzywa grzania? A może nie ma to większego znaczenia?

Tak sobie patrzę po sterownikach użytkowników jeden ma tak, drugi inaczej...
2012-12-23 15:40
  zbigmaz01 Posts: 1656 Ostrzeżenie: 0
junior77 napisał » 2012-12-23 14:30
ustawiłem na początek,zobacze jak będzie,jeszcze raz wgram ten soft i zobaczymy,to dzięki dam znać co bedzie,pozdrawiam!
A może wystarczy Ctrl +5 czyli restart?
2012-12-23 15:48
  zbigmaz01 Posts: 1656 Ostrzeżenie: 0
pawell_1610 napisał » 2012-12-23 14:38
A z własnego doświadczenia powiedzcie proszę, co jest korzystniejsze dla kotła przy spalaniu grupowym: regulator CO z zadaną stałą temperaturą, czy krzywa grzania? A może nie ma to większego znaczenia?

Tak sobie patrzę po sterownikach użytkowników jeden ma tak, drugi inaczej...
Im stałe temp. tym stabilniej powinien pracować, jednak to też zależy od instalacji i jej sterowania. Dla przykładu: wystarczy krzywa grzania przy grzejnikach bez zaworów termostatycznych czyli temp. na zewnątrz spada to CO idzie wg krzywej i podnosi temp. jednocześnie grzejniki cieplejsze, inny przykład : zawory termostatyczne utrzymują temp. w pomieszczeniach to wystarczy stała temp. CO.
Wszystko zależy od instalacji i priorytetów
2012-12-23 15:54
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
junior77 napisał » 2012-12-23 14:30
ustawiłem na początek



Jeśli tak to ja poeksperymentowałbym przesuwając się o kilka punktów procentowych w górę i dół. 
2012-12-23 15:57
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
pawell_1610 napisał » 2012-12-23 14:38
A z własnego doświadczenia powiedzcie proszę, co jest korzystniejsze dla kotła przy spalaniu grupowym: regulator CO z zadaną stałą temperaturą, czy krzywa grzania? A może nie ma to większego znaczenia?

Tak sobie patrzę po sterownikach użytkowników jeden ma tak, drugi inaczej...



Znawcy twierdzą że stała temperatura co jest korzystniejsza (i jest to logiczne) ale ja np nie mam termostatów więc trzymam się krzywej. 
2012-12-23 15:59
  pawell_1610 Posts: 15 Ostrzeżenie: 0
zbigmaz01 napisał » 2012-12-23 14:48
pawell_1610 napisał » 2012-12-23 14:38
A z własnego doświadczenia powiedzcie proszę, co jest korzystniejsze dla kotła przy spalaniu grupowym: regulator CO z zadaną stałą temperaturą, czy krzywa grzania? A może nie ma to większego znaczenia?

Tak sobie patrzę po sterownikach użytkowników jeden ma tak, drugi inaczej...
Im stałe temp. tym stabilniej powinien pracować, jednak to też zależy od instalacji i jej sterowania. Dla przykładu: wystarczy krzywa grzania przy grzejnikach bez zaworów termostatycznych czyli temp. na zewnątrz spada to CO idzie wg krzywej i podnosi temp. jednocześnie grzejniki cieplejsze, inny przykład : zawory termostatyczne utrzymują temp. w pomieszczeniach to wystarczy stała temp. CO.
Wszystko zależy od instalacji i priorytetów


To może inaczej

Nie mam podłogówki, same kaloryfery. Dodatkowo za temperaturę wewnętrzną odpowiada czujnik temperatury. Po jej osiągnięciu pompa CO zostaje wyłączona. Zatem, czy w moim przypadku jest sens korzystania z krzywej grzania, gdy w domu jest praktycznie stała temperatura? Może korzystniej ustawić stałą temperaturę CO (np. 51*C i obniżoną 1*C)?
2012-12-23 16:18
  zbigmaz01 Posts: 1656 Ostrzeżenie: 0
Wszystko w twoim przypadku zależy od wysokości temp. CO jaką utrzymujesz. Jeżeli jest wystarczająca przy 0*C i też przy -15*C to jest dobrze, jeżeli jednak kocioł u ciebie bardzo szybko dochodzi do zadanej to czy może opłacałoby się obniżyć temp. CO  i wtedy spróbować bez pogodówki?  Jak temp. spadną mocno w dół i kocioł nie będzie wyrabiał to będziesz podnosił temp. CO ręcznie lub wtedy włączysz pogodowe. Temp. w pogodowym też możesz sobie ustawić tak jak ci pasuje i to też nie będzie bardzo złe, ale będzie bezobsługowe
Lekkie skoki w temp nie przeszkadzają a utrzymanie temp. CO jak najniżej spowoduje zmniejszeniem zużycia opału.
2012-12-23 19:07
  sulek Posts: 46 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich, dzisiaj zaczołem palić grupowym mógłby ktoś spojrzeć czy dobrze ustawilem parametry wyjściowe?
mam do ogrzania ok 300 m, zawór trójdrogowy otwarty prawie na full. Z tego co zauważylem w palenisku kopczyk śliczny ,małe spieki i w popielniku troche niedopałków
2012-12-23 20:06
  sulek Posts: 46 Ostrzeżenie: 0
ok zaraz tak ustawie. nadmuchy są ok?

2012-12-24 00:31
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
zbigmaz01
Na jakich mocach pracował automat ?
2012-12-24 00:33
  zbigmaz01 Posts: 1656 Ostrzeżenie: 0
VERB napisał » 2012-12-23 23:31
zbigmaz01
Na jakich mocach pracował automat ?
Chodzi o eColale?
2012-12-24 00:37
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
sulek napisał » 2012-12-23 19:06
ok zaraz tak ustawie. nadmuchy są ok?
Kreski OK. Histerezę warto by zmniejszyć.
Słuchaj się zawijana_2 - będzie wszystko dobrze.
2012-12-24 00:37
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
zbigmaz01 napisał » 2012-12-23 23:33
Chodzi o eColale?
Tak.
2012-12-24 00:39
  zbigmaz01 Posts: 1656 Ostrzeżenie: 0
VERB napisał » 2012-12-23 23:37
zbigmaz01 napisał » 2012-12-23 23:33
Chodzi o eColale?
Tak.
Zbytnio się na tym nie znam ale o ile byłem przy kompie i patrzyłem to niekiedy wchodził na 16
2012-12-24 00:40
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
zbigmaz01 napisał » 2012-12-23 23:39
Zbytnio się na tym nie znam ale o ile byłem przy kompie i patrzyłem to niekiedy wchodził na 16
Przepraszam, nie zapytałem precyzyjnie - chodziło mi o moc nadmuchu
First pagePrevious page8 / 41Next pageLast page
Users on-line: