Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl  Spalanie grupowe Subskrybuj
First pagePrevious page6 / 41Next pageLast page
2012-12-22 14:24
  zbigmaz01 Posts: 1628 Ostrzeżenie: 0
Napisałem już na tamtym forum i na tym też chcę porad i podpowiedzi co i jak oraz dlaczego
Zaczynam testy ze spalaniem grupowym.

Jestem otwarty na każde sugestie i podpowiedzi. Dla wyjaśnienia dlaczego
mam tak wysoko dmuchawę to w automacie robi mi za duży kopiec którego
nie mogłem obniżyć. Rozpalone kawałki spadały mi do popielnika.
Wcześniej próbowałem na tych ustawieniach i wyglądało to prawie dobrze,
dlatego od nich zaczynam.

Prosiłbym o komentarz histogramów bo nie za bardzo je jeszcze łapię



PS

Nie siedzę przed kompem cały czas ale będę się starał czytać i wprowadzać zalecenia na bieżąco
2012-12-22 14:40
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Ja zacząłbym od tego że moc min i max ustawiłbym na 8kW i dopiero gdyby okazało się że to nie wystarczy dodał bym wyższą (tak jest łatwiej zobaczyć zależności). 
Powietrze dla tych 8kW dałbym na początek na 35-36% i korygował po paru-parunastu godzinach obserwując histogram, palenisko i popielnik. 
Po ustaleniu nadmuchu dla mocy początkowej kolejne wychodzą po ok 2-3% więcej. 
2012-12-22 14:47
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Stan.
Takie moce nadmuchu są dobre w kotłach Ogniwo.
Dla RBR'a będzie zbyt mało.
RBR'y super pracują z automatem - tak na marginesie

2012-12-22 15:00
  zbigmaz01 Posts: 1628 Ostrzeżenie: 0
Powietrza specjalnie dałem dużo bo już wcześniej tak mi wychodziło. Taki mam opał i nic więcej :(
W automacie mi nie nadążał spalać i rozżarzone kawałki spadały mi do popielnika a kopiec wysoki na 6cmm :(
2012-12-22 15:21
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
No ok ), ale wygląda mi na to że po przejściu na grupowe jest go nieco za dużo. 
Pozostałe wskazówki bez zmian. 
2012-12-22 15:36
  zbigmaz01 Posts: 1628 Ostrzeżenie: 0
Niech się trochę przepali zobaczymy co będzie na palniku. Zostawiłem wysoki jak mi pozostał po automacie. Na razie nie zaglądam, niech dojdzie do siebie, dam mu jeszcze z godzinę niech się ustabilizuje.
2012-12-22 17:32
  zbigmaz01 Posts: 1628 Ostrzeżenie: 0
Pompa CO jest jako wyłączona, aby dłużej postała trzeba by zwiększyć histerezę. Już się robi.

PS
Dzięki za życzenia, z wzajemnością
Ja życzenia będę składał jutro.
2012-12-22 23:07
  jumper313 Posts: 23 Ostrzeżenie: 0
w tej chwili mam ustawienia na min 8kw 43% a na 12kw 46% i dalej tworzy mi sie sadza a i tak samo tworzą mi się spieki. muszę podłączyć piec do neta zeby ktos mi poradził jak go ostawić. opał mam suchy bo kupiłem go w okresie co słońce grzało we wrześniu i leży w kotłowni gdzie jest ciepło wiec wątpię żeby był mokry
2012-12-22 23:21
  darase Posts: 1916 Ostrzeżenie: 0
Jumper jeśli masz kupiony węgiel mocno spiekający to może być trudno znaleźć kompromis pomiędzy sadzą a spiekami i jednocześnie mało spalać.

Tak to wyjaśnił Zawijan2 a przynajmniej tak to zrozumiałem.
2012-12-22 23:31
  zbigmaz01 Posts: 1628 Ostrzeżenie: 0
jumper313 napisał » 2012-12-22 22:07
w tej chwili mam ustawienia na min 8kw 43% a na 12kw 46% i dalej tworzy mi sie sadza a i tak samo tworzą mi się spieki. muszę podłączyć piec do neta zeby ktos mi poradził jak go ostawić. opał mam suchy bo kupiłem go w okresie co słońce grzało we wrześniu i leży w kotłowni gdzie jest ciepło wiec wątpię żeby był mokry
Mój też jest suchy, kupiony w lipcu i leży na paletach w takich
plecionych białych workach.  Jak wsypuję to delikatnie bo się kurzy
(może za suchy?) a powietrza też daję dużo i nawet niedawno podniosłem
bo zauważyłem lekką sadzę na wymienniku. Spieków nie ma ale są takie
lekkie sklejone kawałki jakby malutkich koksików które po dotknięciu
haczykiem się rozlatują. Po podniesieniu nadmuchu jeszcze nie
sprawdzałem czy sadza znikła, daje jej trochę czasu

2012-12-23 00:22
  zen Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
zbigmaz01 napisał » 2012-12-22 13:24


Prosiłbym o komentarz histogramów bo nie za bardzo je jeszcze łapię



Jak już złapiesz to daj znać - bo i ja jakoś nie mogę
2012-12-23 00:42
  macut Posts: 293 Ostrzeżenie: 0
Ja rozumiem je tak: 


sytuacja idealna to jedna długa krecha (Pinokio) na wykresie (dobrze dobrany nadmuch). Jeśli pojawiają się małe kreski (Smerfy) i
a) więcej Smerfów po lewej stronie Pinokia 
= podajnik (zbyt) często podaje paliwo 
= za dużo powietrza w wentylach
= zmniejszyć nadmuch



b) więcej Smerfów po prawej stronie Pinokia 
= podajnik (zbyt) rzadko podaje paliwo 
= za mało powietrza w wentylach
zwiększyć nadmuch


Jak dla mnie akceptowalne jest też symetryczne rozmieszczenie smerfów wzgl. Pinokia.


Jeżeli przy tych temperaturach zewnętrznych kocioł cały czas jedzie na mocy MIN, to dobrze ustawimy tylko MIN. Wykres MAX można olać, bo na moje oko nie jest 'wiarygodny' (MAX włącza się okazjonalnie)
2012-12-23 02:19
  seba Posts: 1419 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
seba napisał » 2012-11-20 12:51
Histogram służy do tego aby na jego podstawie określić, czy przypadkiem moc dmuchawy nie jest za duża (słupki przylegają do lewej osi) albo za mała (słupki przylegają do prawej osi). Jeśli są w środku obszaru to wszystko jest OK i nie ma się czym przejmować.
Nigdzie nie było napisane, że musi być jeden długi słupek na środku. Podkreślam, jeśli pojawią się długie słupki przyklejone do prawej lub lewej osi wtedy jest podstawa do modyfikacji dmuchawy.
Aby dobrze ustawić nadmuch na każdej z mocy najlepiej robić to ustawiając najpierw np. 8kW dla mocy MIN i MAX, po dniu obserwacji i dostrojenia dmuchawy ustawić np: 16kW dla mocy MIN i MAX. Wtedy mamy pewność, że modyfikujemy dmuchawę dla odpowiedniej mocy. 
Ustawienie od razu dwóch różnych mocy dla MIN i MAX spowoduje, że nie będzie wiadomo dla której mocy wykonać korektę i praca na której mocy powoduje zabrudzenie kotła, powstawanie sadzy itp.

2012-12-23 09:42
  zbigmaz01 Posts: 1628 Ostrzeżenie: 0
seba napisał » 2012-12-23 01:19
seba napisał » 2012-11-20 12:51
Histogram służy do tego aby na jego podstawie określić, czy przypadkiem moc dmuchawy nie jest za duża (słupki przylegają do lewej osi) albo za mała (słupki przylegają do prawej osi). Jeśli są w środku obszaru to wszystko jest OK i nie ma się czym przejmować.
Nigdzie nie było napisane, że musi być jeden długi słupek na środku. Podkreślam, jeśli pojawią się długie słupki przyklejone do prawej lub lewej osi wtedy jest podstawa do modyfikacji dmuchawy.
Aby dobrze ustawić nadmuch na każdej z mocy najlepiej robić to ustawiając najpierw np. 8kW dla mocy MIN i MAX, po dniu obserwacji i dostrojenia dmuchawy ustawić np: 16kW dla mocy MIN i MAX. Wtedy mamy pewność, że modyfikujemy dmuchawę dla odpowiedniej mocy. 
Ustawienie od razu dwóch różnych mocy dla MIN i MAX spowoduje, że nie będzie wiadomo dla której mocy wykonać korektę i praca na której mocy powoduje zabrudzenie kotła, powstawanie sadzy itp.

To ja tak to zrozumiałem i włączyłem min i max na 8kW i obserwacja. Przez długi czas histogram pokazuje pod obciążeniem  takie słupki

Czy można po nich stwierdzić że to jest to co powinno być?
2012-12-23 10:39
  strzecha Posts: 833 Ostrzeżenie: 0
Moim skromnym zdaniem na podstawie histogramu nie da się (czy też nie zawsze się da) precyzyjnie dobrać nadmuchu. Histogram nadaje się idealnie jako "makroregulacja", natomiast do celów "mikroregulacji" konieczna jest ocena popiołu oraz spalin (ocena wnętrza kotła na obecność sadzy) dokonywana dla każdej z mocy z osobna po przepaleniu kilku lub lepiej kilkunastu godzin (tak by zdążył się popiół przesypać do popielnika - oczywiście popielnik równocześnie z wykonywaniem regulacji czyścimy by oceniać tylko i wyłącznie rezultaty dokonanej korekty).
2012-12-23 10:45
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
zbigmaz01 napisał » 2012-12-23 08:42
To ja tak to zrozumiałem i włączyłem min i max na 8kW i obserwacja
Wg. histogramu nadmuch jest odrobinę za niski. Prawda jest taka, że żadne kreski nie zastąpią zaglądnięcia do kotła.
Histogram ma "tylko" pomóc w dopasowaniu nadmuchu. W moim kotle spalanie było najlepsze, gdy długa kreska znajdowała się na lewo do środka, a krótkie na lewo od długiej, czyli teoretycznie z niewielkim nadmiarem wiatru.
macut ładnie to opisał
Aha... częste zaglądanie do kotła "psuje" kreski

PS: Czy RBR ma na dmuchawie przysłonę ?
2012-12-23 10:48
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
strzecha napisał » 2012-12-23 09:39
Moim skromnym zdaniem na podstawie histogramu nie da się (czy też nie zawsze się da) precyzyjnie dobrać nadmuchu.
Dokładnie, to samo chciałem przekazać, byłeś szybszy
2012-12-23 10:50
  elezibi Posts: 223 Ostrzeżenie: 0
seba napisał » 2012-11-20 12:51
............Wtedy mamy pewność, że modyfikujemy dmuchawę dla odpowiedniej mocy. ....................
Ustawienie od razu dwóch różnych mocy dla MIN i MAX spowoduje, że nie będzie wiadomo dla której mocy wykonać korektę i praca na której mocy ...................





no właśnie na dole w kotłowni nie wiem na jakiej aktualnie  mocy jedzie
(jak różnice wartości dmuchawy są nie wielkie to na ucho nie poznasz)
jest jeden ekran gdzie jest jedna linijka wolna
może by tam dodać aktualną wartość dmuchawy
w grupowym by było jasne jaka moc i w innych trybach też by było wiadomo jak piecyk dmucha
2012-12-23 11:12
  zbigmaz01 Posts: 1628 Ostrzeżenie: 0
VERB napisał » 2012-12-23 09:45
zbigmaz01 napisał » 2012-12-23 08:42
To ja tak to zrozumiałem i włączyłem min i max na 8kW i obserwacja
Wg. histogramu nadmuch jest odrobinę za niski. Prawda jest taka, że żadne kreski nie zastąpią zaglądnięcia do kotła.
Histogram ma "tylko" pomóc w dopasowaniu nadmuchu. W moim kotle spalanie było najlepsze, gdy długa kreska znajdowała się na lewo do środka, a krótkie na lewo od długiej, czyli teoretycznie z niewielkim nadmiarem wiatru.
macut ładnie to opisał
Aha... częste zaglądanie do kotła "psuje" kreski

PS: Czy RBR ma na dmuchawie przysłonę ?
Nie ma.
A co do zaglądania to robię to może ze dwa razy dziennie, czasami raz
Czyli teoretycznie mam lekko za mało wiatru, robimy +1
2012-12-23 11:14
  zbigmaz01 Posts: 1628 Ostrzeżenie: 0
Teraz dam mu trochę spokoju i niech sobie popracuje a ja się zabieram za karpia
First pagePrevious page6 / 41Next pageLast page
Users on-line: 8yl4NamZ1m4, Benek202211, Kiler5, Lukbud0225, matrixpro