Forum eCoal.pl Spalanie grupowe Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona38 / 41Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
Zapytaj Milo.
|
|||
|
||||
ooshy
|
Gajer,
jeszcze jeden pomysł... dlaczego startujesz od razu z grupowym? Z tego co mi się wydaje, to stawiasz pierwsze kroki ze sterownikiem. Spróbuj na automacie e-coal. Myślę, że to nie jest zły pomysł... Ja w weekend przeszedłem z powrotem na e-coal i wydaje mi się, że jest deko lepiej jeśli chodzi o bałagan w samym kotle. Zjada właściwie tyle samo węgla, ale potrafi szybciej złapać temperaturę, popiół się poprawił... wyszło na plus. Palę z podawaniem 5 s i macham tylko wiatrem, który aktualnie jest bez korekty. No i tak z ciekawości - stary sterownik udało Ci się kupić? Od dłuższego czasu jest tylko v 3.5. |
|||
|
||||
Gajer
|
ooshy napisał » 2016-11-07 14:24 Gajer, jeszcze jeden pomysł... dlaczego startujesz od razu z grupowym? Przeczytałem że na grupowym mniej węgla zjada. W automacie jak miałem ustawione to przy zadanej 60*C kocioł wyłączał się dopiero przy 65. Czy w automacie można sobie swoje ustawienia wprowadzić czy wszystko reguluje sam sterownik ? Bo jak miałem automat to dmuchawa dawała jak szalona. I kalafior. Jak to wygląda u Ciebie ? ooshy napisał » 2016-11-07 14:24 No i tak z ciekawości - stary sterownik udało Ci się kupić? Od dłuższego czasu jest tylko v 3.5. Przyjechał człowiek od sterowników i wgrał mi nowe oprogramowanie. Sterownik mam stary od zakupu kotła. |
|||
|
||||
ooshy
|
Grupowe mniej węgla wciaga, to prawda, ale czy wyczytałeś też, że potrzeba trochę wprawy... ?
Odnośnie trybu e-coal to działa wg. algorytmu opracowanego przed producenta najlepszych sterowników do CO Algorytm potrzebuje od jedynie ustawienia czasu podawania i korekty dmuchawy. Sam sobie wszystko liczy i stara dobrać optymalnie... Poszukaj u nich na stronie. Jak kalafior to zmniejszasz lub zwiększasz wiatr i tyle... Przełącz się na chwilę na full automat, zobaczysz jak idzie... a człowiek od sterowników też by mi się przydał... mój laptopik nie chce obsługiwać usb/rs323... Chyba się uśmiechnę jednak do nich... |
|||
|
||||
kubanos
|
Kup przelotkę ze sterownikami - groszowa sprawa
|
|||
|
||||
opak
|
jakie są czasy podawania i postoju na poszczególnych mocach w spalaniu grupowym ogniwo eko m 25kw
|
|||
|
||||
Olek85
|
8kW - 5s
12kW - 7s 16kW - 9s 20kW - 11s 25kW - 13s |
|||
|
||||
manista
|
witam wszystkich .Czy ktoś mógłby zerknąć na moje ustawienia i skomentowac
Kociołprzewymiarowany i zbnyt duze spalanie |
|||
|
||||
pablo
|
dzwoń na infolinie,nie będe odpowiadał bo jak źle sprecyzuje odpowiedź to według nowego regulaminu mogę dostać bana na 7 dni za spamowanie.
|
|||
|
||||
lewski
|
Witam.
Piszę w tym miejscu ponieważ przekierowanie z wątku o wersjach testowych przenosi na stronę główną. Użytkuję sterownik od ponad miesiąca, jestem bardzo zadowolony z jego funkcjonalności pojawiły się jednak pewne sugestie, które wg mnie mogłyby jeszcze bardziej poprawić jego funkcjonalność i tak 1. przydała by się jakaś kontrolka, na schemacie www i na sterowniku informująca o trybie pracy - podtrzymanie i z jaką aktualnie mocą dla spalania grupowego pracuje kocioł, np kolejne okienko przy rysunku kotła z informacją : podtrzymanie, praca z moc 8, 12, 16 ..kW 2. dla trybu Auto lato i dla Prog Lato przydały by się osobne parametry podtrzymania gdyż zapotrzebowanie na moc jest w tym czasie minimalne i parametry podtrzymania trzeba odpowiednio zwiększyć przynajmniej u mnie. |
|||
|
||||
_Kb_
|
Lewski, masz wersję sterownika 3.1.8. To technologiczny trup. Nie licz, że pojawi się kolejna wersja oprogramowania na ten sterownik. ES od 2 lat nawet nie kwapi się nawet by poprawić błędy jakie są w tym oprogramowaniu. Tym bardziej, zapomnij o fanaberiach. Kiedyś, było o tym sporo na forum, ale widocznie nie pasowało to komuś, więc trzeba teraz wszystko na nowo pisać (Tu, albo gdzieś indziej)
|
|||
|
||||
golfir
|
cóż moge napisać....dokładnie jest tak jak pisze Kb.......sam sie zastanawiam jaka wersja jest najlepsza i w miare ogarnięta.....wogóle to chętnie odpsrzedam ES ten cud technikii wymienie ster na cos innego....kiedys była opcja wymiany,,,,,szkoda ze mydlono mi oczy i sie nie skusilem heh
|
|||
|
||||
alternator22
|
Witam czy któryś z forumowiczów mógł by mi sprawdzić czy dobrze ustawiłem spalanie grupowe? https://esterownik.pl/device/11641 ewentualnie jakieś rady co powinienem zmienić i na co zwrócić uwagę z góry dziękuje i pozdrawiam.
|
|||
|
||||
bodziasty
|
Jak ci na dwóch mocach z taką samą mocą dmuchawy pali dobrze to git.
A jak ciulowo - to proponuję zacząć od lektury tego poradnika Staszka A jak dalej do bani - dzwoń do ES |
|||
|
||||
kgrabowski
|
Olek85 napisał » 2016-11-13 09:32 8kW - 5s 12kW - 7s 16kW - 9s 20kW - 11s 25kW - 13s Czy te czasy są takie same dla innych mocy kotłow OEP |
|||
|
||||
lidka
|
Witam w nowym roku i po długiej przerwie)
Mógłby ktoś z doświadczeniem zerknąć do naszego pieca i podpowiedzieć czemu ostatni węgiel tak dużo ma spieków? Poprzedni węgiel na tych ustawieniach palił się nieźle. A teraz sporo koksu jest w popiele. Co można zmienić? Pewnie, że teraz przy tym mrozie nie będziemy eksperymentować ale potem coś by trzeba. Nasz piec to szeryf 3187 https://esterownik.pl/device/3187 Na pewno w tym nowym węglu jest większa zawartość popiołu ale poza tym nie dopala się. |
|||
|
||||
raf1
|
Jak w grupowym dobrać ilość powtórzeń dla danej mocy i skąd wiadomo że aktualnie pracuję z wyższą mocą?
|
|||
|
||||
leON22
|
raf1 masz jak byk , trzy posty wyżej , na czerwono podaną receptę przez bodziasty jak to zrobić , wystarczy w nią kliknąć i przeczytać , co do mocy to patrzysz na jakiej mocy pracuje w danej chwili dmuchawa , czyli jak na wyższej to analogicznie moc jest wyższa U ciebie wygląda to tak : Dla mocy 8kW - dmuchawa 39% , dla 12kW - 40% , dla 16kW - 42% , powodzenia w ustawieniach
|
|||
|
||||
raf1
|
||||
|
||||
dartante
|
||||