Forum  eCoal.pl  Spalanie grupowe Subskrybuj
First pagePrevious page39 / 41Next pageLast page
2017-03-04 14:25
  leON22 Posts: 3045 Ostrzeżenie: 1
W/g powyższej instrukcji wynika , że masz za duży nawiew na mocy 12kW ( czerwony wysoki słupek po lewej stronie wykresu ) ustaw na 41 góra 42 i obserwuj co na palniku , a co w popielniku ? Słupki nie są wyrocznią , są tylko narzędziem pomocniczym do lepszego ustawienia spalania , powodzenia
2017-03-04 18:01
  raf1 Posts: 90 Ostrzeżenie: 0
Czyli teza jest taka aby dobrze spalać na grupowym należy doprowadzić do tego żeby słupki były w środku histogramu. Ponawiam pytanie bo nie bardzo rozumiem odnośnie wysokości tych słupków
dodane 2017-03-04 18:01Tylko na 42 % nie bardzo kocioł chce osiągnąć zadaną
2017-03-04 20:09
  gregors Posts: 315 Ostrzeżenie: 0
Daj więcej węgla to ci dogrzeje, z popiołu i powietrza temperatury nie osiągniesz.
Błędne jest myślenie ze mniej węgla to mniejsze spalanie.
2017-11-03 20:05
  kicab Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Witam! Przeszedłem na grupowe czy mógłby ktoś rzucić okiem na moje ustawienia (histogram). Ekogroszek Stabek Tak wygląda popiół i piecu:  
2017-11-16 20:28
  grraf178 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Panowie mam problem od wczoraj testuje grupowy ponieważ na moje oko automat za dużo spala i Mamie nie starczy węgla na sezon. To ze testuje grupowy to spoko uczę się dopiero ale nie wiem co zrobić by mi się palenisko nie zapadało. W automacie ustawienie na 15 sekund i było ok a tu sterować ilością podawań? dla 8, 12 i 16 nie ma zbytniej różnicy, palenisko się dramatycznie zapada.
2017-11-17 07:52
  gregors Posts: 315 Ostrzeżenie: 0
A  ile masz podań dla 8kw i 12kw? 
2017-11-17 09:13
  leON22 Posts: 3045 Ostrzeżenie: 1
grraf178 napisał » 2017-11-16 20:28
Panowie mam problem od wczoraj testuje grupowy ponieważ na moje oko automat za dużo spala i Mamie nie starczy węgla na sezon. To ze testuje grupowy to spoko uczę się dopiero ale nie wiem co zrobić by mi się palenisko nie zapadało. W automacie ustawienie na 15 sekund i było ok a tu sterować ilością podawań? dla 8, 12 i 16 nie ma zbytniej różnicy, palenisko się dramatycznie zapada.

grraf178 widzę , że wróciłeś do automatu , masz oep 25 kW i do ogrzania 180m2 czyli sporo do ogrzania . W spalaniu grupowym ustawiasz moce min i max na których kociołek ma pracować ( proponuję na początek moc min16kW - podań 5x , nadmuch 36% i max 20 kW - podań 5x nadmuch 38%  ) dla każdej  z nich ustawiasz ilość podań i moc dmuchawy ( jeżeli kopiec się zapada to albo za mało podaje albo za mocno dmucha lub wypala się na postoju przez nadmierny ciąg kominowy ) Czas podań dla każdej mocy jest inny i tak np.dla 8kW - jedno podanie trwa 5s , jak masz ustawione 4x , to wiadomo że podajnik podaje opał przez 20s ( między podaniami jest 20s przerwy ) dla 12kW - 1 podanie - 7s , 16kW - 9s , 20kW - 11s , 25kW - 13s itd.
Ps. Zalecane jest ustawienie najpierw jednej mocy , czyli min/max np. 20kW i dopasowanie do niej odpowiedniej ilości podań i nadmuchu ( pomocny jest tu wykres histogramu dla poszczególnych mocy - jak wysokie słupki są po prawej stronie wykresu nadmuch za mały , jak po prawej nadmuch za duży ) , powodzenia

2017-11-17 09:32
  procho Posts: 535 Ostrzeżenie: 0
180mkw i taki zakres mocy? 
ja ogrzewam 160mkw na grupowym 8/12
kotłem OEP16

 
2017-11-17 09:34
  leON22 Posts: 3045 Ostrzeżenie: 1
procho dom jest nie ocieplony To jest moja propozycja jak będzie za gorąco może zmienić na 12/16 kW
2017-11-17 09:37
  gmaj22 Posts: 1846 Ostrzeżenie: 0
@leON... cyt: " - jak wysokie słupki są po prawej stronie wykresu nadmuch za mały " 
Naprawdę?
2017-11-17 09:41
  leON22 Posts: 3045 Ostrzeżenie: 1
Naprawdę , a coś się zmieniło ?    Tylko że wykresy nie są głównym wyznacznikiem spalania tylko to co na palniku i w popielniku  
2017-11-17 09:43
  procho Posts: 535 Ostrzeżenie: 0
chyba tutaj jest błąd - dwa razy po prawej napisałes

cytat: - jak wysokie słupki są po prawej stronie wykresu nadmuch za mały , jak po prawej nadmuch za duży 
2017-11-17 09:47
  gmaj22 Posts: 1846 Ostrzeżenie: 0
Tu się zgodzę. Tak samo jak moce w grupowym to rzecz umowna. Pięć podań dla 8kW to przecież większa moc niż np. trzy podania dla 12 kW
2017-11-17 09:59
  leON22 Posts: 3045 Ostrzeżenie: 1
Mea culpa , sorki thx za poprawkę Jeszcze raz napisze żeby nie było : jak słupki na wykresie histogramu znajdują się po jego prawej stronie - nadmuch za mały , jak po lewej - za duży 

gmai22 też się z Tobą zgadzam w 100% 
Czasami lepiej jest podawać częściej małymi dawkami ( spiekający koksujacy opał ) niż rzadziej dużymi , wszystko leży w kwestii opału i warunków jego spalania
grraf178 tu masz lekturę na temat spalania grupowego -> Spalanie Grupowe
2017-11-17 16:55
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Czyli dobrze rozumie leON22? wchodzisz na swoje konto , ustawienia, spalanie: Retortowy-Grupowy i tam po prawej stronie na dole są dwie ramki  histogram? koloru niebieskiego i czerwonego. Z tego co zrozumiałem to najlepiej utrzymywać słupki po środku ramek i te koloru niebieskiego dla mocy minimalnej, i koloru czerwonego dla maksymalnej mocy. A wysokość co oznacza tych słupków?
2017-11-17 17:22
  leON22 Posts: 3045 Ostrzeżenie: 1
Dokładnie tak jak piszesz - LEKTURA
2017-11-17 19:26
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Poczytałem lekturę, czyli na moim histogramie, na moc minimalną powietrze było by ok, a na maksymalną wygląda według histogramu że mam za mało powietrza?
2017-11-17 19:44
  Ameno25 Posts: 2517 Ostrzeżenie: 0
ten historgram to za przeproszeniem jest do d.. ja bym sie nim tam zbytnio nie sugerował , zreszta sami Panowie z ES powtarzają że jest to tylko jakis tam podgląd , a najważniejsze jest to co na palniku 
2017-11-17 19:46
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Rozumiem, ja też tak myślę że ważne co na palniku a nie wykresy?
2017-11-19 08:50
  Powolniak Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Czy jeśli ustawię np podawanie 3 dla 8kW i 3 dla 16 kW To jest jakaś różnica??
First pagePrevious page39 / 41Next pageLast page
Users on-line: bobo426, Legr11, virnik, xyPogoda77aa