Forum eCoal.pl Spalanie grupowe Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona39 / 41Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
|
W/g powyższej instrukcji wynika , że masz za duży nawiew na mocy 12kW ( czerwony wysoki słupek po lewej stronie wykresu ) ustaw na 41 góra 42 i obserwuj co na palniku , a co w popielniku ? Słupki nie są wyrocznią , są tylko narzędziem pomocniczym do lepszego ustawienia spalania , powodzenia
|
|||
|
||||
raf1
|
Czyli teza jest taka aby dobrze spalać na grupowym należy doprowadzić do tego żeby słupki były w środku histogramu. Ponawiam pytanie bo nie bardzo rozumiem odnośnie wysokości tych słupków
dodane 2017-03-04 18:01Tylko na 42 % nie bardzo kocioł chce osiągnąć zadaną |
|||
|
||||
gregors
|
Daj więcej węgla to ci dogrzeje, z popiołu i powietrza temperatury nie osiągniesz.
Błędne jest myślenie ze mniej węgla to mniejsze spalanie. |
|||
|
||||
kicab
|
||||
|
||||
grraf178
|
Panowie mam problem od wczoraj testuje grupowy ponieważ na moje oko automat za dużo spala i Mamie nie starczy węgla na sezon. To ze testuje grupowy to spoko uczę się dopiero ale nie wiem co zrobić by mi się palenisko nie zapadało. W automacie ustawienie na 15 sekund i było ok a tu sterować ilością podawań? dla 8, 12 i 16 nie ma zbytniej różnicy, palenisko się dramatycznie zapada.
|
|||
|
||||
gregors
|
A ile masz podań dla 8kw i 12kw?
|
|||
|
||||
leON22
|
grraf178 napisał » 2017-11-16 20:28 Panowie mam problem od wczoraj testuje grupowy ponieważ na moje oko automat za dużo spala i Mamie nie starczy węgla na sezon. To ze testuje grupowy to spoko uczę się dopiero ale nie wiem co zrobić by mi się palenisko nie zapadało. W automacie ustawienie na 15 sekund i było ok a tu sterować ilością podawań? dla 8, 12 i 16 nie ma zbytniej różnicy, palenisko się dramatycznie zapada. grraf178 widzę , że wróciłeś do automatu , masz oep 25 kW i do ogrzania 180m2 czyli sporo do ogrzania . W spalaniu grupowym ustawiasz moce min i max na których kociołek ma pracować ( proponuję na początek moc min16kW - podań 5x , nadmuch 36% i max 20 kW - podań 5x nadmuch 38% ) dla każdej z nich ustawiasz ilość podań i moc dmuchawy ( jeżeli kopiec się zapada to albo za mało podaje albo za mocno dmucha lub wypala się na postoju przez nadmierny ciąg kominowy ) Czas podań dla każdej mocy jest inny i tak np.dla 8kW - jedno podanie trwa 5s , jak masz ustawione 4x , to wiadomo że podajnik podaje opał przez 20s ( między podaniami jest 20s przerwy ) dla 12kW - 1 podanie - 7s , 16kW - 9s , 20kW - 11s , 25kW - 13s itd. Ps. Zalecane jest ustawienie najpierw jednej mocy , czyli min/max np. 20kW i dopasowanie do niej odpowiedniej ilości podań i nadmuchu ( pomocny jest tu wykres histogramu dla poszczególnych mocy - jak wysokie słupki są po prawej stronie wykresu nadmuch za mały , jak po prawej nadmuch za duży ) , powodzenia |
|||
|
||||
procho
|
180mkw i taki zakres mocy?
ja ogrzewam 160mkw na grupowym 8/12 kotłem OEP16 |
|||
|
||||
leON22
|
procho dom jest nie ocieplony To jest moja propozycja jak będzie za gorąco może zmienić na 12/16 kW
|
|||
|
||||
gmaj22
|
@leON... cyt: " - jak wysokie słupki są po prawej stronie wykresu nadmuch za mały "
Naprawdę? |
|||
|
||||
leON22
|
Naprawdę , a coś się zmieniło ? Tylko że wykresy nie są głównym wyznacznikiem spalania tylko to co na palniku i w popielniku
|
|||
|
||||
procho
|
chyba tutaj jest błąd - dwa razy po prawej napisałes
cytat: - jak wysokie słupki są po prawej stronie wykresu nadmuch za mały , jak po prawej nadmuch za duży |
|||
|
||||
gmaj22
|
Tu się zgodzę. Tak samo jak moce w grupowym to rzecz umowna. Pięć podań dla 8kW to przecież większa moc niż np. trzy podania dla 12 kW
|
|||
|
||||
leON22
|
Mea culpa , sorki thx za poprawkę Jeszcze raz napisze żeby nie było : jak słupki na wykresie histogramu znajdują się po jego prawej stronie - nadmuch za mały , jak po lewej - za duży
gmai22 też się z Tobą zgadzam w 100% Czasami lepiej jest podawać częściej małymi dawkami ( spiekający koksujacy opał ) niż rzadziej dużymi , wszystko leży w kwestii opału i warunków jego spalania grraf178 tu masz lekturę na temat spalania grupowego -> Spalanie Grupowe |
|||
|
||||
Bandi
|
Czyli dobrze rozumie leON22? wchodzisz na swoje konto , ustawienia, spalanie: Retortowy-Grupowy i tam po prawej stronie na dole są dwie ramki histogram? koloru niebieskiego i czerwonego. Z tego co zrozumiałem to najlepiej utrzymywać słupki po środku ramek i te koloru niebieskiego dla mocy minimalnej, i koloru czerwonego dla maksymalnej mocy. A wysokość co oznacza tych słupków?
|
|||
|
||||
leON22
|
Dokładnie tak jak piszesz - LEKTURA
|
|||
|
||||
Bandi
|
Poczytałem lekturę, czyli na moim histogramie, na moc minimalną powietrze było by ok, a na maksymalną wygląda według histogramu że mam za mało powietrza?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
ten historgram to za przeproszeniem jest do d.. ja bym sie nim tam zbytnio nie sugerował , zreszta sami Panowie z ES powtarzają że jest to tylko jakis tam podgląd , a najważniejsze jest to co na palniku
|
|||
|
||||
Bandi
|
Rozumiem, ja też tak myślę że ważne co na palniku a nie wykresy?
|
|||
|
||||
Powolniak
|
Czy jeśli ustawię np podawanie 3 dla 8kW i 3 dla 16 kW To jest jakaś różnica??
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona39 / 41Następna stronaOstatnia strona | ||||