W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl  Spalanie grupowe Subskrybuj
First pagePrevious page38 / 41Next pageLast page
2016-11-04 19:23
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Zapytaj Milo. 
2016-11-07 14:24
  ooshy Posts: 143 Ostrzeżenie: 0
Gajer,

jeszcze jeden pomysł... dlaczego startujesz od razu z grupowym? Z tego co mi się wydaje, to stawiasz pierwsze kroki ze sterownikiem.  Spróbuj na automacie e-coal.
Myślę, że to nie jest zły pomysł...  Ja w weekend przeszedłem z powrotem na e-coal i wydaje mi się, że jest deko lepiej jeśli chodzi o bałagan w samym kotle. Zjada właściwie tyle samo węgla, ale potrafi szybciej złapać temperaturę, popiół się poprawił... wyszło na plus. Palę z podawaniem 5 s i macham tylko wiatrem, który aktualnie jest bez korekty.

No i tak z ciekawości - stary sterownik udało Ci się kupić? Od dłuższego czasu jest tylko v 3.5.
2016-11-08 11:14
  Gajer Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
ooshy napisał » 2016-11-07 14:24
Gajer,

jeszcze jeden pomysł... dlaczego startujesz od razu z grupowym?

Przeczytałem że na grupowym mniej węgla zjada. W automacie jak miałem ustawione to przy zadanej 60*C kocioł wyłączał się dopiero przy 65.
Czy w automacie można sobie swoje ustawienia wprowadzić czy wszystko reguluje sam sterownik ? Bo jak miałem automat to dmuchawa dawała jak szalona. I kalafior. Jak to wygląda u Ciebie ?

ooshy napisał » 2016-11-07 14:24


No i tak z ciekawości - stary sterownik udało Ci się kupić? Od dłuższego czasu jest tylko v 3.5.


Przyjechał człowiek od sterowników i wgrał mi nowe oprogramowanie. Sterownik mam stary od zakupu kotła.
2016-11-09 13:45
  ooshy Posts: 143 Ostrzeżenie: 0
Grupowe mniej węgla wciaga, to prawda, ale czy wyczytałeś też, że potrzeba trochę wprawy... ?
Odnośnie trybu e-coal to działa wg. algorytmu opracowanego przed producenta najlepszych sterowników do CO
Algorytm potrzebuje od jedynie ustawienia czasu podawania i korekty dmuchawy. Sam sobie wszystko liczy i stara dobrać optymalnie... Poszukaj u nich na stronie.
Jak kalafior to zmniejszasz lub zwiększasz wiatr i tyle... Przełącz się na chwilę na full automat, zobaczysz jak idzie...

a człowiek od sterowników też by mi się przydał... mój laptopik nie chce obsługiwać usb/rs323... Chyba się uśmiechnę jednak do nich...
2016-11-09 14:00
  kubanos Posts: 928 Ostrzeżenie: 0
Kup przelotkę ze sterownikami - groszowa sprawa
2016-11-13 09:00
  opak Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
jakie są czasy podawania i postoju na poszczególnych mocach w spalaniu grupowym ogniwo eko m 25kw
2016-11-13 09:32
  Olek85 Posts: 984 Ostrzeżenie: 0
8kW - 5s
12kW - 7s
16kW - 9s
20kW - 11s
25kW - 13s 
2016-12-10 18:28
  manista Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
witam wszystkich .Czy ktoś mógłby zerknąć na moje ustawienia i skomentowac
Kociołprzewymiarowany i zbnyt duze spalanie
2016-12-11 01:31
  pablo Posts: 517 Ostrzeżenie: 0
dzwoń na infolinie,nie będe odpowiadał bo jak źle sprecyzuje odpowiedź to  według nowego regulaminu mogę dostać bana na 7 dni za spamowanie.
2016-12-11 09:05
  lewski Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam.
Piszę w tym miejscu ponieważ przekierowanie z wątku o wersjach testowych przenosi na stronę główną.
Użytkuję sterownik od ponad miesiąca, jestem bardzo zadowolony z jego funkcjonalności pojawiły się jednak pewne sugestie, które wg mnie mogłyby jeszcze bardziej poprawić jego funkcjonalność i tak
1. przydała by się jakaś kontrolka, na schemacie www i na sterowniku informująca o trybie pracy - podtrzymanie i z jaką aktualnie mocą dla spalania grupowego pracuje kocioł, np kolejne okienko przy rysunku kotła z informacją : podtrzymanie, praca z moc 8, 12, 16 ..kW
2. dla trybu Auto lato i dla Prog Lato przydały by się osobne parametry podtrzymania gdyż zapotrzebowanie na moc jest w tym czasie minimalne i parametry podtrzymania trzeba odpowiednio zwiększyć przynajmniej u mnie.
2016-12-11 10:26
  _Kb_ Posts: 136 Ostrzeżenie: 0
Lewski, masz wersję sterownika 3.1.8. To technologiczny trup. Nie licz, że pojawi się kolejna wersja oprogramowania na ten sterownik. ES od 2 lat nawet nie kwapi się nawet by poprawić błędy jakie są w tym oprogramowaniu. Tym bardziej, zapomnij o fanaberiach. Kiedyś, było o tym sporo na forum, ale widocznie nie pasowało to komuś, więc trzeba teraz wszystko na nowo pisać    (Tu, albo gdzieś indziej)
2016-12-11 22:11
  golfir Posts: 149 Ostrzeżenie: 0
cóż moge napisać....dokładnie jest tak jak pisze Kb.......sam sie zastanawiam jaka wersja jest najlepsza i w miare ogarnięta.....wogóle to chętnie odpsrzedam ES ten cud technikii wymienie ster na cos innego....kiedys była opcja wymiany,,,,,szkoda ze mydlono mi oczy i sie nie skusilem heh
2016-12-29 13:33
  alternator22 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Witam czy któryś z  forumowiczów mógł  by mi sprawdzić czy dobrze ustawiłem spalanie grupowe? https://esterownik.pl/device/11641 ewentualnie jakieś rady co powinienem zmienić i na co zwrócić uwagę z góry dziękuje i pozdrawiam. 
2016-12-29 17:51
  bodziasty Posts: 1874 Ostrzeżenie: 0
Jak ci na dwóch mocach z taką samą mocą dmuchawy pali dobrze to git.


A jak ciulowo - to proponuję zacząć od lektury tego poradnika Staszka
A jak dalej do bani - dzwoń do ES 
2017-01-04 08:44
  kgrabowski Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
Olek85 napisał » 2016-11-13 09:32
8kW - 5s
12kW - 7s
16kW - 9s
20kW - 11s
25kW - 13s 


Czy te czasy są takie same dla innych mocy kotłow OEP
2017-01-07 16:26
  lidka Posts: 39 Ostrzeżenie: 0
Witam w nowym roku i po długiej przerwie)
Mógłby ktoś z doświadczeniem zerknąć do naszego pieca i podpowiedzieć czemu ostatni węgiel tak dużo ma spieków? Poprzedni węgiel na tych ustawieniach palił się nieźle. A teraz sporo koksu jest w popiele. Co można zmienić?
Pewnie, że teraz przy tym mrozie nie będziemy eksperymentować ale potem coś by trzeba.
Nasz piec to szeryf 3187
https://esterownik.pl/device/3187

Na pewno w tym nowym węglu jest większa zawartość popiołu ale poza tym nie dopala się.
2017-03-03 10:10
  raf1 Posts: 90 Ostrzeżenie: 0
Jak w grupowym dobrać ilość powtórzeń dla danej mocy i skąd wiadomo że aktualnie pracuję z wyższą mocą?
2017-03-03 12:31
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
raf1 masz jak byk , trzy posty wyżej , na czerwono podaną receptę przez bodziasty jak to zrobić , wystarczy w nią kliknąć i przeczytać , co do mocy to patrzysz na jakiej mocy pracuje w danej chwili dmuchawa , czyli jak na wyższej to analogicznie moc jest wyższa U ciebie wygląda to tak : Dla mocy 8kW - dmuchawa 39% , dla 12kW - 40% , dla 16kW - 42% , powodzenia w ustawieniach
2017-03-04 11:32
  raf1 Posts: 90 Ostrzeżenie: 0
Czyli jak ma teraz tak to raczej z nadmuchem lekko w górę dla mocy max?
dodane A co oznaczają słupki niższe bądź wyższe?
2017-03-04 13:30
  dartante Posts: 44 Ostrzeżenie: 0
tu masz wyjaśnienie
First pagePrevious page38 / 41Next pageLast page
Users on-line: piotrpieruszka