Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl  Spalanie grupowe Subskrybuj
First pagePrevious page37 / 41Next pageLast page
2016-02-25 17:33
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
W wersji 3.5 może
2016-03-07 17:48
  ilkus1 Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
Mam takie pytanie. Czy moc dmuchawy w trybie podtrzymanie ma wpływ na Histogram .
2016-03-07 18:04
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Nie.
2016-03-16 15:55
  ilkus1 Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
Dzięki.Mam takie pytanie jeszcze jak podłączyć czujnik zewnętrzny .tzn rozumię że mam kupić kabel w sklepie elektrycznym i jeśli można wiedzieć to jaki ?
2016-03-16 16:26
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
A na przykład taki. Czujnik najlepiej zlokalizować w miejscu, gdzie nie sięgają promienie słoneczne, na wysokości około 1m, dobrze odizolowany od podłoża.
2016-11-02 09:36
  Gajer Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Witam. Od tygodnia posiadam nowe oprogramowanie sterownika e-coal. Wcześniej nie miałem funkcji ustawień grupowych. Poczytałem o różnych nastawach, jak to się powinno robić i mam takie pytanie.
Piec moc - 25 kW.  Moje ustawienia to tem. zadana 60 C. histereza 1. ,   min. 8kW max. 8kW wiatr - 35 % ,  spalanie w normie czyli delikatne malutkie spieki się trafiają. Dobowe spalanie ok. 19 kg. Temperatura na zewnątrz 9-12 st.C
W tym momencie ogrzewam tylko 120 m2.   -   Zauważyłem, że przy tych ustawieniach piec osiąga temp 61,3 st. i wiadomo wyłącza się. I teraz ma pytanie w jakim czasie powinien znów dobić do tych 61-62 żeby się wyłączyć ? Ponieważ teraz potrzebuje ok. 1,5h.  Temp spada aż do 53 st. i powoli rośnie. Posiadam zawór trójdrożny ustawiony na to żeby 70 % ciepła zostało w piecu a mimo wszystko temperatura mocno spada. Czy powinienem ustawić np. 8kW min i 12 kW max ??  Nie bardzo rozumiem o co w tych nastawach min i max chodzi. Jak dam np. min i max po 12kW to będzie mocniej pracował i temp. nie powinna tak spaść ? Proszę o pomoc
2016-11-02 10:40
  vanderley27 Posts: 26 Ostrzeżenie: 0
Cześć wam.Mam takie pytanko poza tematem.Co się stało z kolegą VERBem? Nagle zniknoł ze stronki bez słowa...
2016-11-02 11:01
  fred Posts: 240 Ostrzeżenie: 0
Piszesz że masz ustawienia w grupowym. To jeszcze musisz podać jakie masz ustawienia w podtrzym,aniu, bo one tu odgrywają zasadniczą rolę. Jezeli spada ci temp zadana w podtrzymaniu o 10*C, to nic dziwnego że potem przy tych ustawieniach długo dochodzi do zadanej. Skróć czas postoju podajnika w podtrzymaniu, a moze też trzeba podnieść temp. min. kotła w ustawieniach.
2016-11-02 11:57
  Gajer Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Czas postoju u mnie wynosi 30 min. Jak ją zmniejszę np do 20 to temperatura nie spadnie tak bardzo ?
2016-11-02 12:27
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
vanderley27 napisał » 2016-11-02 10:40
Cześć wam.Mam takie pytanko poza tematem.Co się stało z kolegą VERBem? Nagle zniknoł ze stronki bez słowa...

Zapytaj jego
2016-11-02 12:38
  fred Posts: 240 Ostrzeżenie: 0
Gajer napisał » 2016-11-02 11:57
Czas postoju u mnie wynosi 30 min. Jak ją zmniejszę np do 20 to temperatura nie spadnie tak bardzo ?
No przecież to jest logiczne że nie. Zwróć uwagę na temp min. kotła. Zadaną masz 60*C, min. ustaw na 55*C. A tak poza tym podaj więcej danych.
2016-11-02 13:31
  Gajer Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
fred napisał » 2016-11-02 12:38
Gajer napisał » 2016-11-02 11:57
Czas postoju u mnie wynosi 30 min. Jak ją zmniejszę np do 20 to temperatura nie spadnie tak bardzo ?
No przecież to jest logiczne że nie. Zwróć uwagę na temp min. kotła. Zadaną masz 60*C, min. ustaw na 55*C. A tak poza tym podaj więcej danych.

Trochę się pogubiłem. Myślałem że temp. zadana zawsze musi być min. 60*C.
Teraz przy ustawieniach 8kW min i 8kW max gdy piec się załącza po swojej przerwie, temperatura spada właśnie do tych 53-54*C a dmuchawa chodzi bardzo słabo czyli te 35%.
Tak się zastanawiam czy jak dam max 12kW to po wznowieniu pracy szybciej dojdzie do 61*C
Tylko czy nie będzie większego spalania paliwa.
2016-11-03 15:22
  ooshy Posts: 155 Ostrzeżenie: 0
dmuchawa 35% ? co to za węgiel? Piszesz, że delikatne spieki są... jakie? twarde czy kruche?
Zrób test i podbij dmuchawę najlepiej o jedno oczko i patrz co się dzieje.
Jakie masz temperatury spalin?

Koniecznie udostępnij sterownik. Będzie łatwiej rozmawiać widząc co się dzieje.

ps. tak jak dla mnie węgiel się raczej dobrze nie pali bo ma za mało powietrza. Masz niską temperaturę na palniku co z pewnością uda się zaobserwować na wykresie temp spalin. Są mądrzejsi od mnie. Pewnie wypowiedzą się konkretniej. Ale moim zdaniem to właśnie słaby wiatr może być przyczyną.
2016-11-03 16:03
  minertu Posts: 1975 Ostrzeżenie: 0 MINERTU.EU
Pytanie co dla kogo jest spiekiem a co koksem. Wrzuć fotę tego co masz w popielniku.
2016-11-04 09:12
  Gajer Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
ooshy napisał » 2016-11-03 15:22
dmuchawa 35% ? co to za węgiel? Piszesz, że delikatne spieki są... jakie? twarde czy kruche?
Zrób test i podbij dmuchawę najlepiej o jedno oczko i patrz co się dzieje.
Jakie masz temperatury spalin?

Koniecznie udostępnij sterownik. Będzie łatwiej rozmawiać widząc co się dzieje..


Węgiel mam equation 23 MJ. jak dawałem dmuchawe powyżej 35 spieki były większe. Teraz te które są ( nie ma za wiele) są w miarę kruche. Na pewno nie są twarde. Temperatura spalin to 120-140.  Niestety nie mam podłączonego sterownika do sieci.  Zdjęcie wrzucę jak tylko będę w domu. 
2016-11-04 09:44
  ooshy Posts: 155 Ostrzeżenie: 0
Popularny market budowlany powiadasz dostarcza Ci paliwo do kotła...
Cena taka sobie - ani dobra ani zła. 0,35% siarki to świetny wynik, pytanie czy to polski węgiel... 
Mam namiar na 800 pln z dostawą do drzwi (od jednej tony), cena bez rabatu.
Pytanie czy warto kupować opał w markecie... ja błyskawicznie się oduczyłem.
Te 23MJ to chyba też powód powolnego nagrzewania się kotła... Węgiel słaby to czym ma nagrzać?
Może faktycznie warto wejść w większą moc przy tym opale.

Ja paliłem zazwyczaj 28MJ, ledwo piec się włączył a już była temperatura. Teraz nawet pomimo braku mrozów na 25MJ trwa to zauważalnie dłużej...

Spieki, które są kruche wskazują na zbyt małą ilość powietrza.
Temp spalin masz jak najbardziej ok.
Ja bym testował moc dmuchawy dla pozbycia się spieków... codziennie zmiana o jedno oczko... chyba, że czarne złoto, które kupiłeś po prostu się spieka i lekarstwa na to brak.
Ostatnie pytanie... Węgiel suchy czy mokry? Ja po zasypie zasobnika, otwieram kolejne worki i 2 tygodnie się dosuszają w kotłowni przy piecu. Z tego co widzę na stronie w komentarzach, to wszyscy marudzą, że mokry i suszą... Poza tym piszą, że to opał zza wschodniej granicy. Moja rada, znajdź sobie dobrą firmę, która oferuje lepszy produkt w tych pieniądzach... Jak chcesz namiar na mojego dostawcę to wyślę Ci na priv albo poszukaj w moich postach.
2016-11-04 10:34
  Gajer Posts: 6 Ostrzeżenie: 0


Na tym węglu teraz pobiera mi jakieś 17-19 kg dziennie. Wydaje mi się, że to niezły wynik. Ogrzewam obecnie około 100 m2.
Ale rzeczywiście może spróbuje kilka worków lepszego.
ooshy napisał » 2016-11-04 09:44


Spieki, które są kruche wskazują na zbyt małą ilość powietrza.
Temp spalin masz jak najbardziej ok.
Ja bym testował moc dmuchawy dla pozbycia się spieków... codziennie zmiana o jedno oczko... chyba, że czarne złoto, które kupiłeś po prostu się spieka i lekarstwa na to brak.
.


Gdzieś przeczytałem żeby dążyć do kruchych spieków (jeśli już są) i tym się zasugerowałem przy nastawach dmuchawy.
Węgiel mam suchy.
A jak to jest z tymi zmianami mocy dmuchawy kiedy powinno się przejść np. na min 8kW max 12kW lub min 12kW i max 12 kW ?  Teraz mam 8 na 8
2016-11-04 10:49
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Wydaje mi się, czy ten palnik ma trzy podkowy ?
2016-11-04 13:57
  ooshy Posts: 155 Ostrzeżenie: 0
Gajer napisał » 2016-11-04 10:34


Na tym węglu teraz pobiera mi jakieś 17-19 kg dziennie. Wydaje mi się, że to niezły wynik. Ogrzewam obecnie około 100 m2.
Ale rzeczywiście może spróbuje kilka worków lepszego. .



17-19 kg to sporo. Mamy podobne metry do ogrzania. Rozkręciłem ostatnio grzejniki i strzeliłem 24C a konsumpcja węgla średnia dla ostatniego miesiąca 12 kg a dla ostatnich 7 dni poniżej 15 kg / doba.

Kolejna sprawa przemawiająca za lepszym węglem to bieżące spalanie. Jeśli teraz zjada Ci 17-19 kg/dzień, to pytanie co będzie jak za oknem wyskoczy -15C lub niżej?
No i ostatnia przypadłość na jaką cierpimy razem... moc kotła... 15kW to stanowczo za dużo na takie małe powierzchnie. Myślę, że 12kW to też odrobinę zbyt wiele... Ale ucząc się na błędach (niestety swoich a nie innych) kupimy następnym razem coś mniejszego. Ja szczerze mówiąc zastanawiałem się nad peletem o mocy około 10kW. Czysto, jeszcze bardziej bezobsługowo niż ekogroszek. Cenowo dość podobnie - mam nadzieję, że mniejszy piec wpłynie znacząco na ekonomikę spalania.

Gajer napisał » 2016-11-04 10:34


Gdzieś przeczytałem żeby dążyć do kruchych spieków (jeśli już są) i tym się zasugerowałem przy nastawach dmuchawy.
Węgiel mam suchy.
A jak to jest z tymi zmianami mocy dmuchawy kiedy powinno się przejść np. na min 8kW max 12kW lub min 12kW i max 12 kW ?  Teraz mam 8 na 8

Nastawy min max to zakres w jakich ma pracować palnik. Generalnie zmiana ustawień z 8kW na 12 kW powoduje konieczność podbicia dmuchawy o 2% w stosunku do niższej mocy. Czyli skoro teraz masz 35% dla 8 kW to dla 12 kW powinieneś mieć 37%.


Ustaw 12/12. Wtedy kocioł będzie pracował tylko z mocą 12 kW i będziesz miał szanse na dokonanie korekt dmuchawy. Jak już ustawisz właściwe spalanie to zmienisz sobie 8/12 i gitara gra. Choć właściwie 12kW na to co się dzieje za oknem to chyba jeszcze za wiele. Szkoda, że nie masz podłączonego sterownika.
A jak u Ciebie wyglądają histogramy? Wszystko z nimi ok?


Popatrz sobie na inne sterowniki i nastawy. Mój masz TU.
Nastawy jakie są dobre u kogoś, nie koniecznie sprawdzą się u Ciebie, bo: inny kocioł, inny opał, inne zapotrzebowanie na ciepło, inne... Ale przynajmniej zobaczysz sobie jak to działa u innych i może uda Ci się wyciągnąć jakieś wnioski i zauważyć zależności...
2016-11-04 18:55
  vanderley27 Posts: 26 Ostrzeżenie: 0
energotop napisał » 2016-11-02 12:27
vanderley27 napisał » 2016-11-02 10:40
Cześć wam.Mam takie pytanko poza tematem.Co się stało z kolegą VERBem? Nagle zniknoł ze stronki bez słowa...

Zapytaj jego


Zapytałbym gdybym miał możliwość. Niestety nie mam namiarów.
First pagePrevious page37 / 41Next pageLast page
Users on-line: Czosnowka, garymoore, Kamilogniwo97, KPosmyk2021, Krzysztala, Lube, lukaa9, melon12, volf64