W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eCoal.pl v3.5  Proszę o pomoc w ustabilizowaniu pracy kotła, w szczególności temperatury spalin Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 8Next pageLast page
2023-03-07 21:46
  Dynamax Posts: 43 Ostrzeżenie: 0
Cześć!
Proszę o pomoc w ustabilizowaniu pracy kotła a w szczególności temperatury spalin. Kocioł pracuje w trybie eCoal, korekta dmuchawy na -10% a temperatura spalin dochodzi do 270℃. Gdy przełączę na tryb ręczny i ustawię temperaturę spalin na max 170℃ to z kolei kocioł nie potrafi osiągnąć zadanej temperatury, CWU również. Dmuchawa ustawiona na więcej niż 30% powoduje powstawanie spieków (kalafiorów). Poza tym kocioł strasznie dużo pali. Średnio 26 kg/d w ostatnim miesiącu. Co do samej instalacji: kocił EKO PLUS M 20E, na obwodzie CO1 są grzejniki i 4 pomieszczenia z ogrzewaniem podłogowym sterowanym niezależnymi zaworami RTL. Budynek: ceglana kostka z lat 60-tych z podwójnymi ścianami, z dobudówką z porothermy, całość ocieplona, powierzchnia użytkowa około 240 m². Węgiel Ekogroszek Tauron 25-27 MJ/kg. Poradźcie proszę co mogę przetestować, aby kocioł pracował ekonomicznie i wydajnie. 
2023-03-07 23:18
  gwarek Posts: 582 Ostrzeżenie: 0

Heyka.
Musisz udostępnić kocioł podłączając go do netu.
Wtedy będzie najszybciej coś poradzić.
Zawsze możesz zobaczyć ustawienia innych użytkowników z takim samym kotłem.
2023-03-08 06:03
  Dynamax Posts: 43 Ostrzeżenie: 0
Faktycznie, nie był publiczny, zmieniłem ustawienia. 
2023-03-08 07:26
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Musisz ustabilizować pracę zaworu 4D on nie powinien się tak otwierać na max a potem przymykać praca kotła jest nie stabilna,jak otwiera na max piec ma problem z nagrzaniem instalacji dlatego wysokie spaliny ustaw jakieś zakres pracy 4D dla -10 i +10 na zewnątrz u mnie wystarczy 40C i 32C na grzejniki
2023-03-08 08:18
  Dynamax Posts: 43 Ostrzeżenie: 0
Ok, zobaczymy co to zmieni. Co z pozostałymi nastawami? Temp zadana, kąt otwarcia? Zostawić jak jest?
2023-03-08 08:30
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Ciężko coś doradzić jedni twardo trzymają 60C na piecu bo gwarancja ja mam tyle by w domu było cieplo nie miałem więcej niż 50C,jeśli chodzi o OepM to nie wiem tam jest inny wymiennik moim zdaniem słaby dużo ciepła ucieka w komin
2023-03-08 15:32
  faco Posts: 830 Ostrzeżenie: 0
Ja już widzę te kwiatki na instalacji Tam trzeba będzie docenta od X inżynierii   
2023-03-08 20:48
  rj1972 Posts: 976 Ostrzeżenie: 0

Dynamax na dobry początek ustaw w obwodzie CWU Histerezę 2 na 30st.
Dzisiaj został włączony regulator pokojowy? Tylko jaki tam masz czujnik temp. bo nie wskazuje temperatury.
2023-03-08 21:49
  gwarek Posts: 582 Ostrzeżenie: 0

Max. 4D na 75% to bardzo wysoko .....

Jest dość ciepło na zewnątrz .... zacznij od 35% ( to wszystko zmieni ).

Lepiej dłużej nagrzewać niż skakać.

2023-03-09 21:02
  Dynamax Posts: 43 Ostrzeżenie: 0
rj1972 napisał » 2023-03-08 20:48

Dynamax na dobry początek ustaw w obwodzie CWU Histerezę 2 na 30st.
Dzisiaj został włączony regulator pokojowy? Tylko jaki tam masz czujnik temp. bo nie wskazuje temperatury.
Histeryza ustawiona, regulatora pokojowego nie ma, to było błędne ustawienie i było tylko przez chwilę, musiałeś się akurat tak wstrzelić z podglądem
2023-03-10 07:41
  rj1972 Posts: 976 Ostrzeżenie: 0
Jak masz fizycznie zrobioną ochronę powrotu. Była ochrona przez CWU teraz jest ochrona przez 4D i pompa kotłowa?  Masz pompę kotłową? Jeśli tak to jak zabudowaną?  Najlepsze byłyby fotki. Jaki masz siłownik i czas otwierania napisany na jego obudowie?
Raczej bym sugerował tryb ręczny i wyciągnięcie Twojego kotła na 65st. Tauron nie ma takiej mocy jak pisze na worku A zapotrzebowanie na ciepło widać masz wysokie. Ecoal nie bardzo ci na to pozwoli. Będzie dmuchał chwilowo 47% i robił kalafiory ale powinny być raczej kruche. 
Najpierw spróbujmy coś więcej ustalić od strony instalacji.
Zawór mieszający 3D czy 4D  fizycznie? Grzejniki i podłogowka na jednym obiegu?
2023-03-10 21:27
  Dynamax Posts: 43 Ostrzeżenie: 0
rj1972 napisał » 2023-03-10 07:41
Jak masz fizycznie zrobioną ochronę powrotu. Była ochrona przez CWU teraz jest ochrona przez 4D i pompa kotłowa?  Masz pompę kotłową? Jeśli tak to jak zabudowaną?  Najlepsze byłyby fotki. Jaki masz siłownik i czas otwierania napisany na jego obudowie?
Raczej bym sugerował tryb ręczny i wyciągnięcie Twojego kotła na 65st. Tauron nie ma takiej mocy jak pisze na worku A zapotrzebowanie na ciepło widać masz wysokie. Ecoal nie bardzo ci na to pozwoli. Będzie dmuchał chwilowo 47% i robił kalafiory ale powinny być raczej kruche. 
Najpierw spróbujmy coś więcej ustalić od strony instalacji.
Zawór mieszający 3D czy 4D  fizycznie? Grzejniki i podłogowka na jednym obiegu?

Nie mam pompy kotłowej. Pompę dodatkową włączyłem za poradą @macko72 z prywatnej wiadomości, podobnie z tym czujnikiem pokojowym. Od początku mi to nie pasowało, ale już tylu sposobów próbowałem, żeby ustabilizować jakoś ten kocioł, że...tonący brzytwy się chwyta Grzejniki i podłoga są na jednym obiegu, tak, wiem, kijowo, ale nie dało się tego inaczej pochytać przy przeróbce. 
dodane 2023-03-10 21:27Fotki instalacji. https://we.tl/t-owtUU5IZAi 
Na zaworze mieszającym jest info 3-points więc fizycznie 3D. na 47% dmucha cały czas, tzn co zejdę do kotłowni to mam wrażenie, że kocioł zaraz odleci, tak dmuchawa ciśnie. 
2023-03-10 22:08
  rj1972 Posts: 976 Ostrzeżenie: 0
Napisz jeszcze coś o swoim zaworze mieszającym jak pytałem. Nie do końca kijowo. Chyba na podłogówkę masz jakiś regulator temp. poza zaworem mieszającym? Musi coś być.  Później spróbujemy ustawić tryb ręczny. Na początek wyłącz ochronę powrotu. Jakie duży bojler CWU? Jak często wykorzystywany? Duże zapotrzebowanie temp jak dla 20 kW. Ustaw na dzień dzisiejszy temp CO za zaworem czyli na grzejniki 40 st.  Dobrze by było abyś z apki w telefonie sterował temp CO w zależności od temp zew albo ustawił programator. Widać że masz masz czujnik temp zew ale czy w odniesieniu do innych mylnych informacji prawdziwy? Jeśli masz czujnik temp zew fizycznie to można go wykorzystać. Zmniejsz temp min dla +10st. na 38st. - o ile ten regulator pogodowy jest fizycznie aktywny. Chyba nie zmarzniecie dzisiaj. Ustaw na chwilę przy trybie ecoal histerezę zaworu 4D na 2st. Ale napisz jaki czas jest na obudowie siłownika. No i zawór 4D czy 3D? Jak 3D to gdzie? na zasilaniu czy na powrocie. Jak możesz to daj fotki.

dodane 2023-03-10 21:34PS. Coś nie umiem się dobrać do Twoich foto z linku.

dodane 2023-03-10 21:45Dobra coś jest (lepiej wrzucać zdjęcia na serwer forum esterownik bo trudno czytać i potwierdzać zgody na innych serwerach). 120s prawidłowo. Nie kumam co to za powrót i manometr czy czujnik temp po prawej stronie kotła od dołu. Penie powrót podłogówki? A gdzie jest czujnik temp. powrotu i temp CO?

dodane 2023-03-10 22:02Spróbuj ustawić swój zawór 4D na max kąt 55st.

dodane 2023-03-10 22:07Obserwuj zmiany co najmniej 12 godzin.

dodane 2023-03-10 22:08Na koniec ostatnie przemyślenie. Zakładam, że kociołek masz w miarę czysty?
2023-03-11 00:14
  Dynamax Posts: 43 Ostrzeżenie: 0
Czujnik temperatury zew jest fizycznie obecny - przewodowy. Wymiennik CWU 300L - Galmet, wykorzystywany ...cały czas. Kocioł czyszczony raz na miesiąc. Może te fotki coś wyjaśnią.
dodane 2023-03-11 00:14

2023-03-11 08:01
  faco Posts: 830 Ostrzeżenie: 0
Czujnik powrotu powinien być na trójniku w kierunku pieca, albo jeszcze lepiej jakoś dobrze zaaplikowany na śrubunku z pieca. Jak widzę jeszcze daleka droga przed Tobą 
2023-03-11 22:46
  rj1972 Posts: 976 Ostrzeżenie: 0

Ładnie zobrazowane. Drobna uwaga - czujnik powrotu powinien mierzyć łączną temp CO+CWU. Jeśli ta rura na dole powrotu z lewej strony to jakiś element powrotu to czujnik powinien być przy samym śrubunku. Jeśli to jakaś ślepa rura to jest OK.
Obecnie nie do końca pracuje Twój regulator pogodowy bo masz ochronę powrotu przez 4D. Dla kotła to jest priorytet. Chroni powrót ale nie dostajesz właściwej temp na instalację CO. Jeśli to Wam odpowiada to zostaw ale jeśli chcecie więcej ciepła na dom to wyłącz ochronę powrotu przez zawór 4D.

Jak masz mocowo ustawione pompy CO i CWU. CWU szybko i mocno wypompowuje ciepło z kotła ale też i szybko ładuje.


dodane 2023-03-11 08:37Jeśli masz taki duży przepał to kociołek trzeba częściej czyścić.

dodane 2023-03-11 22:27
No wreszcie jest reakcja i chęć obserwacji
Przełącz swój kociołek na tryb ręczny. Oczywiście to jest propozycja. Czyli z Ecoal na ręczny w ustawieniach zaawansowanych.
Na początek daj:
Czas podawania 5s
Czas postoju 40s
Dmuchawa 34%
Wyłącz podtrzymanie czyli np czas postoju 40min.
Coś nie halo z Twoim CWU. Niby 300l ale czy ktoś z niego korzysta? Bo na wykresach widać minimalny przysiad.
Czy CWU w 100% idzie przez sterownik z kotła?



dodane 2023-03-11 22:38W kwestii ochrony powrotu to da Ciebie najlepsza opcja to ochrona powrotu przez CWU. Ale nie włączaj tej opcji jak chcesz żeby inni i ja zaobserwowali reakcję bez ochrony. Takie trochę ślepe strzały jak będziesz zainteresowany trwają kila dni. Tutaj nie ma złotej i ślepej propozycji. Pytaj dlaczego tak a nie inaczej.

dodane 2023-03-11 22:46PS. Co kolwiek zdecydujesz. Wyłącz podtrzymanie czyli czas postoju na 40 min.  
2023-03-11 23:40
  Dynamax Posts: 43 Ostrzeżenie: 0
rj1972 napisał » 2023-03-11 22:46

Ładnie zobrazowane. Drobna uwaga - czujnik powrotu powinien mierzyć łączną temp CO+CWU. Jeśli ta rura na dole powrotu z lewej strony to jakiś element powrotu to czujnik powinien być przy samym śrubunku. Jeśli to jakaś ślepa rura to jest OK.


Ta rura łączy się z powrotem z CWU a czujnik jest zaraz za śrubunkiem.
rj1972 napisał » 2023-03-11 22:46



Jak masz mocowo ustawione pompy CO i CWU. CWU szybko i mocno wypompowuje ciepło z kotła ale też i szybko ładuje.

Pompa jest ustawiona na Auto 
rj1972 napisał » 2023-03-11 22:46

Coś nie halo z Twoim CWU. Niby 300l ale czy ktoś z niego korzysta? Bo na wykresach widać minimalny przysiad.
Czy CWU w 100% idzie przez sterownik z kotła?
W budynku mieszka 9 osób, nie ma innego źródła ogrzewania CWU. Czujnik zamontowany w miejscu do tego przeznaczonym w wymienniku. 

rj1972 napisał » 2023-03-11 22:46

W kwestii ochrony powrotu to da Ciebie najlepsza opcja to ochrona powrotu przez CWU. Ale nie włączaj tej opcji jak chcesz żeby inni i ja zaobserwowali reakcję bez ochrony. Takie trochę ślepe strzały jak będziesz zainteresowany trwają kila dni. Tutaj nie ma złotej i ślepej propozycji. Pytaj dlaczego tak a nie inaczej.


Ok, zostawiam z wyłączoną ochroną. Zobaczymy co będzie.


rj1972 napisał » 2023-03-11 22:46

PS. Co kolwiek zdecydujesz. Wyłącz podtrzymanie czyli czas postoju na 40 min.  


Zmieniam czas postoju podajnika w podtrzymaniu na 40 min.


2023-03-12 10:46
  macko72 Posts: 59 Ostrzeżenie: 0
Dynamax gratuluje podjetych decyzji. musisz dbac bardziej o czystosc kociołka uwierz efekt jest bardzo zadawalajacy.RJ1972 dzieki ze udało ci sie przekonac dynamaxa do zmian.dziekuje za poswiecony czas efekty juz widac spaliny w doł.pozdrawiam
2023-03-12 11:15
  faco Posts: 830 Ostrzeżenie: 0
Spaliny w dół bo i cieplej na dworze. Praca pieca nadal daleko od ideału, musi tam jeszcze RJ przy nim podłubać 
2023-03-12 13:18
  rj1972 Posts: 976 Ostrzeżenie: 0
Faco przecież też możesz coś zaproponować. 
First pagePrevious page1 / 8Next pageLast page
Users on-line: bruno62