Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Temperatura za zaworem 4d Subskrybuj | ||||
|
||||
mpajak
![]() |
Cześć,
Mam problem z osiągnięciem zadanej temperatury za zaworem 4D. Piec ustawiony na 55 stopni, temperatura za zaworem ustawiona na 50 i nie potrafi jej osiągnąć, przeważnie jest ona o ok 5 stopni niższa. Próbowałem podnosić temperaturę pieca, zmieniać temperaturę obniżoną na zaworze i nic. Zawór właściwie cały czas otwarty na 100%
|
|||
|
||||
faco
![]() |
Nie widzę pieca.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Masz skalibrowane czujniki? Przy otwarciu 100% powinno być praktycznie tyle samo co na piecu no może ciut mniej w zależności od umiejscowienia czujnika. Czujnik za zaworem i czujnik pieca włóż do pojemnika z wodą odczekaj o zobacz czy wskazują to samo.
Sprawdź czy zawór 4d jest poprawnie zamontowany. Jakieś zdjęcia instalacji opis itp, udostępnij kocioł, sprawdź czy ochrona powrotu nie jest włączona na 4d |
|||
|
||||
mpajak
![]() |
Sorry, kocioł sie rozłączył. Już jest do niego dostęp.
dodane 2023-01-18 21:11 ![]() dodane 2023-01-18 21:16Ol, właśnie zauważyłem w czym może być problem. Czujnik jest na rurce zamiast w srodku. Ale widzę też, że analogowy termometr wskazuje właściwie tyle samo ile czujnik, więc te temperatury będą zbliżone. Wydaje mi się, ze skoro za zaworem jest zadane 55, stopni, a czujnik pokazuje 47, to piec powinien próbować tą temperaturę osiągnąć. |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Obecnie widać że na CO dajesz 60st a kocioł 57st. Nawet w ecoalu kocioł nie dobije i się nie odstawi. Zawór 4d można by ocenić po zdjęciu silownika. Sam czujnik CO jeśli nie da się inaczej powinien być co najmniej na tym trujniku. W ecoalu ustaw czas podawania 5s. Dmuchawa może + 1 lub +2. Kocioł na 60st a CO na 45 Max 50st.
|
|||
|
||||
faco
![]() |
Ziomek masz duży dom i ocieplony ? Ile masz tam grzejników i jakie?
|
|||
|
||||
mpajak
![]() |
Dom 220 m nieocieplony 12 grzejników. Jak na moje oko piec jest za słaby na tą konfiguracje.
dodane 2023-01-26 10:37 rj1972 napisał » 2023-01-18 21:56 .Obecnie widać że na CO dajesz 60st a kocioł 57st. Nawet w ecoalu kocioł nie dobije i się nie odstawi. Zawór 4d można by ocenić po zdjęciu silownika. Sam czujnik CO jeśli nie da się inaczej powinien być co najmniej na tym trujniku. W ecoalu ustaw czas podawania 5s. Dmuchawa może + 1 lub +2. Kocioł na 60st a CO na 45 Max 50st. CO w sensie temp. za zaworem? Dmuchawa +1 lub +2 ale co? Procent? Sorry, ale dopiero powoli zaczynam łapać to wszystko ![]() |
|||
|
||||
faco
![]() |
Ziomek piszesz o pomoc a później się odzywasz po 8 dniach, nie ładnie. Gdyby Ci zależało na problemie to tutaj siedzisz przyklejony do forum. Ciekawe ile teraz będziesz czekał na reakcję. Nie masz czasem piekarni na wsi?
|
|||
|
||||
mpajak
![]() |
Odpisuje kiedy mogę. Na pewno nic Ci do tego. Co to w ogóle za głupia gadka? Co to za głupia gadka czy mi zależy czy nie? Nie chcesz, to nie odpisuj!
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Moim zdaniem osiągniesz swój cel ustawiając tryb retortowy ręczny. W ecoalu też się da ale chcąc pobrać na grzejniki 59st mając na kotle 60st to za trudne da ecoala. Możesz podbić kocioł dac mu 8s podawania a dmuchawa na +2. Ale lepiej ustawić tryb ręczny i kociołek 65st. Jest bezpieczniej bo nie ma tendencji do przebijania +5st. Spróbuj. Czas podawania 4s czas postoju 30s dmuchawa 36. Prawie jak w ecoalu ale inaczej. Może i przymknie się siłownik. Możesz też zmniejszyć temp na CO na 45st. Może to wystarczy domownikom. 12 grzejników to nie za dużo. Obserwacja i korekta.
dodane 2023-01-26 11:43Proponuję przelozyc minimalnie czujnik temp CO i na pewno do przełożenia czujnik temp powrotu na sam dół kotła. Czujnik temp powrotu ma czytać temp powrotu CO+CWU. |
|||