Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Przewodowy czujnik temperatury zewnętrznej Subskrybuj | ||||
|
||||
budgie1
![]() |
Dzień dobry. Czy ktoś z forumowiczów zna przyczynę częstego "padania" czujników KTY temp. zewnętrznej?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Witam, mój działa od początku. Nic się z nim złego nie dzieje
![]() |
|||
|
||||
budgie1
![]() |
Ja już pół taczki tych czujników wymieniłem
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
U mnie schowany we wnęce okiennej, okno od kotłowni strona północna. Kiedyś go potraktowałem zimnym prysznicem z węża ogrodowego, zmienił tylko wskazania grubo na "minus" ale przeżył
![]() ![]() |
|||
|
||||
budgie1
![]() |
Chyba trzeba będzie odżałować te dwie stówki
![]() |
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Witam. Jedyne co tam może się stać to zaśniedziałe styki. De facto to zwykły termistor ( rezystancja zmienia się wraz z temperaturą ). Oczywiście tzw. KTY nie lubi być traktowany jakimkolwiek prądem. Więc pewnie kabel z czujnika lecący równolegle do kabla sieciowego mogą uszkodzić pacjenta. Pozdrawiam. |
|||
|
||||
Tomisss
![]() |
Po 3 latach padł mi przewodowy. Kupując zestaw do głowic bero w komplecie miałem zew. czujnik bezprzewodowy, więc postanowiłem go wykorzystać. Niestety, mój egzemplarz był tak prądożerny, że baterie wystarczały góra na miesiąc. Wróciłem do przewodowego.
|
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
U mnie raz wymieniałem za 4 sezony ale tylko przez to że nóżka odpadła przy samym czujniku i to po 2 tygodniach. Koszt nie duży w sklepie elektronicznym. Od tej pory działa super. Faktem jest, że przy niskich temperaturach mimo kalibracji w okolicach 0 nie trzyma parametrów. Im niższa temperatura tym większe przekłamania. Ogólnie jest ok. Wadą też jest jego działanie skokowe ale to nie wina czujki a raczej sterownika który sczytuje sygnał w pewnych odstępach czasu ( z tego co pamiętam to co 5 minut) więc trzeba uważać z kalibracją i być cierpliwym.
|
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Witam. Jest też kolejna wada przewodowych ..... BURZE. Każde wyładowanie generuje impulsik który indukuję prąd w takim długim kabelku. Więc uszkodzony sterownik może być większym problemem niż czujnik. Pozdrawiam. |
|||
|
||||
PAndrzej
![]() |
Ja zakupiłem radiowy z czujnikami na samym początku i jak do tej pory nie narzekam po pół rocznym użytkowaniu zewnętrznego gdzie obciążenie pracy jest najwyższe dzisiaj na wskazaniu stanu baterii mam 98 procent.
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
gwarek
![]() |
leON22 napisał » 2022-01-07 10:29 @budgie1 myślę że warto zainwestować w zestaw radiowy, wskazania są bardziej miarodajne niż na tych kablowych, które trzeba kalibrować w skrajnych temperaturach ![]() Witam. No i tu się mylisz jeżeli chodzi o dokładność +-1,5st.C. Czujnik radiowy do pomiaru temperatury też używa termistora. Czyli błędy odczytu tak samo będą występować. Dodatkowo układ będzie musiał korygować wartość o spadek wartości napięcia na bateriach. To są dodatkowe niedokładności pomiaru. No i dostęp czujnika przez taki malutki otworek opóźnia odczyt dokładnej wartości. Ojjjj dużo tych "niedoskonałości" z precyzją odczytu :( Poniżej widok termistora na płytce drukowanej w BT4B. Pozdrawiam. ![]() |
|||