W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eCoal.pl v3.5  UPS do potrzymania pieca Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2021-12-23 10:45
  grzegorzw84 Posts: 63 Ostrzeżenie: 0
witam.
zamierzam kupic UPS do potrzymania energi pieca.
czy ktos na forum używa moze czegos takiego u siebie?
Chodzi mi ile np. taki UPS zasili awaryjnie piec z akumulatora 60Ah?
za takie cos trzeba położyc ok 1000zł.
za jakie kolwiek sugestie podady bede wdzieczny.
pozdrawiam i życze wesołych swiat dla forumowiczow!
2021-12-23 10:57
  leON22 Posts: 6521 Ostrzeżenie: 3
Wpisz w szukajkę hasło : agregat prądotwórczy,albo UPS tam coś znajdziesz. Jest tego sporo na forum tylko trzeba poszukać  
2021-12-23 12:01
  faco Posts: 830 Ostrzeżenie: 0
Może zainwestuj w Volta 1000S, masz zarazem UPS, Stabilizator, Pełny sinus, po dołożeniu z dwóch paneli, za darmo prąd do pieca.

grzegorzw84 napisał » 2021-12-23 10:45

za takie cos trzeba położyc ok 1000zł.


Za darmo nic nie dają, no może ze po ...  
2021-12-23 12:38
  MateoKoc Posts: 480 Ostrzeżenie: 0
grzegorzw84 napisał » 2021-12-23 10:45

czy ktos na forum używa moze czegos takiego u siebie?

Ja mam UPSa PROsinus-500 i akumulator samochodowy AGM 95Ah o realnej pojemności 100Ah z haczykiem.
Dlaczego taki? Bo znajomy ma biznes akumulatorowy i taki 
mi sprzedał po okazyjnej cenie.
Na początku listopada testowałem czas podtrzymania. 13 godzin wytrzymał, ale wtedy CO nie pracowało przez cały ten czas. Przy obecnych temperaturach myślę, że kilka godzin by dał radę. 60Ah, to trochę mało. Weź pod uwagę, że akumulator z czasem traci pojemność. Około 100Ah jest w sam raz, bo trzeba jeszcze brać pod uwagę wydajność ładowania UPSa.
2021-12-23 15:08
  rj1972 Posts: 973 Ostrzeżenie: 0
Różnica cenowa między 65Ah a 100Ah nie jest kosmicznie duża. Do tego sobie podłączysz Router internetowy i jeszcze telefon podładujesz i pełna funkcjonalność zachowana na dłużej. Warto opcjonalnie sprawdzić zasilacz nie tylko z pełnym sinusem ale i ze stałą fazą.
2021-12-23 19:47
  karoka65 Posts: 3431 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Używałem Orvaldi INV 12V/500W z aku 115Ah podtrzymywał pracę kotła w okresie zimowym przez około 8h.
Są tańsze upsy ze wspomnianego wcześniej Volta.
2021-12-24 11:47
  pablo Posts: 596 Ostrzeżenie: 0
karoka65 : miałem VOlta i wyje... po dwóch tygodnia z serwerowni. Padł prąd serwery padły ....zdalnie nauczanie....
przestał działać po dwóch tygodniach. Orvaldi mam od 15 lat -> drogie i polecam.

2021-12-24 14:46
  karoka65 Posts: 3431 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Ja też wolę dać więcej i mieć coś porządnego ale wielu musi mieć najtaniej
2021-12-24 16:11
  roman19 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
2 solary po 305 w kazdy, inweter solarny Volt MPPT 2000 W 1400 w mocy ciągłej 2 aku AGM po 134 aH każdy. Solary i akumulatory używki ? / sieć Orange./ Gotowe do działania w razie czego. Koszt całości troszkę więcej jak 3000 zł. W lecie może chociaż trochę się odrobi Zobaczymy..

dodane 2021-12-24 16:11Akumulatory spięte szeregowo. 24 V 230 V . 
2021-12-25 09:44
  gmaj22 Posts: 2240 Ostrzeżenie: 0
Ja również posiadam Orvaldi 500W, choć nigdy jeszcze nie był używany, bo nie miałem akumulatora. Zresztą nie był mi potrzebny, gdyż wyłaczenia prądu były bardzo rzadkie i krótkotrwałe.
Jednak w obliczu zapowiadanego po nowym roku "blackoutu" szukam porządnego akumulatora. Najprawdopodobniej będzie to Europower EPS 100 Ah VRLA. Używany, nawet 4 letni, z pełną sprawnością przetrwa jeszcze niejeden kryzys energetyczny.
TUTAJ ciekawy wątek, zwłaszcza ostatni wpis @Speedo.
2021-12-25 13:00
  faco Posts: 830 Ostrzeżenie: 0
Ja używam z dobre 3 lata Volta 1000S w domu. Teraz przeszedł do zasilania mojego pieca. Jak jest w miarę za oknem, panele dają tam jakieś Ampery to zasila cały piec z pompami za darmo. Nie widzę lepszego sprzętu do niego.
Nie uważam go za śmiecia a najkonkretniejszy sprzęt do zasilania jak i awaryjnego. Raz włączysz i nie interesuje Cię czy jest prąd w sieci czy nie. I tak jak wspomniałem wyżej można zaoszczędzić sporo na prądzie do pieca. 
2021-12-25 20:24
  MarcinJ Posts: 112 Ostrzeżenie: 0
Ja mam Volt 1000 z akumulatorem 100Ah - podtrzymuje jakieś 5.5h pracy pieca. Planuje dokupienie drugiego akumulatora jeszcze zeby do tych 8 godzin dociągnąć.
2021-12-25 20:33
  pablo Posts: 596 Ostrzeżenie: 0
z jakiego powodu ma być ""blackoutu"  -? ktoś mi wyjaśni ten idiotyzm:?
2021-12-26 00:42
  faco Posts: 830 Ostrzeżenie: 0
pablo napisał » 2021-12-25 20:33
z jakiego powodu ma być ""blackoutu"  -? ktoś mi wyjaśni ten idiotyzm:?



Z tego co ja słyszałem to warunki pogodowe jak w Anglii nie dawno mieli 8 dni bez prądu po burzy śnieżnej.
W Szczecinie chyba w 2008 tak samo po burzy śnieżnej złamało słup WN i byli ileś dni bez prądu.
Coś w temacie: https://gs24.pl/blackout-w-szczecinie-13-lat-od-awarii-pradu-stulecia-zobacz-zdjecia-i-wideo/ar/c1-9848468
A druga sprawa jak Putin nie da gazu zachodowi a tam większość ogrzewania na gaz , to ludzie się podłącza do sieci energetycznej aby czymś grzać. Sieci przeciążone nagłym wzrostem odbiorców grzejących swoje mieszkania i koniec. Zapewne sąsiednie kraję będą próbować ratować sąsiadów same pozbywając się zapasów prądu i efekt domino może przyjść i do nas.
MarcinJ napisał » 2021-12-25 20:24
Ja mam Volt 1000 z akumulatorem 100Ah - podtrzymuje jakieś 5.5h pracy pieca. Planuje dokupienie drugiego akumulatora jeszcze zeby do tych 8 godzin dociągnąć.




Dlatego dobrze mieć 1000S i podłączone pod niego nawet dwa panele, zawsze podładują akumulatory a w sprzyjające warunki nie mówię od razu o bezchmurnym niebie może iść piec z całym układem za darmo.
Ja mam zapas na ok 20h pracy pieca, ale w dzień albo coś doładuje akumulatory albo nawet pójdzie piec z samych paneli. Mój cały czas bierze ok.100W jak się włączy podajnik do 160W. Liczmy ze ciemność mamy 15h na dobę to mam ok. 1,5kWh w plecy . Gdy kiepski dzień to na dobę ok. 2,4kWh. Miesiąc ok.72kWh. Dobre warunki to każdego dnia zyskam ok.0.9kWh. Wychodzi ze opłaca się mieć panele pod piec.

2021-12-26 09:54
  pablo Posts: 596 Ostrzeżenie: 0

Nie będzie żadnego "blackoutu" bo jak poczytasz mamy chyba ogólnie max 30-32 GW z kopciuchów i elektrowni wodnych.Putin jaki jest to nigdy nie zakręci gazu bo to by było pierwszy i ostatni raz a z Rosją liczą sie wszyscy którzy handlują gazem bo inaczej każdy by miał w dupie ten kraj.  Co do awarii no bez przesady nie dzieje się to co kilka dni ) ,więc przestańmy trochę przesadzać bo tym tokiem  myślenia to za chwile będę budował schron


https://www.pse.pl/dane-systemowe    ->bardzo fajna strona  pokazująca aktualne zapotrzebowane i eksport

2021-12-26 12:08
  faco Posts: 830 Ostrzeżenie: 0
No cóż tylko stwierdzam co piszą i co można znaleźć w sieci na ten temat. Zastanawiające jest ze rządy np, Niemiec, Austrii, Hiszpanii etc, zalecają swoim obywatelom gromadzenie suchego prowiantu, puszek, baterii etc. bo mogą właśnie nastąpić blackouty.
Na zachodzie rezerwy gazu nie wyglądają za dobrze a jednak Putin jaki jest, to co chwilę słychać ze przykręca kurek  
2021-12-26 18:45
  pablo Posts: 596 Ostrzeżenie: 0
 Niemcy niby taki mądry naród a głupole jakich mało [] , swoje magazyny oddali  w ręce rosyjskich spółek i efekt jest  jaki obecnie  mamy. Pamiętaj Rosja wywiążą się z kontraktu , tylko ten kontrakt  jest bardzo nie korzysty  dla Niemiec bo jak będzie mocna zima  Putin nie zwiększy transportu bo go nie zarezerwował  w grudniu  a magazyny tak jak piszesz 20-30 % zapełnione. Nam na szczęści to nie grozi.
2021-12-27 11:29
  PAndrzej Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
ja zastanawiam się nad agregatem z samoczynnym zapłonem po zaniku zasilania i automatycznym gaszeniu po powrocie zasilania z sieci tylko że planuję agregat do 4 kw (spory koszt) abym mógł jeszcze zasilić dom w razie dłuższej przerwy, myślę o lodówce, czajniku bezprzewodowym który robi chwilowe obciążenie no i komputery .
2021-12-27 12:15
  gmaj22 Posts: 2240 Ostrzeżenie: 0
Czajnik można sobie darować. Wodę awaryjnie zagotujesz choćby na turystycznej kuchence gazowej.
2022-01-02 20:15
  MarcinJ Posts: 112 Ostrzeżenie: 0
faco napisał » 2021-12-26 00:42







Dlatego dobrze mieć 1000S i podłączone pod niego nawet dwa panele, zawsze podładują akumulatory a w sprzyjające warunki nie mówię od razu o bezchmurnym niebie może iść piec z całym układem za darmo.
Ja mam zapas na ok 20h pracy pieca, ale w dzień albo coś doładuje akumulatory albo nawet pójdzie piec z samych paneli. Mój cały czas bierze ok.100W jak się włączy podajnik do 160W. Liczmy ze ciemność mamy 15h na dobę to mam ok. 1,5kWh w plecy . Gdy kiepski dzień to na dobę ok. 2,4kWh. Miesiąc ok.72kWh. Dobre warunki to każdego dnia zyskam ok.0.9kWh. Wychodzi ze opłaca się mieć panele pod piec.




Teoretycznie moge jeszcze dokupic 2 panele, jakis uklad ladowania 12V do nich podpiety i zapiąć to do zacisków akumulatora - wtedy mialbym niezależne doładowanie aku w sytuacji braku napięcia w sieci, dobrze mysle?
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: rycho210