Forum  eCoal.pl v3.5  Najnowsza wersja oprogramowania 1.1.34.30 ? Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
2021-10-24 16:23
  gwarek Posts: 115 Ostrzeżenie: 0

Kupiłem kocioł w październiku i już sterownik miał ten soft.
Aktualizowałem panel do nowej wersji.
Nie jestem beta testerem
Pozdrawiam.
2021-11-11 16:01
  ramzes28 Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
Witam
Jest już wersja  oprogramowania 1.1.35.0 zauważyłem że po aktualizacji traci połączenie ethernet ktoś ma taki problem ?
2021-11-11 19:09
  raen Posts: 28 Ostrzeżenie: 0
Spróbuj przypisać adres w routerze na stałe dla sterownika, ja mam tą wersję oprogramowania od kilku dni i od początku IP jest na stałe, jeszcze się nie zdarzyło żeby utracił połączenie. Jeśli to nie pomoże to warto przyjrzeć się routerowi czy też switchowi, może zmienić port do którego jest wpięty kabel od sterownika. 
2021-11-11 20:54
  Kdrabik Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Wszystko gra
2021-11-11 23:17
  swp_minkowskie Posts: 34 Ostrzeżenie: 0
Czy nowa platforma dziala? 
Stara platforma dzialac przestala. NIe wiem z jakiego powodu. W kazdym razie nie mozna sie polaczyc przez internet (PC) ze sterownikiem. Czy uzytkownicy, ktorzy nie przeniesli sie na nowa platforme maja dostep do sterownika?
2021-11-11 23:25
  pawlop Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
Też mam to samo. Nie przenosiłem się bo nie ma jeszcze aplikacji na IOS więc czekam ale dzisiaj awaria.
2021-11-12 09:00
  PrzemekP Posts: 1368 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
pawlop napisał » 2021-11-11 23:25
Też mam to samo. Nie przenosiłem się bo nie ma jeszcze aplikacji na IOS więc czekam ale dzisiaj awaria.

Jest aplikacja iOS - aplikacja iOS
2021-11-12 10:05
  pawlop Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
Ale jest to na razie aplikacja testowa a nie jestem pewien czy byłbym dobrym testerem. Kiedy planujecie wersję nie testową i kiedy zostanie wyłączona stara usługa. Dzisiaj po uruchomieniu konta przez stronę pokazuje że sterownik jest połączony ale nie potrafi się poprawnie otworzyć i gdzie są pokazywane dane mielą wiatraczki nie pokazując żadnych danych.

dodane 2021-11-12 10:05Po wysłaniu posta dane wskoczyły.
2021-11-12 14:32
  Damian35 Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Co bym nie aktualizował i tak w trybie ecoal przechodzi w podtrzymanie nawet na korekcie -10 i podawaniu 3s.
Mam dwa wyjścia, zrywać styropian lub otwierać okna. 
Z pancerpolem zwyczajnie nie współpracuje i kropka.  


2021-11-12 14:41
  MateoKoc Posts: 297 Ostrzeżenie: 0
Damian35 napisał » 2021-11-12 14:32
Co bym nie aktualizował i tak w trybie ecoal przechodzi w podtrzymanie nawet na korekcie -10 i podawaniu 3s.
Mam dwa wyjścia, zrywać styropian lub otwierać okna. 
Z pancerpolem zwyczajnie nie współpracuje i kropka.  

Rozumiem, że zjadłeś słowo "nie" przed "podtrzymanie".

Korekta -10?
Węgiel się dopala przy tak słabym nadmuchu?
Komin nie jest mokry i zasmolony?

Chcesz, żeby kocioł się odstawiał, to włącz tryby Retortowy-ręczny.
Wtedy po osiągnięciu temperatury zadanej, kocioł przechodzi w podtrzymanie, a nie dmucha i dmucha, jak w eCoalu.
2021-11-12 19:23
  Damian35 Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Ile by tych aktualizacji nie było, to i tak w trybie ecoal się odstawia. I nic z tym zrobić nie można. Pozostaje zerwanie styropianu lub otworzenie okien.  Czy mocny groszek czy miał, to problem jest ten sam.
Zaczynam na tę aktualizację patrzeć z przymrużeniem oka.
2021-11-12 20:39
  MateoKoc Posts: 297 Ostrzeżenie: 0
Damian35 napisał » 2021-11-12 19:23
Ile by tych aktualizacji nie było, to i tak w trybie ecoal się odstawia. I nic z tym zrobić nie można. Pozostaje zerwanie styropianu lub otworzenie okien.  Czy mocny groszek czy miał, to problem jest ten sam.
Zaczynam na tę aktualizację patrzeć z przymrużeniem oka.


Twoja wypowiedź jest sprzeczna. Skoro się odstawia to chyba dobrze, że nie grzeje non-stop?
Za ciepło macie w domu skoro chcesz okna otwierać.
Masz zawór 3d albo 4d, żeby regulować ciepło idące na grzejniki?
Masz zawory termostatyczne przy kaloryferach?
2021-11-12 22:01
  Damian35 Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Po to jest algorytm ecoal, żeby kocioł pracował w trybie ciągłym. W podtrzymanie może przechodzić pracując w trybie grupowym lub ręcznym. Przy mniejszych mocach ecoal się nie sprawdza (w moim przypadku).
O otwieraniu okien mówiłem z przekąsem, gdyż może wtedy dał by radę utrzymać zadaną temperaturę.
Mam zawór od sterowania podłogówki, mam głowice termostatyczne na grzejnikach. 
 
2021-11-12 23:07
  MateoKoc Posts: 297 Ostrzeżenie: 0
Damian35 napisał » 2021-11-12 22:01
Po to jest algorytm ecoal, żeby kocioł pracował w trybie ciągłym. W podtrzymanie może przechodzić pracując w trybie grupowym lub ręcznym. Przy mniejszych mocach ecoal się nie sprawdza (w moim przypadku).
O otwieraniu okien mówiłem z przekąsem, gdyż może wtedy dał by radę utrzymać zadaną temperaturę.
Mam zawór od sterowania podłogówki, mam głowice termostatyczne na grzejnikach. 

 



Za mały odbiór ciepła i tyle. U mnie też przechodzi w podtrzymanie.
Na przykład, kiedy przełączę z trybu zima na lato.
Skokowo spada odbiór ciepła i sterownik wyłącza grzanie.
Co ci to da, że piec będzie cały czas grzał (o ile mogę zapytać)?
Poza większym zużyciem prądu.  ¯\_(ツ)_/¯
Wykresy przecież nie grzeją, więc nie ma się czym przejmować.
Zależy ci na idealnej linii temperatury kotła?
No i ponawiam pytanie, jak węgiel się dopala przy korekcie -10?
2021-11-13 09:15
  Damian35 Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Kocioł ma pracować w trybie ciągłym, bo w podtrzymaniu węgiel koksuje.Dla tego dopłaciłem za ten sterownik żeby w przypadku trudniejszych węgli mieć tzw święty spokój. 
I puki pracuje jest wszystko ok,ale po podtrzymaniu wywala koksa. Poza tym wymiennik jest czystrzy.
Przy korekcie -10 i czasie podawania 3s ścianki kotła są w szarym pyle ( nie kopci) jest jeszcze potencjał do zejścia z mocą. Mój kocioł "kamen max plus" pojemność wodną 70 litrów ogrzewa 150 M2. Z czego 90 to podłogówka. Obrotowy pancerpol i dmuchawa 83 w. Latem grzeje wodę "ekomiałem" i wtedy tryb retortowy ręczny. Uważam że sterownik jest czytelny i przyjazny dla użytkownika, tylko z przyczyn znanych tylko jego Twórcom posiada ograniczenia, które zaczynają mnie irytować. Tym bardziej, że temat próbowałem załatwić z serwisem już rok temu.
2021-11-13 09:33
  MateoKoc Posts: 297 Ostrzeżenie: 0
Damian35 napisał » 2021-11-13 09:15
Kocioł ma pracować w trybie ciągłym, bo w podtrzymaniu węgiel koksuje.

Pozostaje kupić inny opał.
2021-11-13 11:22
  Damian35 Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Pozostaje kupić inny opał.
To po co e coal? 
Prościej zwykły dwustanowy za 1/3 ceny tego
2021-11-13 21:11
  rj1972 Posts: 116 Ostrzeżenie: 0
Witam. U mnie nie widać nowej aktualizacji? A by się przydało pod publikę k
2021-11-24 16:33
  ramzes28 Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
Jest jakaś nowa aktualizacja jakiś opis do niej ??
2021-11-24 17:04
  sq9tbu Posts: 1234 Ostrzeżenie: 0
Zobacz na górze na schemacie czy nie masz zielonej strzał ki do aktualizacji bo ja miałem
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
Users on-line: galaxia, Hajnel, Igor, jan20KW, kolejarz75, kotelstribro, Maruniu, Ogniwozbuforem, Phoebe, sekom12kW-MiAK, spirch, syldorf, zgolab