Forum  eCoal.pl v3.5  Integracja z Home Assistant Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 3Next pageLast page
2021-12-24 09:42
  Jaccyk Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Zrobiłem sensor Tryb Grzania ". Gdy pompa co pracuje jest "1", jak nie pracuje "0".  Wpisuję jak Tryb Pracy, ale nadal mam 1 lub 0. Jak to zrobić?

- platform: template
    sensors:
       tryb_pracy_bruli:
          friendly_name: "Tryb grzania"
          value_template: >-
            {%- if is_state("sensor.tryb_grzania", "1") -%}
            Włączone
            {%- else -%}
            Wyłączone
            {%- endif -%}

kod   ob1_pok_heat

ok. Już znalazłem błąd2



- platform: template
    sensors:
       tryb_grzania_bruli:
          friendly_name: "Tryb grzania"
          value_template: >-
            {%- if is_state("sensor.tryb_grzania", "1") -%}
            Włączone
            {%- else -%}
            Wyłączone
            {%- endif -%}
2022-01-08 21:17
  machusssuu Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
mkaminski76 napisał » 2021-09-27 17:07
Witam, jeżeli ktoś potrzebuje w Home Assistant odczyt danych ze sterownika eCoal wersji 3.5 poniżej zamieszczam przykładowy kod jaki należy dodać do pliku configuration.yaml

#### eCoal sensor
    # Odczyt temperatury zewnętrznej
  - platform: rest
    name: Temperatura zewnętrzna
    resource: http://root:root@192.168.1.11/getregister.cgi?device=0&tzew_value
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
    unit_of_measurement: "°C"
    # Odczyt poziomu paliwa
  - platform: rest
    name: Poziom paliwa
    resource: http://root:root@192.168.1.11/getregister.cgi?device=0&fuel_level      
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
    unit_of_measurement: "%"
    # Odczyt daty następnego zasypu
  - platform: rest
    name: data_zasypu
    resource: http://root:root@192.168.1.11/getregister.cgi?device=0&next_fuel_time      
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
  - platform: template
    sensors:
      data_nast_zasypu:
        friendly_name: "Data następnego zasypu"
        value_template: "{{ states(sensor.data_zasypu) | int | timestamp_custom(%Y-%m-%d %H:%M) }}"


W kodzie adres_ip trzeba zastąpić adresem pod którym macie sterownik w swojej sieci.

W wierszach "value_template" przed znakiem "{" i po znaku "}" powinien być apostrof.

Po dodaniu kodu trzeba zrestartować HA i sensory powinny pojawić na ekranie głównym, chyba że macie włączoną opcję "Przejęcia kontroli" nad interfejsem, wówczas trzeba dodać je ręcznie.


Tutaj macie wątek z kodami, które można zastosować do odczytu innych danych https://esterownik.pl/forum/posty,4309/piec-ze-esterownikiem-czescia-instalacji-inteligentnego-domu-?m=120777#120777


Cześć,
dzięki za udostępnienie Twojej pracy.
Mam pytanie, co może być powodem, że po wklejeniu tego kodu w HA wyskakuje masa błędów?




dodane 2022-01-08 21:17
2022-01-09 00:20
  OldShaterhan Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
Zapewne wpisy nie są w sekcji 
sensor:

ten kod powinien być przed wklejonym kodem.




Możesz też spróbować użyć np. mojego kodu (trochę mniej lokalną sieć powinien obciążać): https://esterownik.pl/forum/posty,5595/integracja-z-home-assistant?m=145416#145416
2022-01-10 14:24
  wedlock Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Podrzucam moją konwersję stanów pieca bardziej "human readable". Wersja dla sterownika Pello, więc stany pracy mam rozpalanie itp.

Dodatkowo niektóre encje zamieniłem sobie na binary sensory. Wtedy na kartach zmieniają kolorki ( np. w karcie glance )

Forum strasznie nie lubi znaku apostrofu więc kod wkleiłem do pastebin

YAML




dodane 2022-01-10 14:24Dla leniwych kod yaml dla karty z posta wyżej
klik
2022-01-10 14:29
  OldShaterhan Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
A skąd wyciągasz dane? W sensie jakie rejestry, bo chyba jest ich tu więcej niż w temacie było?
2022-01-10 17:01
  wedlock Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
proszę bardzo TU


najwygodniej otworzyć w jakimś arkuszu kalkulacyjnym
2022-01-10 23:30
  OldShaterhan Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
Akurat na telefonie jestem, jutro zajrzę, ale nazwy rejestrów/encji wyciąganych z pieca w HA 1:1?
2022-01-11 17:34
  machusssuu Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
machusssuu napisał » 2022-01-08 21:17
mkaminski76 napisał » 2021-09-27 17:07
Witam, jeżeli ktoś potrzebuje w Home Assistant odczyt danych ze sterownika eCoal wersji 3.5 poniżej zamieszczam przykładowy kod jaki należy dodać do pliku configuration.yaml

#### eCoal sensor
    # Odczyt temperatury zewnętrznej
  - platform: rest
    name: Temperatura zewnętrzna
    resource: http://root:root@192.168.1.11/getregister.cgi?device=0&tzew_value
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
    unit_of_measurement: "°C"
    # Odczyt poziomu paliwa
  - platform: rest
    name: Poziom paliwa
    resource: http://root:root@192.168.1.11/getregister.cgi?device=0&fuel_level      
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
    unit_of_measurement: "%"
    # Odczyt daty następnego zasypu
  - platform: rest
    name: data_zasypu
    resource: http://root:root@192.168.1.11/getregister.cgi?device=0&next_fuel_time      
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
  - platform: template
    sensors:
      data_nast_zasypu:
        friendly_name: "Data następnego zasypu"
        value_template: "{{ states(sensor.data_zasypu) | int | timestamp_custom(%Y-%m-%d %H:%M) }}"


W kodzie adres_ip trzeba zastąpić adresem pod którym macie sterownik w swojej sieci.

W wierszach "value_template" przed znakiem "{" i po znaku "}" powinien być apostrof.

Po dodaniu kodu trzeba zrestartować HA i sensory powinny pojawić na ekranie głównym, chyba że macie włączoną opcję "Przejęcia kontroli" nad interfejsem, wówczas trzeba dodać je ręcznie.


Tutaj macie wątek z kodami, które można zastosować do odczytu innych danych https://esterownik.pl/forum/posty,4309/piec-ze-esterownikiem-czescia-instalacji-inteligentnego-domu-?m=120777#120777


Cześć,
dzięki za udostępnienie Twojej pracy.
Mam pytanie, co może być powodem, że po wklejeniu tego kodu w HA wyskakuje masa błędów?





dodane 2022-01-08 21:17


Dzięki, skorzystałem z Twojego rozwiązania, teraz walczę z podłączeniem głowić Th1



dodane 2022-01-11 17:34
wedlock napisał » 2022-01-10 14:24
Podrzucam moją konwersję stanów pieca bardziej "human readable". Wersja dla sterownika Pello, więc stany pracy mam rozpalanie itp.

Dodatkowo niektóre encje zamieniłem sobie na binary sensory. Wtedy na kartach zmieniają kolorki ( np. w karcie glance )

Forum strasznie nie lubi znaku apostrofu więc kod wkleiłem do pastebin

YAML




dodane 2022-01-10 14:24Dla leniwych kod yaml dla karty z posta wyżej
klik



Fajnie to wygląda , ale jeszcze dla mnie za wysokie progi aby tak zrobić swoją wizualizację

2022-01-13 21:44
  wedlock Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Udało mi się zintegorwać w HA kartę energia ze sterownikiem PELLO. Obstawiam, że w ekogroszkach tez podobnie będzie działać. Wystarczy dostać się do czasu i wartości kalibracji podajnika.

TUTAJ mój orginalny temat
First pagePrevious page3 / 3Next pageLast page
Users on-line: 1000MB, Bigbut, jurkus, Martines, max2