Forum  eSterownik.pl  Piec ze e-Sterownikiem częścią instalacji Inteligentnego domu ? Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
2018-09-25 15:13
  kaluzas Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
Dzień dobry,

Jestem posiadaczem pieca ze e-sterownikiem (Pello) od jakiś 2 miesięcy. Powolutku ogarniałem temat platformy i sterownika i jakoś do dzisiaj nie rozkminiłem szansy na połączenie mojego pieca z "inteligentną instalacją" w moim domu. Z tego co poczytałem, kiedyś była możliwość komunikacji ze starym piecem, nawet powstała jakaś biblioteka w pythonie ale z tego co zrozumiałem temat jest nieaktualny ze sterownikami serii 3.5 ?

I tu rodzi się pytanie konkretne: czy jest jakakolwiek możliwość komunikacji (choćby tylko read only) przez jakiś system z boku ?   

Biorąc pod uwagę mnogość szybko zyskujących na popularności różnych rozwiązań inteligentnego domu to chyba dobrze żeby e-sterownik miał tego typu możliwość integracji w swojej funkcjonalności ?

Może nawet np. wzorem Satela, gotowy kod do Domoticza komunikujący sterownik i jego poszczególne komponenty z systemem ?

Dodatkowo jest tu gotowy cały system bezprzewodowy do sterowania ogrzewaniem podłogowym, który przynajmniej na tą chwilę, nie ma termostatów pokojowych w wersji "fizycznej" Możliwość zintegrowania przynajmniej tej części (nastawiania zadanych temperatur w pokojach ) z zewnętrznym systemem wprowadziłoby e-sterownik w strukturę całego inteligentnego domu   

Czy jest szansa, może jakieś plany na osiągnięcie  integracji na którymś z wymienionych poziomów między systemem zewnętrznym a sterownikiem pieca ?

Pozdrawiam 
Sebastian Kałuża
2018-10-01 20:38
  leszektg Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
Bardzo mi się podobało że ktoś poruszył ten temat. Widze jednak że brak jakiejkolwiek odpowiedzi po tygodniu. Nikt więcej nie jest tym zainteresowany? Chętnie bym zobaczył temperatuje pieca w domoticziu.
2018-10-02 11:20
  ven Posts: 608 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Jeśli chodzi o elementy radiowe naszych sterowników, to wszystko bazuje na systemie Bero.
Komunikacja została opisana na tym blogu:

https://techniczny.wordpress.com/2017/02/22/inteligentne-ogrzewanie/

https://techniczny.wordpress.com/2017/02/27/odczyt-temperatur-z-systemu-bero-przez-api/

https://techniczny.wordpress.com/2017/03/14/sterowanie-inteligentnym-domem-przez-telefon-komorkowy/

https://techniczny.wordpress.com/2017/03/24/api-systemu-bero-ogrzewanie-w-inteligentnym-domu/


2018-10-02 13:13
  bigesdiges Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
A sam odczyt temperatur i stanu pracy ze sterownika eCoal ?
2018-10-02 18:21
  fred Posts: 232 Ostrzeżenie: 0
Witam. Rozpoczął się sezon grzania i po włączenie sterownika wszystko jest OK, zaś na platformie e-Sterownik coś nie tak. Statystyki "startnęły" w pierwszym dniu, a potem długo nic. Coś jest nie tak u mnie, czy też jakieś kłopoty w samej platformie? Bardzo proszę o pomoc w usunięciu tego problemu. Prośbę kieruję szczególnie do kol.vena, lub innych kolegów doświadczonych w tym zakresie. Pozdrawiam
2018-10-02 19:00
  leON22 Posts: 3039 Ostrzeżenie: 1
Alfred czy uzupelniłeś wszystkie dane przy zakupie paliwa ( nie widzę współczynnika pracy podajnika ) i czy zaznaczyłeś " ptaszkiem" opcję - Paliwo, które będzie wpisane przy autom. wpisie o zasypie 
2018-10-02 19:36
  ven Posts: 608 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
bigesdiges napisał » 2018-10-02 13:13
A sam odczyt temperatur i stanu pracy ze sterownika eCoal ?
Co dokładnie chcesz odczytać ze sterownika ?


Np odczyt temperatury kotła i powrotu to zapytanie (pod x.x.x.x wstaw ip sterownika, domyślny login i hasło root:root):

http://x.x.x.x/getregister.cgi?device=0&tkot_value&tpow_value

Odpowiedź dostaniesz w xml:



<cmd status="ok"><device id="0"><reg vid="0" tid="tkot_value" v="30.56" min="-50.00" max="120.00"/><reg vid="0" tid="tpow_value" v="30.70" min="-50.00" max="120.00"/></device></cmd>

atrybuty v to wartosć tych reejstrów. Inne rejestr z temperaturami to:

tkot_value
tpow_value
tpod_value
tcwu_value
twew_value
tzew_value
t1_value
t2_value
tsp_value

wystarczy podstawić do zapytania i rozdzielić &





fred napisał » 2018-10-02 18:21
Witam. Rozpoczął się sezon grzania i po włączenie sterownika wszystko jest OK, zaś na platformie e-Sterownik coś nie tak. Statystyki "startnęły" w pierwszym dniu, a potem długo nic. Coś jest nie tak u mnie, czy też jakieś kłopoty w samej platformie? Bardzo proszę o pomoc w usunięciu tego problemu. Prośbę kieruję szczególnie do kol.vena, lub innych kolegów doświadczonych w tym zakresie. Pozdrawiam
Zadzowoń na serwis postaramy się pomóc. I zobacz uwagę leON22, bo to najczęstszy problem ze statystykami.







2018-10-02 21:53
  leszektg Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
ven - dziękuję bardzo za odpowiedz. Jeszcze jakieś wartości można w ten sposób wyciągnąć ? Interesowała by mnie np. poziom paliwa w zasobniku 
2018-10-03 08:20
  ven Posts: 608 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM

fuel_level - poziom paliwa
2018-10-03 09:21
  PrzemekP Posts: 919 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
fred napisał » 2018-10-02 18:21
Witam. Rozpoczął się sezon grzania i po włączenie sterownika wszystko jest OK, zaś na platformie e-Sterownik coś nie tak. Statystyki "startnęły" w pierwszym dniu, a potem długo nic. Coś jest nie tak u mnie, czy też jakieś kłopoty w samej platformie? Bardzo proszę o pomoc w usunięciu tego problemu. Prośbę kieruję szczególnie do kol.vena, lub innych kolegów doświadczonych w tym zakresie. Pozdrawiam

Zakup paliwa z 4 czerwca - brak podanego współczynnika.
2018-10-03 10:24
  bigesdiges Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
ven napisał » 2018-10-02 19:36
bigesdiges napisał » 2018-10-02 13:13
A sam odczyt temperatur i stanu pracy ze sterownika eCoal ?
Co dokładnie chcesz odczytać ze sterownika ?


Np odczyt temperatury kotła i powrotu to zapytanie (pod x.x.x.x wstaw ip sterownika, domyślny login i hasło root:root):

http://x.x.x.x/getregister.cgi?device=0&tkot_value&tpow_value

Odpowiedź dostaniesz w xml:


U mnie dostaję:



<cmd status="ok">



<device id="0">

<reg vid="0" tid="amp;tkot_value" status="not_found"/>
<reg vid="0" tid="amp;tpow_value" status="not_found"/>
</device>
</cmd>
2018-10-03 10:27
  PrzemekP Posts: 919 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
@bigesdiges - masz źle złożone zapytanie do sterownika.
Sterownik dostaje zapytanie w postaci http://x.x.x.x/getregister.cgi?device=0&amptkot_value&tpow_value
2018-10-03 10:38
  bigesdiges Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Super, coś źle mi się poskładało. Dzięki. 
Czy możecie mi powiedzieć jeszcze czy można zmieniać np. zadaną temperaturę za zaworem albo temp kotła za pomocą /setregister.cgi ? 

Jeśli tak to jak wygląda składnia?
2018-10-03 10:45
  ven Posts: 608 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Dokładnie tak jak napisałeś.

setregister.cgi?device=0&param=wartosc&param2=wartosc2

w zapytaniu podajesz rejestry i wartości.



2018-10-03 10:54
  bigesdiges Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Wrzucając http://root:root@192.168.1.235/setregister.cgi?device=0&tkot_value=66



<cmd status="ok">



<device id="0">

<reg vid="0" tid="tkot_value" status="access_denied"/>
</device>
</cmd>


Czy temperatura zadana kotła i temperatura zadana za zaworem ma inną zmienną?
2018-10-03 12:16
  kaluzas Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
Mówiąc szczerze, straciłem już nadzieję na jakąś odpowiedź a co za tym idzie integrację  

A tu dzisiaj zaglądam i perspektywa odmieniona o 180 stopni
Nie dość, że jest GET to i SET do dyspozycji  

No piłka po mojej stronie i nie pozostaje nic innego, jak zintegrować eSterownik z Domoticzem u mnie w domu.

Ven, dzięki za linki do bloga, tam mamy sam konkret i wszystko wyjaśnione dla opornych   

Od razu pojawia się pytanie o to czy można by gdzieś umieścić (lub wskazać miejsce gdzie już jest) dokumentację kompletnego API tak żeby nie dopytywać się co chwilę: "jak nazwał parametr autor w jakimś konkretnym przypadku" ? 


2018-10-03 12:56
  leszektg Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
Plugin do domoticz jest w trakcie tworzenia, dam znać za kilka dni jakie są efekty.
dodane 2018-10-03 12:56Plugin do domoticz jest w trakcie tworzenia, dam znać za kilka dni jakie są efekty.
2018-10-03 15:41
  fred Posts: 232 Ostrzeżenie: 0

"leON22" date="2018-10-02 19:00"]Alfred czy uzupelniłeś wszystkie dane przy zakupie paliwa ( nie widzę współczynnika pracy podajnika ) i czy zaznaczyłeś " ptaszkiem" opcję - Paliwo, które będzie wpisane przy autom. wpisie o zasypie 
Dzięki za zainteresowanie. Już wszystko w porządku. Rzeczywiście zapomniałem  wpisać przy zakupie paliwa kg/min pracy podajnika. Człowiek się uczy całe życie, a jeszcze umiera niedoukiem. Pozdrawiam.
2018-10-03 16:30
  ven Posts: 608 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
bigesdiges napisał » 2018-10-03 10:54

Czy temperatura zadana kotła i temperatura zadana za zaworem ma inną zmienną?



Tak, kot_tzad,


kaluzas napisał » 2018-10-03 12:16
Mówiąc szczerze, straciłem już nadzieję na jakąś odpowiedź a co za tym idzie integrację  

A tu dzisiaj zaglądam i perspektywa odmieniona o 180 stopni
Nie dość, że jest GET to i SET do dyspozycji  

No piłka po mojej stronie i nie pozostaje nic innego, jak zintegrować eSterownik z Domoticzem u mnie w domu.

Ven, dzięki za linki do bloga, tam mamy sam konkret i wszystko wyjaśnione dla opornych   

Od razu pojawia się pytanie o to czy można by gdzieś umieścić (lub wskazać miejsce gdzie już jest) dokumentację kompletnego API tak żeby nie dopytywać się co chwilę: "jak nazwał parametr autor w jakimś konkretnym przypadku" ? 




Niestety, takiej dokumentacji nie możemy udostępnić, ale pytajcie śmiało, będę odpisywał.


Dodatkowo informacja jeśli zapytacie o syncvalues.cgi dostaniecie od razu wszystkie dostępne rejestry w postaci tekstowej. Sporo można rozgryźć z samych nazw.

2018-10-05 14:03
  z1mEk Posts: 2 Ostrzeżenie: 0


Witam, aktualnie tworzę plugin do Domoticza [https://github.com/z1mEk/domoticz-eSterownik_v3.5.git]. Niestety mam problem z odrzucaniem połączenia przez sterownik, komunikat w logach Domoticza "async read exception: 104, connection reset by peer" - podejrzewam, że coś nie tak z nagłówkami. Czy można dostać jakieś wytyczne co do wymaganych nagłówków?


Z domoticza wychodzi coś takiego:
GET /getregister.cgi?device=0&tkot_value&tpow_value&tpod_value&tcwu_value&twew_value&tzew_value&tsp_value&fuel_level HTTP/1.1
Authorization: Basic cm9vdDpyb290
Connection: keep-alive
User-Agent: Domoticz/1.0
Accept: Content-Type: text/html; charset=UTF-8
Content-Type: text/xml; charset=utf-8
Host: 192.168.1.175
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
Users on-line: 11305, arek, asekmistrz, Faja64, Kiler5, krzzab, Omega, tmogniwo26