Forum eSterownik.pl Piec ze e-Sterownikiem częścią instalacji Inteligentnego domu ? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
ven
|
Jak często pytasz sterownik ? Może za szybko ? Jak sterownikowi brakuje wolnych socketów to wtedy pojawia się taki błąd. Wtedy należy ponowić pytanie.
dodane 2018-10-05 14:48Jeszcze jedna uwaga Connection: keep-alive jest ignorowane i po każdym pytaniu połączenie jest zamykane. |
|||
|
||||
z1mEk
|
>Jeszcze jedna uwaga Connection: keep-alive jest ignorowane i po każdym pytaniu połączenie jest zamykane. To jest dobra wskazówka. Pytam co 300 sekund ale CURLem odpowiada za każdym razem, nawet jak pytam co kilka sekund. dodane 2018-10-11 08:40 Plugin do Domoticza obsługujący eSterownik już działa, zachęcam do testowania, zgłaszania uwag i pomysłów. https://github.com/z1mEk/domoticz-eSterownik_v3.5 |
|||
|
||||
ebyna
|
Cześć, świetna robota! Mam pytanie, czy mogę użyć pluna również na Ecoal 2.1 ver .0.3.1.8? |
|||
|
||||
kaluzas
|
ven,
Ponieważ plugin od strony komunikacji działa całkiem dobrze próbuję zebrać najważniejsze z punktu widzenia panelu Domoticza zmienne. 1. Dwie których nie mogę ogarnąć inżynierią odwrotną to : a. Tryb pracy - Automatyczny , ręczny b Status pracy - stop, grzanie ..... Czy możesz podać jakie to zmienne i jakie przyjmują wartości w konkretnych statusach ? 2. Dodatkowo, ponieważ zainstalowałem już dwie listwy grzewcze to widzę, że pojawiły mi się na ID 80 i 81 Rodzi się pytanie czy mogę jakoś odczytać z nich stany otwarcia/zamknięcia poszczególnych obwodów ? -- Sebastian |
|||
|
||||
seba
|
"tryb_auto"; ///< Tryb auto: 0: ręczny, 1: automatyczny - rejestr tylko do zapisu
"tryb_auto_state"; ///< Tryb auto: 0: ręczny, 1: automatyczny, 2: alarmowy - rejestr tylko do odczytu Stan wyjść dla listew grzewczych: "outs"; ///< Binarnie - każdy bit to kolejne wyjście na listwie Maciek wrzucił na pierwszej stronie linki do bloga, gdzie są opisane te rejestry: https://techniczny.wordpress.com/2017/03/24/api-systemu-bero-ogrzewanie-w-inteligentnym-domu/ |
|||
|
||||
kaluzas
|
Seba,
Dzięki za wsparcie Jakbyś jeszcze mógł napisać jak Seba Sebie o rejestrze z pytania 1b "Tryb pracy " to miałbym komplet Co do reszty to oczywiście zapomniałem o tej wskazówce Maćka i obiecuję, że już nie będzie pytań o rejestry urządzeń powyżej ID:0 -- Sebastian |
|||
|
||||
seba
|
Przeoczyłem pkt b.
"kot_status" - 0: stop, 1: podtrzymanie, 2: grzanie |
|||
|
||||
kaluzas
|
seba napisał » 2018-10-19 23:09 Przeoczyłem pkt b. "kot_status" - 0: stop, 1: podtrzymanie, 2: grzanie Chyba nie o ten rejestr mi chodziło. Brakuje mi statusów: rozpalanie., wygaszanie Dodatkowo jak teraz platforma mówi, że trwa "Rozpalanie" to ten "kot_status" zwraca mi "2" |
|||
|
||||
seba
|
A jaki masz sterownik? Pello czy eCoal?
Jeśli pello to status pracy palnika: "pl_status" - 0: STOP, 1: ROZPALANIE, 2: PRACA, 3: WYGASZANIE, 4: CZYSZCZENIE |
|||
|
||||
kaluzas
|
seba napisał » 2018-10-20 10:30 A jaki masz sterownik? Pello czy eCoal? Jeśli pello to status pracy palnika: "pl_status" - 0: STOP, 1: ROZPALANIE, 2: PRACA, 3: WYGASZANIE, 4: CZYSZCZENIE Ja akurat mam Pello ale ten plugin dłubiemy wspólnymi siłami więc super gdybyś podał obie wersje. Automatycznie rodzi się pytanie czy dużo jest jeszcze poza tym różnic w rejestrach czy samych statusach pomiędzy wersjami sterownika ? |
|||
|
||||
tomm76
|
Mam pytanie...właśnie zainstalowałem Domaticza (dopiero go poznaję) na RaspberryPI, dodałem ww. plugin, ale nie widzę go w Konfiguracja -> Sprzęt. Co należy zrobić, aby ten plugin był aktywny? Dziękuję z góry za odpowiedź... Ok...już wiem...przepraszam za zawracanie głowy(forum) dodane 2018-10-31 09:03Czy byłaby możliwość dodania odczytów z głowic systemu Bero? Niby nie jest to problem (ip_sterownika/getregister.cgi?21@vtemp) ale w jaki sposób zintegrować to z domoticzem? |
|||
|
||||
kaluzas
|
Tomm76,
To co jest do ściągnięcia z GitHuba to bardzo wczesna wersja, która rozprawiła się z poprawnością komunikacji z piecem/centralką i pokazuje, że można pracować nad rozwiązaniem dalej Autorem pluginu jest z1mEk, który ma fachowe pojęcie o pythonie i pluginach w Domoticz i obiecał powolutku go rozwijać. Ja cały czas zgłębiam wiedzę w tym zakresie i co ważne mam sterownik oraz osprzęt bezprzewodowy Na bazie tego pluginu mam już wersję, która pokazuje dużo więcej czyli np odczyty z czujników temp. Jestem w kontakcie z z1mEk i niedługo powinniśmy mieć wersję patrzącą na wszystkie rejestry. Trochę bladą stroną pisania tego pluginu jest brak dokumentacji rejestrów i konieczność stosowania inżynierii odwrotnej lub czekania na odpowiedzi w tym wątku Jak chcesz to na FB na grupie "Domoticz Polska" jest wątek dotyczący eSterownika i tam możemy się powymieniać dużo szybciej doświadczeniami tak żeby plugin powstał szybciej. Pozdrawiam Sebastian |
|||
|
||||
marekt81
|
Witam
Mam taki problem. Postawiłem Domoticza na RPi + Influxdb + Grafana i zauważyłem że temp.wew jakie jest wyświetlana na wykresach są wyświetlane jest z dokładnością do 0,5st przez co przy małych zmianach temp. wykresy są schodkowe. Co zrobić aby odczyty były z dokładnością 0,01 st ? Częstotliwość odczyt wszędzie ustawiłem na 10sek. Wykresy na stronie kotła są generowane właśnie z dokładnością 0,01st Pozdrawiam |
|||
|
||||
skierka21
|
Witam
Posiadam NanoPi Neo2 z Ubuntu 16.04.5 LTS, Python 2.7.12, zainstalowany Domoticz i nie mam już pomysłu co zrobić żeby ten plugin działał. Nie widzę nowego urządzenia w zakładce "sprzęt". dodane 2018-11-22 15:03nie wszyscy naraz :( |
|||
|
||||
marekt81
|
||||
|
||||
skierka21
|
||||
|
||||
marekt81
|
A że tak zapytam czy masz zainstalowanego pythona ?
|
|||
|
||||
skierka21
|
hmm mam zainstalowane 2 root@NanoPi-NEO2:/home# python --version Python 2.7.12 root@NanoPi-NEO2:/home# python3 --version Python 3.5.2 z palca odpalenie skryptu : root@NanoPi-NEO2:/home/root/domoticz/plugins/eSterownik35# python3 ./plugin.py Traceback (most recent call last): File "./plugin.py", line 29, in <module> import Domoticz lub root@NanoPi-NEO2:/home/root/domoticz/plugins/eSterownik35# python ./plugin.py File "./plugin.py", line 5 SyntaxError: Non-ASCII character \xc4 in file ./plugin.py on line 6, but no encoding declared; see http://python.org/dev/peps/pep-0263/ for details |
|||
|
||||
kaluzas
|
skierka21, czy po instalacji pluginu zrestartowałeś Domoticza ?
Domoticz odczytuje katalog z pluginami podczas startu. Może to tylko taki banalny problemik |
|||
|
||||
skierka21
|
Czy ktoś może sprawdzić ten skrypt uruchomić ręcznie i potwierdzić że nie ma takich błędów j/w.
Jakiego "Pythona" używacie ? |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||