Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Wzrost temperatury za zaworem 3D Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Buciorbruli
![]() |
Rozumiem, tak było do tej pory, tzn. przez ostatnie dwa sezony grzewcze. Jak by tu jaśniej napisać... Procentowe otwarcie na siłowniku nie odpowiada faktycznemu ruchowi na zaworze 3D.
Powiedzmy: przy 50% na siłowniku zawór powinien otworzyć się na 5 (w skali od 1-10), natomiast wygląda to tak że otwiera się na 1, no może na 1,5 (w skali od 1 -10). Tak jakby "ślizgały się po trzpieniu wystającym z zaworu. |
|||
|
||||
Jan727usz
![]() |
||||
|
||||
rj1972
![]() |
Panowie może trochę więcej precyzji w temacie? Buciorbruli Twój pierwszy post. Fajnie, że tu trafiłeś a nie na FB gdzie jest jakiś przemiał mięsa w tematach. Następnym razem lepiej załóż nowy post pt. np problem z siłownikiem Invena lub coś takiego. Będzie tylko Twój i dla Ciebie. Ale OK nwego użytkownikowi to i leON22 poświęci czas łagodniej ![]() Czy mówimy o tym siłowniku: ![]() Czekam na odpowiedź bo od tego zależy dalsza porada ![]() A przy okazji to napisz po czym oceniasz że otwiera ci się jedynie na 45%? Wzrokowo? Bo specjalnie precyzyjnej skali ten siłownik nie ma. No cóż ale widać, że nie puszcza Ci ciepełka na CO. Ale masz też za nisko ustawioną temperaturę kotła w stosunku do innych potrzeb. W ogóle to masz więcej problemów ale zostańmy przy siłowniku. |
|||
|
||||
Jan727usz
![]() |
Dane techniczne:Napięcie zasilania : 230 VCzas pracy : 147s/90stPodłączenie: Przewód, 4 x 0,5mm2,Moment obrotowy : 15 NmKąt obrotu : 90 StopniWskaźnik położenia : skala obracalnaKlasa ochrony : IIStopień ochrony : IP 44Zakres temperatury pracy : 0 - 55 St. CWaga : 600 g
|
|||
|
||||
Buciorbruli
![]() |
tak, to jest ten model.
|
|||
|
||||
Jan727usz
![]() |
w ustawieniach masz max otwarcie na 50% to jak ma się więcej otworzyć
i zmień czas otwarcia |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Panowie, starsi fachowcy. Może by nowym użytkownikom poświęcić czas i pociągnąć za język? Ja wiem, że płytko zadają temat i nie chce im się szukać w "szukajce" (leON22 zapomnij już o takim przygotowaniu) więc może z większą finezją wyciągniemy potrzebne info ![]() ![]() |
|||
|
||||
Buciorbruli
![]() |
W ubiegłym sezonie miałem nawet na 45% "hulało" a teraz nie otwiera mi zaworu. Jedynie gdy ustawię na 100% to puszcza temperature z pieca
dodane 2023-12-01 19:51Jan 727 jaki czas proponujesz? |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
No dobra. To na początek ustaw sobie czas otwierania 147s w ustawieniach CO1. Jan727usz ja widzę u niego max. 100% ??? dodane 2023-12-01 19:52Taki czas dla 230V masz na siłowniku. |
|||
|
||||
Buciorbruli
![]() |
Aj, bo przed chwilą zmieniłem na 100. Dobra, zmieninam wg sugestii rj1972
|
|||
|
||||
faco
![]() |
rj1972 napisał » 2023-12-01 19:48 Faco też nie czyta tylko liczy na gotową wykładnię ![]() Bo jak by to powiedzieć jesteście tutaj dłużej ode mnie i jak wiem, Ci co mają nabite najwięcej postów, to ludzie uważają ich za najmądrzejszych, tak słyszałem. Więc jak widzę, nie wiem czy warto coś pisać jak z takim licznikiem nie mam przebicia 🤔😁 Ale z jednego mogę być zadowolony, ze żaden piec mnie jak dotychczas nie pokonał a wypadki miałem do reanimacji. Ale z drugiej strony ludzie się mnie jakoś boją... ale gdy wszystkie środki zawiodą ... 🤔😉 Teraz powiem tak po Waszemu, poobserwuję. |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Kolego opisz tylko co to masz za kocioł? Kiedy zainstalowany? Pisz coś więcej sam od siebie albo daj foty. Sami siłownk to u Ciebie pikuś. Temperaturę rury podajnika masz wyższą od temp kotła
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
Jan727usz
![]() |
Jak wpiszesz parametr czasu otwarcia zaworu to musisz go zamknąć na 0 albo otworzyć na 100 procent w trybie ręcznym i potem przełaczyć na automat. Bo zawór nie wie w jakiej jest pozycji chyba że sam się kalibruje.
|
|||
|
||||
Buciorbruli
![]() |
rj1972, wpisałem 147s i zdaje się że to chyba pomogło. Wiem już w czym tkwił problem.
pisałeś wcześniej że mam tez inne parametry kiepsko wklepane. Dużo byś zmienił u mnie? |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Faco, wywołuję wilka z lasu. Również leON22. W końcu wczoraj były andrzejki a dzisiaj post ![]() ![]() Czytam ostatnio posty na FB ale to jakaś porażka tam jest ![]() ![]() dodane 2023-12-01 20:13Buciobruli - prawie wszystko bym zmienił. Ale nie mogę bo dużo roboty i pisania a niestety nie mam czasu. i myślę, że koledzy pomogą. Daj na pożywkę jakieś foty. dodane 2023-12-01 20:18Pewnie nie wiesz jak? To ja otworzę nowy post i zapraszam do współpracy. |
|||
|
||||
Buciorbruli
![]() |
mam piec 15 kw od lokalnego producenta. montowałem go w 2021 roku.
dodane 2023-12-01 20:25Nine wiem jeszcze jak się "poruszać" w tych wszystkich dyskusjach, postach itp. Wrzucę zaraz kilka fotek. |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
I to już jest ciekawa informacja. Nie mamy do czynienia z Ogniwem. Ale mamy jakiś sterownik. Po nazwie można się domyślić, że Bruli. A to też jest ważana informacja bo co najmniej wiemy, że ten sterownik nie ma trybu eCoal.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
||||
|
||||
faco
![]() |
Ja tam preferuje retortowy ręczny i na nim lubię działać.
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
LeON22 co to? Twój nowy kocioł atomowy
![]() dodane 2023-12-01 21:06Zerknijcie też na @josefs. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||