Forum eCoal.pl v3.5 Wzrost temperatury za zaworem 3D Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
mmucha
|
Witam, Rozpoczynam używanie pieca Ogniwo Eko Plus+ 16KW ze sterownikiem eCoal v3.5. Instalacja posiada zawór 3D i 2 pompy (CO i CWU). Gdy temperatura za zaworem osiągnie zadany poziom (np. 50 stopni) to piec przechodzi w stan podtrzymania i zawór 3D się całkowicie zamyka. Problem polega na tym, że temperatura pieca i za zaworem jest b. wysoka (stopniowo wzrasta od temperatury zadanej do 70-75 stopni). Pompa CO pracuje, ale ciepła woda nie przepływa na grzejniki, bo zawór 3D jest zamknięty (pompa CO jest za zaworem). Czujnik temperatury za zaworem 3D jest w miejscu gdzie temperatura jest jeszcze wysoka. Gdy odłączę go od rury CO to jego temperatura spada i zawór 3D się stopniowo otwiera, czyli jest ok. Próbowałem podłączyć czujnik jak najdalej od zaworu 3D, ale nie przyniosło to efektu (ogranicza mnie długość kabla i konstrukcja kotłowni). Prosiłbym o sugestie co mogę zmienić w ustawieniach sterownika aby temu zaradzić.
|
|||
|
||||
leON22
|
Nie widzę Twojego sterownika , chyba problem z netem . Jedyne słuszne rozwiązanie to ustawić na kotle taką temp.żeby zawór 3D nie osiągnął zadanej i żeby się nie zamykał . Z drugiej strony pytanie dlaczego się zamyka ? Wg mnie nie powinien , powinien pilnować temp.zadanej za nim , czyli utrzymywać ją na poziomie 50st ( +/- ustawiona histereza jego pracy ). Wrzuć foto gdzie dokładnie zamontowany jest ten czujnik temp.za zaworem
|
|||
|
||||
mmucha
|
Dzięki za wskazówkę. Spróbuję jak wrócę z pracy i dam znać jak poszło.
dodane 2021-08-30 18:07dzięki, działa jak należy. |
|||
|
||||
Pink01
|
Z tego co piszesz to wcale nie działa jak należy. Z tego co piszesz to pominąłeś niejako zawór 3D i masz tak jakby go nie było - bo jest cały czas na full otwarty. Jeżeli pompa jest za zaworem ( to znaczy elementy w takiej kolejności: wyjście gorącej wody z kotła - zawór 3D - pompa CO - instalacja CO) to zawór jest w pozycji mieszacza. Siłownik ma go przymknąć po osiągnięciu zadanej za mieszaczem. Przymknąć, to znaczy że siłownik ma go ustawiać tak żeby pompa przez mieszacz brała część wody gorącej z kotła i część chłodniejszej z powrotu z instalacji. I taką zmieszaną wodę o temperaturze oscylującej w pobliżu zadanej za zaworem wydawała na instalację. Nawet kiedy siłownik zamknie całkowicie mieszacz - a zamknie mieszacz to znaczy że zamknie dopływ do niego gorącej wody z kotła - pracująca pompa ma nadal wymuszać obieg w instalacji, ciągnąc z powrotu z instalacji wpiętego do portu mieszacza i kręcąc wodą w instalacji bez dobierania wody z kotła. Przy prawidłowym montażu nie ma takiej możliwości, żeby na zamkniętym mieszaczu temperatura za nim wzrastała do temperatury kotła, właśnie dlatego, że pompa kręci wtedy wodą w instalacji bez dobierania wody gorącej z kotła. To co opisujesz to jest jakiś błąd montażowy.
|
|||
|
||||
leON22
|
Ciężko podejrzeć ustawiwnia sterownika ale przez moment jak kiedyś udało mi się na chwilę wejść, to widziałem dziwne parametry pracy siłownika np.czas otwarcia 147s, wzmocnienie powyżej 2 temp. zadana 60st może tu jest pies pogrzebany. Jeszcze kombinuje z lokalizacją czujnika tem. za zaworem
|
|||
|
||||
mmucha
|
dzięki za odpowiedzi - będę jeszcze kombinował.
Co do ustawień siłownika to 147s wzięte jest ze specki siłownika - mam taki model: https://archiwum.allegro.pl/oferta/invena-silownik-zaworu-mieszajacego-prov-230-v-i7597991083.html Wzmocnienia nie zmieniałem jeszcze - jest tak jak było ustawione podczas instalacji, ale dzięki pokminię jeszcze. Dostęp do neta mam jeszcze bardzo niestabilny - stąd te przerwy w dostępie. dodane 2021-09-02 17:02 Walczę nadal. Link do zdjęcia pokazującego sposób podłączenia: tutaj Ustawienia: Kierunek otwierania zaworu - w prawo Współczynnik wzmocnienia - 1.8 Maksymalny kat otwarcia - 35% Czas reakcji - 60 sek Temperatura zadana na piecu - 47 stopni Temperatura za zaworem - 60 stopni Dla takich ustawień efekt jest taki, że kloryfery mają około 43-45 stopni, ale z tego co piszecie wynika, że źle do tego podchodzę. Jakie ustawienia wpisalibyście dla takiego podłączenia jak na zdjęciu? |
|||
|
||||
leON22
|
Sam napisałeś, że źle do tego podchodzisz, potwierdzam to w 100% Kaloryfery 45st o tej porze roku, ciekawe ile będziesz w nie puszczał przy - 20st, a z tego zdjęcia nic nie wynika, zrób zdjęcia wszystkich połączeń instalacji zasilania i powrotów oraz lokalizację czujników temp. kotła, powrotu, zaworu 4D itd... im więcej danych tym lepiej, pozdrawiam
dodane 2021-09-03 00:31Ps. Zrób w końcu porządek z Twoim internetem i dostępem do sterownika. |
|||
|
||||
Pink01
|
mmucha napisał » 2021-09-02 17:02 dzięki za odpowiedzi - będę jeszcze kombinował. Co do ustawień siłownika to 147s wzięte jest ze specki siłownika - mam taki model: https://archiwum.allegro.pl/oferta/invena-silownik-zaworu-mieszajacego-prov-230-v-i7597991083.html Wzmocnienia nie zmieniałem jeszcze - jest tak jak było ustawione podczas instalacji, ale dzięki pokminię jeszcze. Dostęp do neta mam jeszcze bardzo niestabilny - stąd te przerwy w dostępie. dodane 2021-09-02 17:02 Walczę nadal. Link do zdjęcia pokazującego sposób podłączenia: tutaj Ustawienia: Kierunek otwierania zaworu - w prawo Współczynnik wzmocnienia - 1.8 Maksymalny kat otwarcia - 35% Czas reakcji - 60 sek Temperatura zadana na piecu - 47 stopni Temperatura za zaworem - 60 stopni Dla takich ustawień efekt jest taki, że kloryfery mają około 43-45 stopni, ale z tego co piszecie wynika, że źle do tego podchodzę. Jakie ustawienia wpisalibyście dla takiego podłączenia jak na zdjęciu? Na początek trzeba by sprawdzić prawidłowość montażu 3D. Tak najprościej - 3D ma 3 dziury ( porty ). Dwie z nich da się przymykać i w końcu całkiem zamknąć zwieradłem zaworu ( czyli odpowiednim ustawieniem pokrętła ) a jedna jest stale otwarta na max i nie da się jej przymknąć ani całkiem zamknąć w żadnym ustawieniu pokrętła . Do tej stale otwartej ma być przyłączona pompa. Jak jest inaczej to jest źle. |
|||
|
||||
mmucha
|
Dzięki za odzew. Zrobiłem zdjęcie, ale kiepsko wyszło, bo jest tam super ciasno. Narysowałem więc w Paincie schemat pokazujący sposób podłączenia i zrobiłem zdjęcia kluczowych miejsc.
Schetmat wyglada tak: link Pompa CO link Pompa CWU link Jak najprościej sprawdzić poprawność montażu 3D? Rozpalić, ustawić siłownik np na 100% i zobaczyć, która rura pozostaje zimna? PS Internet powinienem uruchomić dziś po południu lub w weekend. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Po przekręceniu pokrętła w lewo, temp za pompą powinna być mniej więcej jak temp kotła. Po przekręceniu w prawo temp za pompą powinna natychmiast spaść. Pompa CO jest źle zamontowana, oś ma być poziomo.
|
|||
|
||||
mmucha
|
Dziękuję. A czy jeżeli do portu, który ma być stale otwarty, nie jest podłączona pompa, to wystarczy zmienić "Kierunek otwierania zaworu" z prawego na lewy w sterowniku czy fizycznie trzeba poprawić podłączenie zaworu 3D?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Zdemontuj napęd, obróć oś zaworu i napęd o 90* w prawo. Powinno gadać.
|
|||
|
||||
mmucha
|
ok, dzięki. Wpadł mi nieplanowany wyjazd na delegację. Jak wrócę to poustawiam instalację wg Waszych wskazówek i dam znać czy problem udało się rozwiązać.
dodane 2021-09-22 17:53dzięki. Rozwiązanie z obrotem osi zaworu pomogło. |
|||
|
||||
Shin38
|
Witam, ja mam podobny problem tyle, że nie mam czujnika temperatury za zaworem 3d(przynajmniej nic nie widać na sterowniku kotła). Mój zawór 3d jest cały czas otwarty na 100% i całość temperatury idzie na grzejniki. Czy da się to jakoś regulować? Może coś źle robię?
|
|||
|
||||
faron4
|
@Shin38 Poprzez zmianę ustawienia zaworu mieszającego reguluje się temparaturą wody jaka "idzie" na pokoje. Sterownik nie może regulować temperatury bez jej pomiaru.
Bez pomiaru temperatury to możesz regulować zaworem ręcznie. |
|||
|
||||
marena
|
Witam,mam pytanie czy ten czujnik temp umiejscowiony na instalacji za zaworem do sterownika ecoal3,5 będzie ok https://allegro.pl/oferta/czujnik-temperatury-atos-negros-tigra-kty81-210-8997153248?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=YTI0ZmM1YjAtZTU4ZS00YjZhLThkNWUtNDA3ZTExNDVhZjJlAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=3647d293-ca3f-4d90-9d06-e205607cc830 a korzystając z okazji dnia górnika wszystkim pracującym w tym ciężkim zawodzie,tyle samo wyjazdów co zjazdów SZCZĘŚĆ wam BOŻE życzy emerytowany górnik ratownik z byłej KWK WIECZOREK Marian |
|||
|
||||
MateoKoc
|
marena napisał » 2021-12-04 06:35 Witam,mam pytanie czy ten czujnik temp umiejscowiony na instalacji za zaworem do sterownika ecoal3,5 będzie ok Powinien pasować. Tu masz oryginalny czujnik: https://sklep.esterownik.pl/produkt/53 Ps. Jak wrzucasz link, to zrób to tak, aby działał po kliknięciu. Wkleiłeś go jako tekst, i trzeba go zaznaczyć, skopiować i wkleić do paska adresu przeglądarki. |
|||
|
||||
marena
|
Powinien pasować. Dzięki MateoKoc zamówię tego,po co przepłacać. |
|||
|
||||
Buciorbruli
|
Witam
Posiadam siłownik zaworu 3D Invena. Ustawiłem wielkość otwarcia na 100% jednak fizycznie przesuwa się jedynie na ok 45%. Jednym słowem nie otwiera się na wskazaną wartość. Proszę o pomoc. Pozdrawiam |
|||
|
||||
leON22
|
Chyba czegoś nie rozumiesz siłownik otwiera się procentowo odpowiednio do zadanej temp.za zaworem 3D /4D, gdy nie może uzyskać tej temp.wtedy się otwiera bardziej, gdy uzyska albo gdy przebije zadaną wartość przymyka się, tyle w temacie
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||