Forum eCoal.pl v3.5 Opał na sezon 2020/2021 r , czyli co polecacie i czym najlepiej palić ? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona7 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
|
Bodzio uważaj, bo ich tu jest coraz więcej. Na początku mojej przygody z forum ES myślałem, że Wiesław też jest kobietą, przez jego NIK
|
|||
|
||||
LiMat
|
Bartex Gold się popsuł, czy to tylko moje odczucie? Palę nim od 3lat i nigdy nie miałem spieków i kamieni, a w zakupionym w Maju te problemy są. Czy ktoś z kolegów potwierdza lub zaprzecza mojemu rozczarowaniu?
|
|||
|
||||
Olek85
|
Ja palę Bartex Gold juz 3 sezon - ja zauważylem różnice na + miedzy opałem zakupionym w Obi a prosto z Bartexu - ten ze składu wydaje mi sie lepszy, jakiś czas temu pisałem na ten temat w tym wątku i podtrzymuje że prosto ze składu jest lepszy. Co do spieków troche sie zdarza ale nic niepokojącego, z 250 kg opału dzisiaj wyciągnąłem 40 litrowe wiadro po farbie popiołu wiec wydaje mi sie niedużo.
|
|||
|
||||
bodziasty
|
||||
|
||||
leON22
|
Bodzio , widzę że to spalanie Greena i jego efekty są bardzo podobne ale u mnie bywało lepiej
|
|||
|
||||
slawjar1
|
Drugi sezon palę Warmem i jestem zadowolony. Paliwo powtarzalne. Sprawę pylenia przy załadunku załatwiłem odkurzaczem przemysłowym i mam spokój.
|
|||
|
||||
karoka65
|
To prawda jedyna wada to pylenie a poza tym suche, doważone i jest moc.
Ponowię wiadomość przy okazji, jeśli ktoś mieszka nie za bardzo daleko ode mnie to zostało kilka palet Varmo Premium w starej cenie 900pln/tonę, dowóz 1pln/km. |
|||
|
||||
leON22
|
Wiesław , dobra cena jakby nie ten transport ( u mnie na miejscu 19.50 PLN za worek 20kg , czyli 975PLN/T ) , może bym się skusił ale 140km , to +140pln
|
|||
|
||||
slaw007
|
To kup dwie tony będziesz dychę do przodu
|
|||
|
||||
leON22
|
Też tak myślałem ale teraz przed świętami niestety pusto w kieszeni Właśnie siedzę w serwisie Opla, wymiana kół na zimowe I dodatkowo wyskoczyła wymiana tylnych klocków hamulcowych, łączny kosz usługi koła +klocki 400pln
|
|||
|
||||
slawjar1
|
U mnie (kujawsko-pomorskie)Warmo jest bardzo drogie .Razem z sąsiadem wzięliśmy 7 ton to dali nam zniżkę po 1000 pln za tonę z dowozem ok. 30 km.
dodane 2020-12-01 09:34Ale i tak się opłaca. |
|||
|
||||
karoka65
|
Ode mnie dużo bliżej do Suszca a już ponad tysiaka u Piechoty Varmo liczą, ja chcę zrobić miejsce pod wiatą na pellet drzewny i dlatego taniej chcę się tego pozbyć
|
|||
|
||||
leON22
|
Nikt w Twojej okolicy nie chce tym palić
|
|||
|
||||
Yreku71
|
Leroy Merlin wprowadził VARMO 19,86 zł/ 20 kg.
|
|||
|
||||
leON22
|
Faktycznie w/w cena, to cena promocyjna. Normalnie 21.95pln/20kg
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
pisałem na temat varmo jedynie w piecu tłokowym od Spyry z Pszczyny varmo się nadaje w 100% reszta palników do -y ale dla nie których jestem nie wygodny i moje wypociny poszła w p-du |
|||
|
||||
leON22
|
Chciałeś napisać, że wylądowały w U mnie VP pali się zajebiście lepiej niż niejeden ekogroszek. Jest czysto w kotle i zapach spalania o niebo lepszy od węgla
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
widziałem i ustawiałem sterownik u znajomego jak się odbywa spalanie peletu z Węgla w piecu spyra to jest jedyny palnik podajnik który spali wszystko jest to podajnik tłokowy a działa cyklicznie z podajnikiem np .1s podawanie a przerwa np 10 sek jedyny mankament w tym typie pieca to sterownik gecoz epoki kamienia i nie pierd że u ciebie na burnerze czy w podobnym wynalazku ślimakowym jest niebo bo sam u siebie go testowałem ..za nim jak dojdzie pelet do złoża palnika jest skutecznie skruszony i pył wali z mega mocą po wymienniku aż na sam dach i sąsiadów a druga sprawa mam tzw hakera na dellu pisze sq w zależności jaki ma humor jeb pierd czas zamknąć taszkę |
|||
|
||||
leON22
|
@rajmund chyba paliłeś innym Varmo, co prawda pyli ale bez przesady, większość pyłu spada do wyczystki poniżej czopucha. Wszystko zależy od ustawień i mocy dmuchawy ( w przypadku VP u mnie max 34% ). Mój komin ma ok 13m wysokość nie zauważyłem na dachu żadnego pyłu, chyba że z pylenia drzew na wiosnę. Po drugie wolę ten pył z VP , od sadzy z węgla Na tym samym dachu mam również panele PV jakoś nie zauważyłem z tego powodu spadku ich mocy. Dodatkowo z kotła wyciągam 2 skrajne zawirowacze a nad palnikiem zawieszony ten oryginalny pseudo deflektor na dwóch żeliwnych belkach. To że delikatnie kruszy również uważam za plus popiół wtedy jest bardziej zbity na palniku i reszta nie wypala się samoczynnie. Jak nie wierzysz I twierdzisz, że opowiadam bajki to obejrzyj mój filmik na YT ze spalania VP
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
dobre nakreśl ile tego pyłu-peletu czarnego spalisz na dobę obecnie w kg na tym hiper palniku od ZZ i wszystko jasne będzie jak warka strong |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona7 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||