Forum eCoal.pl v3.5 Opał na sezon 2020/2021 r , czyli co polecacie i czym najlepiej palić ? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona6 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
BBasiek32a
|
Retopal z Piasta ma min. 25 MJ/kg a Retopal z Ziemowita min. 24 MJ/kg.
To jak rozpoznać który się ma . Nie bardzo wierzyć mi się chce sprzedawcom. Przez dwa sezony paliłem ruskim po 780 zł/ t. Wyglądał jak Czarna perła - teraz to wiem. Sprzedawca cały czas przez dwa sezony wmawiał mi że to Retopal. Skład kilometr od domu więc nie szukałem nigdzie. Dopiero ostatni sezon i zerwane zawleczki ( w węglu znajdowały się kamienie łącznie z granitem który rwał aż miło) skłoniły mnie do zaglądania na inne składy. I trafiłem na skład z Retopalem i Pieklorzem. Wziąłem Retopal i zacząłem go na próbę spalać . Inny popiół, inna sadza, głośniejsza praca ślimaka i ten zapach z podajnika. Przejrzałem na oczy. W tym roku Retopal tylko jaki i na próbę było jeszcze 120 kg Perły ale z innego składu. |
|||
|
||||
lan123
|
Leon22 ja mam tak samo w piecu z tylko ja pale karlikiem
|
|||
|
||||
janjan
|
karlik to mieszanka węgli czy z jednej kopalni?
|
|||
|
||||
lan123
|
Z tego co mi wiadomo topodobno karlik byl przywieziony z Piasta tak bylo na dokumecie wywozowym kp ;;;;;; itp itd.pgg sa.
|
|||
|
||||
leON22
|
Dokładnie kopalnia Piast II albo skład PGG Wola ( Karlik luz ) . Karlik to mieszanka : Staszic-Jankowice-Wesoła-Retopal
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
leON22
|
DKo70 napisał » 2020-11-03 23:30 leON22 napisał » 2020-10-27 11:00 Spokojnie, na szczęście nie ma tego dużo. Z 1t tyle co na zdjęciu, co nie znaczy, że wogóle powinno coś takiego być, skoro wg specyfikacji grubość ziarna to 3 - 30mm. Ciekaw jestem, czy ślimak mojego niebieskiego by sobie z tym poradził pewny Przez jeden sezon paliłem groszkiem do 50 mm. Tani był ale też więcej piecyk zjadał. Zero problemów z podajnikiem. leON22 napisał » 2020-11-04 07:35 Ok DKo70 namówiłeś mnie Przed chwilą wsypałem w ramach testu ( na razie 2 wiadra 10l ok.9kg ) tego grubszego sortu zobaczymy , czy "Burek" sobie z nim poradzi i go schrupie pewny Jak co , to przyjeżdżasz i wybierasz : Na szczęście poradził sobie bez większych problemów leON22 napisał » 2020-11-20 11:56 U mnie ten Green z 2 dostawy strasznie syfi kocioł sadzą Wstyd się przyznać ale walczę z ustawieniami i efektu nie widać, chyba ostatni raz kupiłem wungiel, na Varmo nie miałem takiego syfu po miesiącu palenia jak tu po jednym dniu leON22 napisał » 2020-11-20 18:17 Nie straszę tylko stwierdzam fakt. Nie wiem co się porobiło ale od początku ta 2 dostawa mi się nie podobała Tą pierwszą przysypałem drugą ale w koszu 240l mam jeszcze odsypane tak że jak zejdzie obecny zasyp, to wsypę tego Greena z 1 dostawy i porównam, czy to Piast, czy Ziemowit pewny dodane 2020-11-20 18:17 Już się pali ten Green... z pierwszej dostawy , różnica kolosalna . Mniej syfu , widzę różnicę na palniku ( kopiec z większą ilością popiołu , bez spieków ) pali się spokojnie i nie kopci , jak wchodzi w podtrzymanie Chyba zadzwonię z reklamacją w sprawie tej ostatniej dostawy Greena z PGG , co oni mi właściwie wysłali Ale wór wypakowany i część spalona , tak że chyba nici z reklamacji ale jestem ciekaw co powiedzą Tak wyglądają wykresy temp.spalin po wyczyszczeniu tego syfu |
|||
|
||||
DamianOwczarek-zablokowany
|
Green - U mnie to się pali jak głupie, do kotła do środka nie zaglądam bo to kur.a kocioł a nie lodówka i tam czysto nie musi być, zawirowaczami czasem poruszam góra i dół i wszystko
|
|||
|
||||
leON22
|
Wiadomo, że nie lodówka ani apteka co nie znaczy, że ma być syf w kotle i kominie po spaleniu tego goowna i ma to lecieć w kosmos. Niby ja mam 4 klasę ale z takim opałem, to trzeba zapomnieć o ekologii i czystym powietrzu Ty widać Damian masz na to wyjeb... jak większość społeczeństwa. Ma się w dziadu palić i ma być ciepło Jakbyś miał białe auto, to byś widział co w powietrzu "lata"
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Co Ty to Leon gadasz... grin pali się czysto, czyściej niż niejedne rusie wynalazki. Ale w naszych kotłach nigdy nie będzie czysto jak w peleciakach, chyba to rozumiesz ? Green, Retopal, Karlik to są dobre opały, green szczególnie dobry, i cenowo całkiem atrakcyjny.
|
|||
|
||||
leON22
|
To skąd ta różnica w jakości spalania wynika u mnie Mam Greena z dwóch dostaw, z 1 OK, z drugiej syfi kocioł sadzą
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
No qrwa Leon...Ty nie wiesz ? To są mieszanki, grubsza frakcja idzie w wory jako eko groch retopal/karlik, drobniejsza w bagi greenem. Mieszanki są różne, bo te kończące się kopalnie kopią w różnych miejscach . Kapiszi ?
|
|||
|
||||
leON22
|
Tak myślałem ale u mnie to pierwszy taki przypadek z tym Greenem. Ciekawe co powiedzą w PGG jak zadzwonię z reklamacją ?
|
|||
|
||||
janjan
|
oleją temat (chciałbym się mylić), palę sobiankiem lew i karwa widzę ,że przy tych samych ustawieniach raz spieki raz więcej sadzy , chyba mieszają wszystko co leży w tym momencie na składzie , dlatego brak powtarzalności .
|
|||
|
||||
leON22
|
Właśnie jestem po rozmowie z bardzo miłą Panią z PGG w sprawie reklamacji . Wszystko się da , tylko to wymaga trochę czasu i zachodu Nie wiem czy warto ale coś mnie korci żeby dowiedzieć się co to za opał jest w tej 2 dostawie Trzeba wypełnić wniosek i wysłać 10kg Greena do analizy na swój koszt itd... dla zainteresowanych wszystko można przeczytać ---> REKLAMACJE
PS. Nie wiem, czy wyślę ale zasugerowałem im problem ( zbyt duża ilość nadziarna i złe spalanie ) i zastanawiam się nad kolejnym zakupem i polecaniem ich towaru innym . |
|||
|
||||
bodziasty
|
Leon nie przejmuj się- u mnie to samo , to już nie to co kiedyś był greenpal, moja dostawa była z czerwca.
Piec na twoich zdjęciach wygląda tam samo jak u mnie no ale cóż zrobić trzeba spalić i tyle. |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
bodziasty
|
U mnie raz kopci raz nie zależy co podejdzie mu do ryja
|
|||
|
||||
karoka65
|
hehe, mówisz że raz dostaje chleb ze masłem a raz z margaryną?
|
|||
|
||||
bodziasty
|
Jak kobieta przy menopauzie
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona6 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||