W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl  Awaria sterownika ecoal Subskrybuj
2020-02-29 11:50
  szulczyk Posts: 178 Ostrzeżenie: 0
Witam,

Wygląda na to że padł sterownik ecoal.

W czasie pracy wyłączył się,  dioda od zasilania się nie pali a po włączeniu, słychać jakieś pykanie ekran nie załącza się. 

Serwis elektro system dzisiaj nie działa?

Ktoś podpowie szybko jak jest z gwarancją i do kogo się zwrócić?



dodane 2020-02-29 11:39Po włączeniu sterownika ,na panelu słychać pikanie,  panel się nie włącza. 
dodane 2020-02-29 11:50Proszę moderatora o przeniesienie do działu ecoal 3.5 bo to tego sterownika dotyczy ten problem 
2020-02-29 12:44
  karoka65 Posts: 2874 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
szulczyk jeśli odpłatnie mogę być w okolicy warszawki za jakieś 4 godziny, gwarancyjnie nikt mi nie da zlecenia, bo raz dzisiaj sobota i raczej nie ma kto, po drugie za daleko, za duże koszty
Jak z gwarancją? jak przypadku każdego innego urządzenia powinno to wyglądać. Zgłaszasz do punku gdzie zakupiłeś towar ( kocioł ), ten punkt do producenta kotła, producent kotła zgłasza do producenta sterownika, czyli ES. Jako że jesteś na forum a serwis firmy Elektro-System to najbardziej zajebiszczy serwis to pewnie przyjmą zgłoszenie bezpośrednio od Ciebie i albo poproszą żebyś podesłał im ster do naprawy a może będą się wybierać gdzieś w Twoją stronę to wstąpią i zrobią na miejscu.
2020-02-29 13:04
  szulczyk Posts: 178 Ostrzeżenie: 0
Poczekam do poniedziałku i zgłoszę do elektrosystem 
2020-02-29 13:09
  PrzemekP Posts: 963 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Dzwoń, serwis jest dziś czynny do 16
2020-02-29 13:38
  karoka65 Posts: 2874 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Pewnie sobota to ludzie się nudzą i wyszukują sobie problemy i telefon zajęty
2020-03-07 15:26
  budgie1 Posts: 602 Ostrzeżenie: 0
Poszukuję samego wyświetlacza do panelu LCD  CD2 4,3 cala bez elektroniki CH430WQ01-T, bo padło podświetlenie (po 2,5 latach użytkowania)
Może ktoś coś takiego ma na sprzedaż?
dodane 2020-03-01 19:20Czy każdy wyświetlacz LCD TFT na 40 pinów będzie pasował?
dodane 2020-03-07 15:26Wyświetlacz wymieniony w serwisie. ES dziękuję i pozdrawiam
2020-04-20 13:05
  juru Posts: 5 Ostrzeżenie: 0

Nie wiem czy problem jest w sterowniku czy w ustawieniach. Spalanie retortowy grupowe obecnie 8 kW/8kW.
Na noc mam w zewnętrznym regulatorze temperaturę ustawioną na 20 st. Rano o 6:00 regulator temperatury załącza pompę CO ale eCoal nie wykonuje tego zadania czyli pompy nie załącza, temperatura na piecu wzrasta o 10 st powyżej zadanej, następnie piec przestaje grzać bo temperatura w kotle jest wysoka i po kilkudziesięciu minutach włącza się alarm "wygaszenie kotła w grzaniu". Wystarczy że przed 7:00 przestawię sterownik na pracę ręczną i ponownie na pracę automatyczną i za chwilę pompa się załącza i wszystko wraca do normy do następnego rana.
Miał ktoś podobny przypadek ?
2020-04-21 08:49
  mnich Posts: 208 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Proszę udostępnić sterownik publicznie sprawdzimy ustawienia. 
2020-04-21 10:34
  juru Posts: 5 Ostrzeżenie: 0

Udostępniony device/1851


Jerzy piec 25 kW
Czy coś jeszcze podać ?
2020-04-22 07:26
  mnich Posts: 208 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Jeżeli chodzi o ustawienia to wszystko jest ok. Jak sterownik jest w trybie zima i termostat da sygnał do grzania to pompa powinna się załączyć na stałe. Proszę zaktualizować sterownik do najnowszej wersji, jeżeli problem dalej będzie występował to proszę dać znać. 
2020-05-12 11:48
  juru Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Dzięki, dzisiaj zaktualizuję sterowniki i poobserwuję

.

dodane 2020-05-04 16:49Po aktualizacji ponad tydzień było OK.
Obecnie wygaszenie kotła w grzaniu włączyło mi się 30.04 ,później 01.05 kilka razy. Piec chodzi obecnie na podtrzymaniu ponieważ jest w miarę ciepło a niektóre kaloryfery są lekko podgrzewane grawitacyjnie . Może przyczyną jest zbyt mała ilość węgla dawana przez podajnik bo wystarczy że włączę tryb pracy ręczny ,podajnik włączony minutę lub dwie, następnie włączam tryb automatyczny i wszystko wraca do normy (na jakiś czas). Tylko czy sterownik nie powinien zareagować odpowiednio wcześniej i włączyć podajnik przed wygaszeniem kotła ?
Kocioł zakupiłem 25.05.2018 (zamontowany w październiku) więc jest to końcówka gwarancji. Chciałbym się upewnić czy wszystko działa prawidłowo żeby nie zostać delikatnie mówiąc "z ręką w nocniku" bo lada dzień kocioł zostanie wygaszony a uruchomiony jesienią

dodane 2020-05-12 11:48Czy ktoś jeszcze tu zagląda ?
2020-05-18 09:37
  budgie1 Posts: 602 Ostrzeżenie: 0
Dzień dobry. Znowu mam problem z panelem wyświetlacza, kilka miesięcy po naprawie znów prawie nic na nim nie widać. Długo to nie "chodziło"..karwa kawka.
dodane 2020-05-18 09:37Ma ktoś może na zbyciu panel LCD CD1 4.3? Chętnie odkupię.
2020-06-22 10:23
  ansu Posts: 175 Ostrzeżenie: 0
Ja tam założyłem zwykle białe led do podświetlenia i coś widać
2020-06-23 13:12
  budgie1 Posts: 602 Ostrzeżenie: 0
Zakupiłem nowy
2020-07-06 22:14
  Martivw Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Witam.Po burzy i uderzeniu pioruna spalil mi sie sterownik ecoal piec ma juz 3 lata gwarancja nie obejmuje naprawy gdzie mozna kupic nowy sterownik a najlepiej sama płytke sterujaca ?Na wyswietlaczu wyswietla sie komunikat ze nie moze sie polaczyc ze sterownikiem .Piec ogniwo eco plus 16kw.
2020-07-06 22:39
  leON22 Posts: 3712 Ostrzeżenie: 1
Ktoś ostatnio na forum chciał sprzedać kociołek ze sterownikiem na części Znalazłem, zagadaj do gościa w tym temacie - > TU https://esterownik.pl/forum/posty,5168/ogniwo-10kw-za-ile-wystawic-na-sprzedaz?m=135819#135819
Chyba, że "już po ptokach" pewny
2020-07-08 09:39
  ansu Posts: 175 Ostrzeżenie: 0
Martivw napisał » 2020-07-06 22:14
Witam.Po burzy i uderzeniu pioruna spalil mi sie sterownik ecoal.....

Po gwarancji też naprawią. Skontaktuj się z firmą, wyślij, dostaniesz wycenę.  2x naprawiałam i jestem zadowolony 
2020-07-08 10:38
  Martivw Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Witam.Rozumiem ze mam zadzwonic i wyslac do firmy Elektro System bo to oni chyba produkuja te sterowniki?Czy do ogniwo i dzwonic do serwisu?Dzieki za pomoc.
2020-07-09 07:43
  ansu Posts: 175 Ostrzeżenie: 0
Do Elektro System. Na początek zdemontuj: moduł sieciowy i kartę SD może ruszy. 
Users on-line: