Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eCoal.pl v3.5  Tryb retortowy-Ecoal Subskrybuj
First pagePrevious page4 / 5Next pageLast page
2020-03-01 13:37
  simko1 Posts: 399 Ostrzeżenie: 0
No mam zacięcie bo mam tego 3.5t i muszę to opanować.
Po nocy z ustawieniami 5/25 36%   W popielniku było dużo niedopałków. Rano na próbę na kilka godzin  dałem 5/45 i 36% niedopałkówprawie wcale. Teraz mam 6/35 i dmuchawa 38 i obserwuje. 
Gdyby problem był tylko z niedopałkami to pół biedy ale dochodzi problem z kopcem. Cały czas widać otwory nadmuchowe te z tyłu.  
Myślę że najpierw ustawie tak aby nie było niedopałków A potem będę męczył się z kopcem. 
Chyba że deflektor ma taki wpływ na kopiec ?
2020-03-01 14:08
  karoka65 Posts: 3089 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Jak stary masz ten kociołek?
2020-03-01 14:13
  simko1 Posts: 399 Ostrzeżenie: 0
Rok produkcji 2016 i montaż maj 2016
dodane 2020-03-01 14:13Źle.  Montaż maj 2017 . Od nowości osuszanie założone 
2020-03-01 15:31
  karoka65 Posts: 3089 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Hmmm? to jeszcze nie stary taki. Myślę czy między członami jest szczelny po tym co piszesz.
2020-03-01 15:59
  simko1 Posts: 399 Ostrzeżenie: 0
Rozumię że jedyną metodą sprawdzenia to wygasić i latarką w palnik tak?

dodane 2020-03-01 15:45Jeśli byłby palnik nieszczelny to na innym opale będzie to samo tak?
Wyciągnę ten opał co mam teraz i zasypie taki który mam sprawdzony i nic się z nim nie działo. 
Myślałem że to nie ma.znaczenia ale w środku w palniku minimalnie poniżej otworów nadmuchowych była taka narośl z jakby smoły taka sucha i dosyć twarda . Szpachelką to rozpaliłem. Mogło to być od nieszczelnego palnika?
dodane 2020-03-01 15:46Narośl na łączeniu segmentów była tak mniej wiecej
dodane 2020-03-01 15:59I to od "tyłu" pieca czyli od tej samej strony od której się zapada kopiec. 
2020-03-01 16:44
  Skalaeko Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Trochę  się już natrudziłeś z tym ustrojstwem, założyłeś Rck, ale nie pomogło. Napisałeś, że masz tego opału 3.5 tony do zmordowania... Więc wydaje się, że na początek trzeba sprawdzić palnik na innym, pewnym opale. Ten karlik kupiony luzem mógł rzeczywiście koło jakiegoś karlika leżeć... A przy okazji zmiany paliwa luknij tam w ten palnik małą, zgrabną i dająca mocny i skupiony strumień (są takie np. w biedronkach po parę zlotych) czy gdzieś wiatr nie ucieka (nie na prześwitów przy teście latarką).
2020-03-01 17:44
  simko1 Posts: 399 Ostrzeżenie: 0
Więc tak.  Oproznilem zasobnik i zasypałem "pewniaka" . Jak już ślimak przemieli to co jest w środku to będę wiedział co jest grane. Mam nadzieję że to nie kwestia opału bo tak jakoś nie bardzo mi się widzi męczyć z 3.5tony. Karlik brany wprost z kopalni także mam nadzieję że to tylko nieszczelny palnik.
2020-03-02 06:33
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Trochę za młody ten palnik na szczeliny między podkowami, a luftem chyba nie próbowałeś grzać.
Karlika odkupię jak coś ;]

2020-03-02 09:40
  stedro Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
U mnie na spieki żużlowe pomogło zmniejszenie dmuchawy na max. W automacie tj korekta minus 10. Problem znikł. Najpierw wyczyść dobrze palnik ze spiekow i ustaw j.w.   Obserwuj 
2020-03-02 13:57
  gmaj22 Posts: 2083 Ostrzeżenie: 0
Qrcze...każdy pisze o wietrze plus 2, minus 10 itp. a nikt nie zapytał, bo @simko też nie napisał, jaka tam jest dmuchawa?
Niby powinna być WPA07, ale pewności nie ma.... Ze niby dla "automatu" to bez znaczenia, ale wiedzielibyśmy chociaż, w jakim zakresie korekty robić.
2020-03-02 14:48
  simko1 Posts: 399 Ostrzeżenie: 0
Nie ma mnie w domu ale chyba na dmuchawie jest DM32F czy jakoś tak. 
Potwierdzone DM32SF
2020-03-02 14:55
  gmaj22 Posts: 2083 Ostrzeżenie: 0
Jeśli typ kotła dobrze ustawiony, to powinno być OK.
2020-03-02 15:01
  simko1 Posts: 399 Ostrzeżenie: 0
W ecoal ustawiony eko plus
2020-03-02 20:20
  karoka65 Posts: 3089 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
gmaj22 napisał » 2020-03-02 13:57
Qrcze...każdy pisze o wietrze plus 2, minus 10 itp. a nikt nie zapytał, bo @simko też nie napisał, jaka tam jest dmuchawa?
Niby powinna być WPA07, ale pewności nie ma.... Ze niby dla "automatu" to bez znaczenia, ale wiedzielibyśmy chociaż, w jakim zakresie korekty robić.

Tam były dmki znaczy DM32SF z firmy Metrix, przejął ich później Domer nigdy Ogniwo nie dawało WPA z MplusM.

2020-03-02 22:25
  mamut Posts: 245 Ostrzeżenie: 0
Nie wiem jak na 16-kach, ale ja na swoim oep10 z 2015 mam fabrycznie zamontowaną WPA07

U siebie w ramach niedoborów wiania na końcu palnika, odwróciłem przy składaniu "podkówki" i dociąłem dodatkowe otwory na segmentach końcowych.
2020-03-02 23:22
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
W moim OEP16kW z 2016r jest zamontowana DM32SF z firmy A FAN z Tczewa
2020-03-03 17:56
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
simko1, i jak tam ? Widzę, żeś przeszedł na automat, i całkiem spoko idzie... Dużo kręcisz. Każdy opał musi się "ułożyć" potem można ew małe korekty robić. Dziwię Ci się, bo jestem "u Ciebie" dzień w dzień", i mógłbym Ci pomóc, a Ty zachowujesz się jakbyś mnie nie znał ( jeszcze nie wsypałem opału z wymiany, to może masz coś na sumieniu hehe )
2020-03-04 07:31
  simko1 Posts: 399 Ostrzeżenie: 0
Próbuje różnych ustawień i tak staram się po każdej zmianie dac kociołkowi min 4 h i potem zaglądam. Na razie sam kombinuje. Najszybciej się nauczę jak sam do tego dojdę. Nie Inter nie mam nic na sumieniu
 Jak już oep mnie pokona i się poddam to zadzwonię   tel mam . 
Jak już ustawie, lub zadzwonię po Inter, to napiszę co i jak. 
dodane 2020-03-04 07:31Czy samemu da rady zdemontować podajnik? 
Głównie chodzi o wagę bo mechanicznie to dam radę bez problemu.
2020-03-04 13:22
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
Też się przymierzam do "kapitalki" palnika . Ostatnio o tym pisałem , że po 4 sezonach zaczynają się pokazywać prześwity przy otworach nawiewowych na łączeniu poszczególnych członów , nie wszędzie ale chyba już najwyższy czas na rozebranie tego ustrojstwa i naprawę Na forum ktoś już o tym pisał , ale nie wiadomo jak to zrobić po kolei , zawsze możemy wrzucić opis z naszej naprawy ale podpowiedzi co i jak mile widziane  Z góry THX
2020-03-04 19:50
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Czyli podejrzewasz Szymonie palnik ? Dasz radę, ciężkie to jest, ale dasz radę. Trza rozkręcić szpile i palnik się prawie "rozsypie". Nie pomyl członów, miedzy nie daj klej wysokotemperaturowy, najlepiej GEB. Skręć, wyczyść dziury, i możesz montować, ale z odpaleniem poczekaj parę godzin.
First pagePrevious page4 / 5Next pageLast page
Users on-line: januszprzybyla57, karold4, Kiler5, marcinbb, MarekHoracek, radgold, romkap