Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Tryb retortowy-Ecoal Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 5Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
![]() |
Czytałem na tym forum, żeby przed sklejeniem "splanować" powierzchnię członów ( delikatny szlif )
![]() Znalazłem , sporo na ten temat jest - > TU ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
A ja czytałem, że lepiej wywalić to gówno i założyć inny hehe
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Może "kieszonkową magnesówkę" to nie ale kawałek gładkiej powierzchni np.płytka podłogowa , kawałek drobnego papieru ściernego i heja naprzód
![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Chciałem tylko powiedzieć, że szlifowanie podków jest zbędne. Wystarczy nałożyć dobry klej i będzie dmuchać ino z dziur. Czy to znaczy, że te dziury są rozmieszczone optymalnie ? Nie, ale na miale ten palnik chodzi całkiem dobrze hehe... Tak że inwestować w greena, i mieć spokój.
|
|||
|
||||
simko1
![]() |
Witam . Sytuacja opanowana. To nie była wina palnika ale ze wstępnych spostrzeżeń wynika że wina frakcji Karlika luz, tzn. jest za gruby. Dlaczego tak uważam? Wczoraj zasypałem KARLIKA workowanego od INTERA i ma on znacznie drobniejszą frakcję (niemal jak greenpal) frakcję. Już po samym wykresie temp podajnika widać kiedy to było (nagły wzrost ten spowodowany zatrzymaniem na czas zasypu). Temp podajnika spadła o około 3 st i utrzymuje się na tym poziomie. Kopiec ładny tak ze 3 cm powyżej korony i żadnego otworu nadmuchowego nie widać. Jak już wiem że to nie kwestia palnika to teraz pozostaje mi szukać sposobu na w miarę właściwe spalenie tego Karlika luzem. Mam 3 pomysły(w kolejności od najprostszego) 1. Ustawić kocioł tak aby jak najmniej się odstawiał (niska zadana) 2. Mieszać z wapnem-nie wiem czy pomoże. 3. Mieszać z jakimś słabym miałem ze składu. O efektach testu będę informował. Interowi dziękuję za fajnego KARLIKA. Widzę że też zacząłeś kgm palić, na razie mi się nie "czka" także chyba tragedii nie ma ![]() Wszystkim za pomoc dziekuje dodane 2020-03-05 21:32 Tak teraz wygląda. Jakby ktoś pytał to cegły spalania nie poprawiają ale kierują popiół tam gdzie jego miejsce czyli do tacki a nie obok. ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Co do cegieł to to jedyna funkcja jaką one spełniają podobnie jak w mkach, a na większych mocach są przez nie same problemy a nie poprawa spalania. Co do Twojego pytania co zrobić aby zutylizować to co masz to wybrałbym opcję nr: 3
|
|||
|
||||
simko1
![]() |
Wie ktoś może ile czasu musi kręcić się ślimak żeby do palnika dotarł nowo zasypany węgiel?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Nie ale chętnie się dowiemy
![]() |
|||
|
||||
piterekzioberek
![]() |
U mnie w OEPM jak zdemontowałem cegły to miałem niestety niedopalony opał w popielniku. Ponieważ od strony cegieł nie ma otworów nawiewowych, więc przy braku cegieł od tej właśnie strony wypychany jest niedopalony węgiel.
Więc cegły zostały zamontowane z powrotem ;-(. Dodam tylko, że testowałem to w trybie retortowy-ręczny. Czy ktoś testował to w innych trybach ? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Oczywiście, że testował, cała rzesza ludzi testowała hehe. Przy niskich mocach cegły w zasadzie nie przeszkadzają, przy wyższych zaczyna się jazda, bo za mocno podbijają temp w newralgicznym miejscu. Ogólnie, jeśli maja robić za kierownice popiołu, to i tak się nie sprawdzają, bo: jak wyżej. Jeśli mają poprawić jakość spalania, to też się nie sprawdzają, bo: jak wyżej. Pozdrawiam. Jak chcesz koniecznie poprawić jakość spalania, to obłóż komorę płytkami szamotowymi, będziesz zadowolony, Ziemia też. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Inter... , a ktoś testował to wyłożenie komory spalania w OEP , bo mnie coś korci ale czym to wkleić i co będzie się działo z kotłem pod szamotem
![]() |
|||
|
||||
minertu
![]() |
piterekzioberek napisał » 2020-03-06 14:25 Tzn , że źle ustawiłeś parametry spalania.U mnie w OEPM jak zdemontowałem cegły to miałem niestety niedopalony opał w popielniku. Ponieważ od strony cegieł nie ma otworów nawiewowych, więc przy braku cegieł od tej właśnie strony wypychany jest niedopalony węgiel. Więc cegły zostały zamontowane z powrotem ;-(. Dodam tylko, że testowałem to w trybie retortowy-ręczny. dodane 2020-03-08 16:29 simko1 napisał » 2020-03-06 12:51 Coś koło 7 min o ile pamiętam.Wie ktoś może ile czasu musi kręcić się ślimak żeby do palnika dotarł nowo zasypany węgiel? |
|||
|
||||
simko1
![]() |
dodane 2020-03-08 16:29 simko1 napisał » 2020-03-06 12:51 Coś koło 7 min o ile pamiętam.Wie ktoś może ile czasu musi kręcić się ślimak żeby do palnika dotarł nowo zasypany węgiel? Dzięki. |
|||
|
||||
Kedar13
![]() |
Potwierdzam...jak kiedyś sprawdzałem to wyszło mi jakieś 8 minut. Można przyjąć, że po 10 min będzie już palił się nowy węgiel.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
leON22 napisał » 2020-03-08 16:24 Energotopa pamiętasz ? Zdjęcia tu pokazywał. Zrobił podstawkę, a płytki wkładał tak, że te z następnego boku blokowały te z poprzedniego....a ktoś testował to wyłożenie komory spalania w OEP ... Coś w ten dizajn: ![]() oczywiście z luzem, bo by tego nie zamknął.Co się ma dziać pod ? W sumie nie wiem hehe |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 5Następna stronaOstatnia strona | ||||