Forum  eCoal.pl v3.5  Tryb retortowy-Ecoal Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 5Next pageLast page
2020-02-26 06:50
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Najlepiej jak jest zamontowany w tym samym pomieszczeniu co kocioł , min 0.5m nad posadzką i nie wyżej niż 2m
2020-02-26 07:54
  simko1 Posts: 413 Ostrzeżenie: 0
W tym samym pomieszczeniu nie mam możliwości, ale tak jak pisałem całą piwnica włącznie z garażem jest przestrzenią otwartą tj . Nie ma nigdzie drzwi a przejścia między pomieszczeniami mają 1.2m szerokości.
Już kupiłem rck taki z ramką.  Wywala stara betonową wyczystke i zainstaluje rck. Dam znać co się zmieniło po montażu.
2020-02-26 09:04
  karoka65 Posts: 3166 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Możesz dać w innym pomieszczeniu niż znajduje się kocioł, byle na tym samym kanale na którym jest podpięty wylot spalin z kotła.
2020-02-26 09:13
  simko1 Posts: 413 Ostrzeżenie: 0
Tak też będzie. Zamontuje to prawie vis a vis czopucha z kotła, minimalnie nizej
2020-02-26 18:10
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Można dać tam gdzie piszesz - warunek żeby działało, to dopływ świeżego powietrza, i będzie pykać aż miło.
2020-02-27 18:00
  simko1 Posts: 413 Ostrzeżenie: 0
RCK  zamontowane. Czemu tak? Bo tak było łatwiej niż rozwalać przewód kominowy i od nowa odrabiać szamotem. Dodatkowo została bez uszkodzeń stara betonową wyczystka,  w razie"w" można założyć o będzie git. Rck od drugiej strony podklejone uszczelką i nigdzie nie dochodzi "lewe" powietrze.
Klapka od rck idealnie się wpasowała w otwór starej wyczystki i pracuje w pełnym zakresie. 
Ustawione na 20 zgodnie z tabliczką na kotle. 
Jakieś sugestie? Czy tak może być?
Pierwsze spostrzeżenia,  na 10 ładnie się "huśta" na 15 prawie wcale a na 20 wcale. W sumie pogoda bezwietrzna to nie ma co wymagać. 
Teraz pozostaje czekać na jakieś wymierne efekty.
Rck oczywiście w pionie tylko zdjęcie tak jakoś obraca. Rck wypoziomowane i wypionowane 



dodane 2020-02-27 18:00
2020-02-27 18:13
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
A już się wystraszyłem na pierwszy rzut oka , wygląda na "fachową robotę"  Jak widać pozory mylą
2020-02-27 19:37
  buhaj39 Posts: 122 Ostrzeżenie: 0
simko1 napisał » 2020-02-27 18:00
RCK  zamontowane. Czemu tak? Bo tak było łatwiej niż rozwalać przewód kominowy i od nowa odrabiać szamotem. Dodatkowo została bez uszkodzeń stara betonową wyczystka,  w razie"w" można założyć o będzie git. Rck od drugiej strony podklejone uszczelką i nigdzie nie dochodzi "lewe" powietrze.
Klapka od rck idealnie się wpasowała w otwór starej wyczystki i pracuje w pełnym zakresie. 
Ustawione na 20 zgodnie z tabliczką na kotle. 
Jakieś sugestie? Czy tak może być?
Pierwsze spostrzeżenia,  na 10 ładnie się "huśta" na 15 prawie wcale a na 20 wcale. W sumie pogoda bezwietrzna to nie ma co wymagać. 
Teraz pozostaje czekać na jakieś wymierne efekty.
Rck oczywiście w pionie tylko zdjęcie tak jakoś obraca. Rck wypoziomowane i wypionowane 



dodane 2020-02-27 18:00



Też założyłem i jest podobnie jak u Ciebie.
Przy ustawieniu na 10 klapka bardzo często się otwierała,przy 20 podczas mocnych podmuchów których ostatnio u nas nie brakuje uchyla się na kilka sek i zamyka.Tak że działa
2020-02-27 20:25
  simko1 Posts: 413 Ostrzeżenie: 0
Kocioł i rck czerpią powietrze z uchylonego okienka. Wolałbym żeby to okienko nie było cały czas uchylone i to nie tylko ze względu na koty.... i tu pytanie czy takie coś x2 zamontowane na tym okienku wystarczy?
 
Takie coś
2020-02-28 09:20
  gmaj22 Posts: 2203 Ostrzeżenie: 0
Na pewno nie wystarczy. Ale takie CUŚ zamontowane w drzwiach zewnetrznych do kotłowni już tak.


Albo TAKIE 
2020-02-28 13:08
  DamianOwczarek Posts: 236 Ostrzeżenie: 3
Wystarczy rozszczelnic drzwi na zawiasach  
2020-02-28 15:15
  piterekzioberek Posts: 62 Ostrzeżenie: 0
"Pierwsze spostrzeżenia,  na 10 ładnie się "huśta" na 15 prawie wcale a na 20 wcale."


Jeśli przy ustawieniu RCK na 20 klapka się nie rusza to znaczy, że ciąg kominowy jest poniżej 20. U mnie jest tak samo. Natomiast są dni kiedy RCK pracuje intensywnie. Tak ma być. Ma reagować, gdy ciąg przekroczy zadane 20 i kompensować go do zadanej wartości poprzez mniejsze lub większe wychylenia klapki - w zależności od potrzeb.
2020-02-28 15:15
  simko1 Posts: 413 Ostrzeżenie: 0
Tak się zastanawiam jakby w dwóch okienkach częściowo lub całkowicie usunąć uszczelkę.  
Okno na klamkę zamknięte a dopływ powietrza jest. 
2020-02-28 15:20
  piterekzioberek Posts: 62 Ostrzeżenie: 0
Dodam jeszcze, że ustawienie RCK na 15 lub 10 spowoduje, że nigdy ciąg kominowy nie przekroczy tej wartości, a napisałeś, że powinien on wynosić 20.
2020-02-28 16:05
  simko1 Posts: 413 Ostrzeżenie: 0
Zostawiłem na 20 i odczekałem.  Jak jestem w garażu to obserwuje i pracuje . Otwiera się czasem nawet mocno . Czyli ok. 
Jak myślicie o tych uszczelkach w oknie, chyba w jednym wyciągnę caĺą na próbę
dodane 2020-02-28 15:59Dziś zaczęło wiać i proszę. 
Praca RCK
2020-02-28 17:23
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Ustaw 10Pa i powinno być dobrze, ecoal lubi. Kubaturę tam masz sporą (więc jakiś zapaś jest), ale lepiej żebyś miał "zetkę" fi110, to wystarczy dla poprawnej wentylacji i dla kotła. Nawiewniki się nie nadają, wycięcie uszczelek też nie. Ale... jeśli np drzwi garażowe nie są szczelne (jak np. Hormanna) to może nic nie musisz kombinować. Widać że RCK działa, pytanie: czy przy uchylonym okienku, czy przy pozamykanych.
2020-02-28 19:25
  simko1 Posts: 413 Ostrzeżenie: 0
Na razie zostawię uchylone okienko. Może w lato położę rurę fi 100 choć szkoda mi elewacji rozwalać. Pomyśle na tym. 
Druga sprawa to kopiec.  Dalej mam z nim problem. 
Dmuchawa na -10. Podawanie 7 sek. Dopalać dopala nie kopci ale krater jest. Dwa rzędy otworów nadmuchowych widać. 
Co doradzicie?
Myślę aby na następny zasyp dodać wapna może wypełni ciut luzy między grochem i będzie lepiej. Jak myślicie?
2020-02-28 19:33
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Wopno działa inaczej  niż myślisz. Ustaw 10Pa i zobacz co i jak. Nie trzeba elewacji ruszać, by zetkę założyć...
2020-02-28 19:35
  karoka65 Posts: 3166 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Podciągnij go w ręcznym ze dwa razy po minucie, ile trzeba, żeby kopiec zrobić, i jedź jeszcze z wiatrem na dół jeśli dopala dobrze i nie kopci. Może ten węgiel jakiś "cieniutki" jest?
2020-02-28 19:49
  simko1 Posts: 413 Ostrzeżenie: 0
Z wiatrem już się nie da bo w auto do -10 czyli wieje na 26%. 
Podciagne rano bo na noc nie będę kombinował. 
Jak nie pomoże to dam rck na 10 i będę obserwował  jutro napiszę czy pomogło.
Jak zrobić zetkę bez ruszania elewacji? Pod ziemią puścić?
First pagePrevious page2 / 5Next pageLast page
Users on-line: januszprzybyla57, marian1955, parownik15, radek-ka