Forum eCoal.pl Detekcja przeciążenia i autorewers podajnika. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona7 / 8Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Stan
|
Tam nie ma zegara więc nie może nic takiego zapisać.
Tak jak mówisz 3 cofnięcia po kolei czyli jeżeli ani razu nie uda się popchnąć paliwa i staje oraz uruchamia alarm. |
|||
|
||||
adkwapniewski
|
@bodziasty - skąd masz takie sito ? Potrzebuje 3cmx3cm lub 4cmx4cm
|
|||
|
||||
zetbal
|
Najprościej: zbij ramkę z drewna, kup siatkę plastikową w markecie albo sklepie ogrodniczym, przyczep ją do ramki i gotowe. Podobną zrobiłem w ub. roku, tylko z oczkami 1 x 1 cm do kompostu i sprawdza się znakomicie.
|
|||
|
||||
bodziasty
|
adkwapniewski napisał » 2018-01-30 14:47 @bodziasty - skąd masz takie sito ? Potrzebuje 3cmx3cm lub 4cmx4cm Siatka zgrzewana ocynkowana 2,5 X 2,5 - w sklepie ogrodniczym kupiłem pół metra bieżącego Były i większe tutaj znalazłem przykład >>>click<<< A rewers działa - następne 3 cofnięcia Podpiąłem alarm zewnętrzny - zobaczymy czy jak stanie i wygeneruje alarm to dobrze kable podpiąłem - chodzi o biegunowość, no chyba że nie ma znaczenia. |
|||
|
||||
Stan
|
Biegunowość nie, ale sprawdź jak w sterowniku w sekcji alarm zewnętrzny jest ustawione inwersja wejścia tak/nie.
Nie pamiętam które z nich działa na zwarcie a które na rozwarcie. W autorewersie gdy alarm jest niezadziałany to jest rozwarte, a po zadziałaniu alarmu jest zwarcie. Najprościej to te styki od alarmu zewnętrznego w sterowniku zewrzyj i zaobserwujesz czy wystąpi alarm, pamiętaj też że w w sterowniku ustawia się zwłokę na zadziałanie tego alarmu (nie wiem ile masz tam ustawione) więc może to zwarcie musi trwać kilka sekund zanim wystąpi alarm. dodane 2018-01-30 18:48ale ogólnie to świetnie że wszystko w porządku. Niech Ci dobrze służy . I dbaj o niego , bo jak na razie z tego co mi wiadomo to jedyny egzemplarz, wprawdzie budowany jako testowy ale ciągle jedyny. |
|||
|
||||
bodziasty
|
||||
|
||||
Stan
|
Czyli działa i ratuje tyłek przed zmarznięciem
Jeśli ktoś jest zainteresowany wykonaniem dla siebie (zaznaczam dla siebie nie komercyjnie) to cała dokumentacja autorewersu znajduje się na Githubie Katalog pod projekty i dalej autorewers autonomiczny. |
|||
|
||||
bodziasty
|
||||
|
||||
Stan
|
nic poza wywołaniem alarmu się nie stanie, zresztą dokładnie tak samo to działało w tej pierwszej wersji autorewersu.
|
|||
|
||||
bodziasty
|
||||
|
||||
Stan
|
No tak , na wstecznym nie mierzy prądu.
A zdarzyło Ci się żeby zerwało zawleczkę na wstecznym ? |
|||
|
||||
pitaszek
|
@Stan,
czy możesz podać symbol (oznaczenie, typ) SSR-ów 1, 2 i 3? Jakiego czujnika CTS użyłeś? Jestem zmuszony wykonać autorewers Twojego patentu - mam dość zrywanych zawleczek - średnio raz w tygodniu... |
|||
|
||||
karoka65
|
pitaszek napisał » 2018-02-13 18:52 Jestem zmuszony wykonać autorewers Twojego patentu - mam dość zrywanych zawleczek - średnio raz w tygodniu... Zawleczka nie zrywa się bez powodu, może coś drobnego zalega w podajniku? Może coś jest za ciasne w samym palniku, popracuje na większej mocy coś się nagrzewa bardziej i wtedy rwie? |
|||
|
||||
pitaszek
|
Trudno powiedzieć, raz znalazłem zardzewiałą śrubkę M8x30 innym razem kamień...
Ślimak wyciągnięty, korpus bez zarzutu, luzy technologiczne prawidłowe. (piec ma 4 msc) Rozwiązanie Stana myślę załatwi sprawę. |
|||
|
||||
janklos12
|
u mnie sprawę załatwiła zawleczka o twardości 8.8
|
|||
|
||||
leON22
|
Przecież twardość 8.8 mają oryginalne zawleczki , chyba że ktoś kupił słabsze Na "dodatki" do opału typu śruba itp. niestety nie ma mocnych Odpukać jak do tej pory miałem tylko jedną taką niespodziankę Czytałem gdzieś, że można zamontować magnesy na ściankach na końcu zasobnika które będą takie metalowe dodatki wyłapywać , gorzej z kamieniami
|
|||
|
||||
janklos12
|
Ja miałem w 2013r przy podajniku 2szt. twardości 5.6 i takie stosowałem oraz różne gwozdzie i co wpadło w rękę. Jak kupiłem 8.8 problem znikł, co roku zakładam nową jak robię przegląd kotła ale jest z czego brać bo kupiłem 1kg tych zawleczek
|
|||
|
||||
bodziasty
|
Takie wtedy oryginalnie zakładane były - szybciutko ich u mnie węgiel wykończył
|
|||
|
||||
gmaj22
|
leON22 napisał » 2018-02-13 22:52 Przecież twardość 8.8 mają oryginalne zawleczki , chyba że ktoś kupił słabsze Na "dodatki" do opału typu śruba itp. niestety nie ma mocnych Odpukać jak do tej pory miałem tylko jedną taką niespodziankę Czytałem gdzieś, że można zamontować magnesy na ściankach na końcu zasobnika które będą takie metalowe dodatki wyłapywać , gorzej z kamieniami Ale te magnesy, jeśli się "przyssają" jedna stroną do ścianek zasobnika, to przecież będą odpychać wszelkie metalowe srubki, gwożdzie itp. "dodatki". |
|||
|
||||
DKo70
|
bodziasty napisał » 2018-02-14 21:56 A to ciekawe. Wynika z tego, że zakładali i takie i takie, bo ja mam kocioł z 2012r a zawleczki 8.8.
Takie wtedy oryginalnie zakładane były - szybciutko ich u mnie węgiel wykończył |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona7 / 8Następna stronaOstatnia strona | ||||