Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eCoal.pl  Detekcja przeciążenia i autorewers podajnika. Subskrybuj
First pagePrevious page7 / 8Next pageLast page
2018-01-30 13:01
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Tam nie ma zegara więc nie może nic takiego zapisać.
Tak jak mówisz 3 cofnięcia po kolei czyli jeżeli ani razu nie uda się popchnąć paliwa i staje oraz uruchamia alarm.
2018-01-30 14:47
  adkwapniewski Posts: 323 Ostrzeżenie: 0
@bodziasty - skąd masz takie sito ? Potrzebuje 3cmx3cm lub 4cmx4cm 
2018-01-30 16:14
  zetbal Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
Najprościej: zbij ramkę z drewna, kup siatkę plastikową w markecie albo sklepie ogrodniczym, przyczep ją do ramki i gotowe. Podobną zrobiłem w ub. roku, tylko z oczkami 1 x 1 cm do kompostu i sprawdza się znakomicie.  
2018-01-30 18:01
  bodziasty Posts: 1893 Ostrzeżenie: 0
adkwapniewski napisał » 2018-01-30 14:47
@bodziasty - skąd masz takie sito ? Potrzebuje 3cmx3cm lub 4cmx4cm 

Siatka zgrzewana ocynkowana 2,5 X 2,5 - w sklepie ogrodniczym kupiłem pół metra bieżącego
Były i większe tutaj znalazłem przykład >>>click<<<


A rewers działa - następne 3 cofnięcia 


Podpiąłem alarm zewnętrzny - zobaczymy czy jak stanie i wygeneruje alarm to dobrze kable podpiąłem - chodzi o biegunowość, no chyba że nie ma znaczenia.

2018-01-30 18:48
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Biegunowość nie, ale sprawdź jak w sterowniku w sekcji alarm zewnętrzny jest ustawione inwersja wejścia tak/nie.
Nie pamiętam które z nich działa na zwarcie a które na rozwarcie.
W autorewersie gdy alarm jest niezadziałany to jest rozwarte, a po zadziałaniu alarmu jest zwarcie.
Najprościej to te styki od alarmu zewnętrznego w sterowniku zewrzyj i zaobserwujesz czy wystąpi alarm, pamiętaj też że w w sterowniku ustawia się zwłokę na zadziałanie tego alarmu (nie wiem ile masz tam ustawione) więc może to zwarcie musi trwać kilka sekund zanim wystąpi alarm.
dodane 2018-01-30 18:48ale ogólnie to świetnie że wszystko w porządku.
Niech Ci dobrze służy .
I dbaj o niego , bo jak na razie z tego co mi wiadomo to jedyny egzemplarz, wprawdzie budowany jako testowy ale ciągle jedyny.

2018-01-31 09:32
  bodziasty Posts: 1893 Ostrzeżenie: 0
Zobaczymy czy wykończy ten mój badziewny węgiel
No to testujemy dalej - jutro obaczymy ile razy cofnął
dodane 2018-01-31 09:3231 styczeń rano
progres z 59 na 60

2018-01-31 10:56
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Czyli działa i ratuje tyłek przed zmarznięciem

Jeśli ktoś jest zainteresowany wykonaniem dla siebie (zaznaczam dla siebie nie komercyjnie) to cała dokumentacja autorewersu znajduje się na Githubie
Katalog pod projekty i dalej autorewers autonomiczny.
2018-02-01 19:50
  bodziasty Posts: 1893 Ostrzeżenie: 0
Dziś w nocy znowu zadziałał - dobrze że kończę ten mój opał z załącznikami kamiennymi 





Stachu jeszcze jedno pytanie - czy jak zewrę kable od alarmu w sterowniku Ecoal na próbe do wywołania alarmu - czy aby na pewno go nie wysadzę - wolę spytać bo na prądach to nic a nic się nie znam - zresztą wiesz 
2018-02-01 21:24
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
nic poza wywołaniem alarmu się nie stanie, zresztą dokładnie tak samo to działało w tej pierwszej wersji autorewersu.
2018-02-01 22:04
  bodziasty Posts: 1893 Ostrzeżenie: 0
Przetestowane - działa jak zwieram przewody


Dałem zatrzymanie sterownika po wystąpieniu alarmu, żeby na "pusto" nie chodził.
A jeszcze jedno - czy on tak jak ten stary - jak zblokuje na amen ślimak to jedzie do tyłu i rwie zawleczkę ? Na wstecznym nie sprawdza przeciążenia ?
2018-02-02 09:52
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
No tak , na wstecznym nie mierzy prądu.
A zdarzyło Ci się żeby zerwało zawleczkę na wstecznym ?
2018-02-13 18:52
  pitaszek Posts: 79 Ostrzeżenie: 0
@Stan,
czy możesz podać symbol (oznaczenie, typ) SSR-ów 1, 2 i 3?
Jakiego czujnika CTS użyłeś?
Jestem zmuszony wykonać autorewers Twojego patentu - mam dość zrywanych zawleczek - średnio raz w tygodniu...

2018-02-13 19:10
  karoka65 Posts: 3089 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
pitaszek napisał » 2018-02-13 18:52

Jestem zmuszony wykonać autorewers Twojego patentu - mam dość zrywanych zawleczek - średnio raz w tygodniu...

Zawleczka nie zrywa się bez powodu, może coś drobnego zalega w podajniku?
Może coś jest za ciasne w samym palniku, popracuje na większej mocy coś się nagrzewa bardziej i wtedy rwie?
2018-02-13 19:17
  pitaszek Posts: 79 Ostrzeżenie: 0
Trudno powiedzieć, raz znalazłem zardzewiałą śrubkę M8x30 innym razem kamień...
Ślimak wyciągnięty, korpus bez zarzutu, luzy technologiczne prawidłowe. (piec ma 4 msc)
Rozwiązanie Stana myślę załatwi sprawę.
2018-02-13 22:36
  janklos12 Posts: 489 Ostrzeżenie: 0
u mnie sprawę załatwiła zawleczka o twardości 8.8
2018-02-13 22:52
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
Przecież twardość 8.8 mają oryginalne zawleczki , chyba że ktoś kupił słabsze Na "dodatki" do opału typu śruba itp. niestety nie ma mocnych Odpukać jak do tej pory miałem tylko jedną taką niespodziankę  Czytałem gdzieś, że można zamontować magnesy na ściankach na końcu zasobnika które będą takie metalowe dodatki wyłapywać , gorzej z kamieniami
2018-02-14 21:52
  janklos12 Posts: 489 Ostrzeżenie: 0
Ja miałem w 2013r przy podajniku 2szt. twardości 5.6 i takie stosowałem oraz różne gwozdzie i co wpadło w rękę. Jak kupiłem 8.8 problem znikł, co roku zakładam nową jak robię przegląd kotła ale jest z czego brać bo kupiłem 1kg tych zawleczek 
2018-02-14 21:56
  bodziasty Posts: 1893 Ostrzeżenie: 0
Takie wtedy oryginalnie zakładane były - szybciutko ich u mnie węgiel wykończył 
2018-02-14 22:24
  gmaj22 Posts: 2084 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2018-02-13 22:52
Przecież twardość 8.8 mają oryginalne zawleczki , chyba że ktoś kupił słabsze Na "dodatki" do opału typu śruba itp. niestety nie ma mocnych Odpukać jak do tej pory miałem tylko jedną taką niespodziankę  Czytałem gdzieś, że można zamontować magnesy na ściankach na końcu zasobnika które będą takie metalowe dodatki wyłapywać , gorzej z kamieniami



Ale te magnesy, jeśli się "przyssają" jedna stroną do ścianek zasobnika, to przecież będą odpychać wszelkie metalowe srubki, gwożdzie itp. "dodatki".
2018-02-15 10:00
  DKo70 Posts: 2303 Ostrzeżenie: 0
bodziasty napisał » 2018-02-14 21:56
Takie wtedy oryginalnie zakładane były - szybciutko ich u mnie węgiel wykończył 
A to ciekawe. Wynika z tego, że zakładali i takie i takie, bo ja mam kocioł z 2012r a zawleczki 8.8.  
First pagePrevious page7 / 8Next pageLast page
Users on-line: mazi4410