Forum eCoal.pl Detekcja przeciążenia i autorewers podajnika. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona7 / 8Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Stan
![]() |
Tam nie ma zegara więc nie może nic takiego zapisać.
Tak jak mówisz 3 cofnięcia po kolei czyli jeżeli ani razu nie uda się popchnąć paliwa i staje oraz uruchamia alarm. |
|||
|
||||
adkwapniewski
![]() |
@bodziasty - skąd masz takie sito ? Potrzebuje 3cmx3cm lub 4cmx4cm
|
|||
|
||||
zetbal
![]() |
Najprościej: zbij ramkę z drewna, kup siatkę plastikową w markecie albo sklepie ogrodniczym, przyczep ją do ramki i gotowe. Podobną zrobiłem w ub. roku, tylko z oczkami 1 x 1 cm do kompostu i sprawdza się znakomicie.
|
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
adkwapniewski napisał » 2018-01-30 14:47 @bodziasty - skąd masz takie sito ? Potrzebuje 3cmx3cm lub 4cmx4cm Siatka zgrzewana ocynkowana 2,5 X 2,5 - w sklepie ogrodniczym kupiłem pół metra bieżącego Były i większe tutaj znalazłem przykład >>>click<<< ![]() A rewers działa - następne 3 cofnięcia ![]() Podpiąłem alarm zewnętrzny - zobaczymy czy jak stanie i wygeneruje alarm to dobrze kable podpiąłem - chodzi o biegunowość, no chyba że nie ma znaczenia. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Biegunowość nie, ale sprawdź jak w sterowniku w sekcji alarm zewnętrzny jest ustawione inwersja wejścia tak/nie.
Nie pamiętam które z nich działa na zwarcie a które na rozwarcie. W autorewersie gdy alarm jest niezadziałany to jest rozwarte, a po zadziałaniu alarmu jest zwarcie. Najprościej to te styki od alarmu zewnętrznego w sterowniku zewrzyj i zaobserwujesz czy wystąpi alarm, pamiętaj też że w w sterowniku ustawia się zwłokę na zadziałanie tego alarmu (nie wiem ile masz tam ustawione) więc może to zwarcie musi trwać kilka sekund zanim wystąpi alarm. dodane 2018-01-30 18:48ale ogólnie to świetnie że wszystko w porządku. Niech Ci dobrze służy ![]() I dbaj o niego ![]() |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
||||
|
||||
Stan
![]() |
Czyli działa i ratuje tyłek przed zmarznięciem
![]() Jeśli ktoś jest zainteresowany wykonaniem dla siebie (zaznaczam dla siebie nie komercyjnie) to cała dokumentacja autorewersu znajduje się na Githubie Katalog pod projekty i dalej autorewers autonomiczny. |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
||||
|
||||
Stan
![]() |
nic poza wywołaniem alarmu się nie stanie, zresztą dokładnie tak samo to działało w tej pierwszej wersji autorewersu.
|
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
||||
|
||||
Stan
![]() |
No tak , na wstecznym nie mierzy prądu.
A zdarzyło Ci się żeby zerwało zawleczkę na wstecznym ? |
|||
|
||||
pitaszek
![]() |
@Stan,
czy możesz podać symbol (oznaczenie, typ) SSR-ów 1, 2 i 3? Jakiego czujnika CTS użyłeś? Jestem zmuszony wykonać autorewers Twojego patentu - mam dość zrywanych zawleczek - średnio raz w tygodniu... |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
pitaszek napisał » 2018-02-13 18:52 Jestem zmuszony wykonać autorewers Twojego patentu - mam dość zrywanych zawleczek - średnio raz w tygodniu... Zawleczka nie zrywa się bez powodu, może coś drobnego zalega w podajniku? Może coś jest za ciasne w samym palniku, popracuje na większej mocy coś się nagrzewa bardziej i wtedy rwie? |
|||
|
||||
pitaszek
![]() |
Trudno powiedzieć, raz znalazłem zardzewiałą śrubkę M8x30 innym razem kamień...
Ślimak wyciągnięty, korpus bez zarzutu, luzy technologiczne prawidłowe. (piec ma 4 msc) Rozwiązanie Stana myślę załatwi sprawę. |
|||
|
||||
janklos12
![]() |
u mnie sprawę załatwiła zawleczka o twardości 8.8
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Przecież twardość 8.8 mają oryginalne zawleczki , chyba że ktoś kupił słabsze
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
janklos12
![]() |
Ja miałem w 2013r przy podajniku 2szt. twardości 5.6 i takie stosowałem oraz różne gwozdzie i co wpadło w rękę. Jak kupiłem 8.8 problem znikł, co roku zakładam nową jak robię przegląd kotła ale jest z czego brać bo kupiłem 1kg tych zawleczek
![]() |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
Takie wtedy oryginalnie zakładane były - szybciutko ich u mnie węgiel wykończył
![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
leON22 napisał » 2018-02-13 22:52 Przecież twardość 8.8 mają oryginalne zawleczki , chyba że ktoś kupił słabsze ![]() ![]() ![]() ![]() Ale te magnesy, jeśli się "przyssają" jedna stroną do ścianek zasobnika, to przecież będą odpychać wszelkie metalowe srubki, gwożdzie itp. "dodatki". |
|||
|
||||
DKo70
![]() |
bodziasty napisał » 2018-02-14 21:56 A to ciekawe. Wynika z tego, że zakładali i takie i takie, bo ja mam kocioł z 2012r a zawleczki 8.8.
Takie wtedy oryginalnie zakładane były - szybciutko ich u mnie węgiel wykończył ![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona7 / 8Następna stronaOstatnia strona | ||||