Forum eCoal.pl Detekcja przeciążenia i autorewers podajnika. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 8Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
zen napisał » 2012-11-04 18:04 Mój jest schowany w puszcze przyłączeniowej na silniku. Mamy inne silniki. Ale to co opisujesz to jest to. Odczytaj ile ma mikro i kup podobny albo taki sam. Ja kupiłem o ciut większej pojemności, ponoć mniejsza być nie może. czy ten kondensator to ten na wierzchu - taki biały? Może zaglądnie tu tesel, on się na tym zna. |
|||
|
||||
czp01
|
Swego czasu też wymieniłem kondensator bo padł na ciut większy - i tak to wyglądało http://czp.pl/kociol/nastawy/kondensator/index.html
Od wymiany mija już dwa lata i jest ok. |
|||
|
||||
zen
|
Własnie przerabiam ten silnik w necie i robi mi się jaśniej.
Jeszcze raz dzięki. |
|||
|
||||
zen
|
Panowie - Moc wróciła! Piecyk buczy i chrzęści aż miło posłuchać. Nie wspomnę o uznaniu u małżonki i dzieci Kupiłem kondensator 10 mikro za całe 8 PLN i tak sobie myślę, że każdy coś takiego powinien mieć na półeczce obok - a Święta idą, sklepy zamknięte ...
Pozdrawiam. |
|||
|
||||
zbigmaz01
|
zen napisał » 2012-11-04 18:20 Jak już będzie całkiem jasno to podeślij coś do "oświecenia" Własnie przerabiam ten silnik w necie i robi mi się jaśniej. Jeszcze raz dzięki. |
|||
|
||||
Stan
|
No to koledzy, wypada mi wyciągnąć końcowe wnioski
Układ rewersu działa, właśnie podczas pobytu w szpitalu uratował mnie trzykrotnie przed zerwaniem zawleczki. Tak więc jeśli ktoś czuje się na siłach i ma taką potrzebę to polecam bo działa. |
|||
|
||||
bodziasty
|
Stan napisał » 2012-12-17 22:18 No to koledzy, wypada mi wyciągnąć końcowe wnioski Układ rewersu działa, właśnie podczas pobytu w szpitalu uratował mnie trzykrotnie przed zerwaniem zawleczki. Tak więc jeśli ktoś czuje się na siłach i ma taką potrzebę to polecam bo działa. Tak przeczytałem i pytanie - skąd wiedziałeś że zadziałał - czy to gdzieś pokazuje czy zapisuje pracę silnika na wstecznym biegu - chyba że przeczytałem niedokładnie - jeżeli tak to sorry |
|||
|
||||
Stan
|
Pisałem o tym wcześniej, wolne styki jednego z przekaźników podłączyłem do zacisków alarmu zewnętrznego w sterowniku.
|
|||
|
||||
bodziasty
|
Stan napisał » 2012-12-18 08:13 Pisałem o tym wcześniej, wolne styki jednego z przekaźników podłączyłem do zacisków alarmu zewnętrznego w sterowniku. Wystąpiła u mnie sławetna pomroczność jasna Dzięki za wyjaśnienie |
|||
|
||||
wdot
|
Witam,
Mam pytanie do kolegów, którzy wykonali "autorewers", czy silniki podajnika podłączaliście bezpośrednio do przekaźnika prądowego EPP-620? W instrukcji EPP jest informacja, że współpracuje on z przekładnikami prądowymi np TI-100 F&F. |
|||
|
||||
wdot
|
Witam,
Mam pytanie do kolegów, którzy wykonali "autorewers", czy silniki podajnika podłączaliście bezpośrednio do przekaźnika prądowego EPP-620? W instrukcji EPP jest informacja, że współpracuje on z przekładnikami prądowymi np TI-100 F&F. |
|||
|
||||
Stan
|
wdot napisał » 2013-03-06 09:43 Witam, Mam pytanie do kolegów, którzy wykonali "autorewers", czy silniki podajnika podłączaliście bezpośrednio do przekaźnika prądowego EPP-620? W instrukcji EPP jest informacja, że współpracuje on z przekładnikami prądowymi np TI-100 F&F. Nawet nie próbowałem bezpośrednio gdyż aby sterowanie działało tak jak zamierzałem to musiałem dodać inne elementy. Wszystko jest na schematach. |
|||
|
||||
wdot
|
Jasne, dzięki za info.
|
|||
|
||||
Stan
|
wdot napisał » 2013-03-06 10:07 Jasne, dzięki za info. Chyba wprowadziłem Cię w błąd, Tobie chodziło o obwód pomiarowy ? Jeśli tak to tak bezpośrednio bez przekładników. |
|||
|
||||
wdot
|
Tak, chodziło mi o pomiar natężenia prądu. W sumie to moje pytanie było bez sensu, gdyż przy prądach rzędu 1-2A stosowanie przekładnika praktycznie uniemożliwiłby jakikolwiek pomiar. Chciałem się tylko upewnić, aby trzy stówy za EPP nie poszło z dymem
|
|||
|
||||
Stan
|
No tak, życzę powodzenia w budowie .
Ale możesz poszukać czegoś tańszego, ten ma funkcje których tutaj nie wykorzystasz , ja kupiłem taki bo myślałem że się da . |
|||
|
||||
wdot
|
Witam ponownie,Na wyjściu zasilania na podajnik z e-coala, gdy nie ma obciążenia jest zawsze 230V, dopiero po podłączeniu silnika, napięcie spada do 0V i oczywiście 230 V gdy silnik ma pracować. Swój autorewers oparłem na przekaźniku PCL. Jedno z wejść ma odczytywać stan wyjścia podajnika. Ale gdy zamiast silnika podłączam zwykły przekaźnik 230V, jest on zawsze załączony. Co mogę z tym zrobić? |
|||
|
||||
starplus
|
Można dołączyć jakieś większe obciążenie,
(jakąś zarówke max 15wat) albo rezystor. |
|||
|
||||
Stan
|
Witam ponownie,Na wyjściu zasilania na podajnik z e-coala, gdy nie ma obciążenia jest zawsze 230V, dopiero po podłączeniu silnika, napięcie spada do 0V i oczywiście 230 V gdy silnik ma pracować. Swój autorewers oparłem na przekaźniku PCL. Jedno z wejść ma odczytywać stan wyjścia podajnika. Ale gdy zamiast silnika podłączam zwykły przekaźnik 230V, jest on zawsze załączony. Co mogę z tym zrobić? Tzn , do wyjścia zasilania podajnika (z ecoala) podłączyłeś przekaźnik i ten przekaźnik jest na stałe załączony ? Jeśli tak to sytuacja analogiczna do zasilania pomp sterowanych elektronicznie typu alpha, więc powinno pomóc rozwiązanie tam stosowane czyli usunięcie z płytki ecoala kondensatora wlutowanego na wyjściu zasilania. PS: Dobrze byłoby gdybyś podał typ przekaźnika i schemat połączeń , byłoby łatwiej coś doradzić, a tak trzeba się domyślać co masz na myśli. |
|||
|
||||
wdot
|
Moje boje z ... Dołożyłem żarówkę, zgodnie z sugestią starplus'a. Działa !, chociaż nie jest to idealne rozwiązanie. Gdy żarówka się spali, ponownie będę maił ciągłą informacje o pracy podajnika na wejściu do PCL. :-(. O pompach Alfa czytałem, ale nie koniecznie chciałby ingerować w sam sterownik, usuwając kondensatory, tylko na potrzeby podłączenia przekaźnika. Użyłem Relpola R15 250V. Z niego chciałbym otrzymać sygnał zwarty - rozwarty aby wysterować przekaźnik PCL. Przekaźnik programowalny, którego użyłem to Zelio SR2B121BD i posiada tylko wejścia 24v. W nim umieściłem całą logikę rewersu: czasy, ilość powtórzeń, alarmy, (jeśli ktoś był zainteresowany, mogę pomóc w kwestii programowania). Gdyby ktoś mógłby mi podpowiedzieć co wstawić zamiast żarówki, albo jakiego przekaźnika użyć aby było to rozwiązanie pewne, byłoby super. Pozdrawiam |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 8Następna stronaOstatnia strona | ||||