Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Kilka pytań świeżego użytkownika Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona7 / 10Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
![]() |
Sporo ale nic nie zrobisz , tylko pompa mieszająca rozwiąże ten problem . 40st na powrocie to takie minimum ale jest przy 65st na kotle i niech tak zostanie , dopóki nie zainwestujesz w instalację
![]() |
|||
|
||||
puter
![]() |
Czyli że pomiędzy zasilaniem i powrót należało by wstawić pompę i temperatury by się ustabilizowały??
A co z tą ochroną powrotu ma nie być żadnej?? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Dokładnie na powrocie z zaworu 4D do kotła ale z tą stabilizacją to dokładnie nie wiadomo , wszystko zależy od instalacji , przepływów itp. tematów
![]() |
|||
|
||||
puter
![]() |
Powiedzcie mi czy powinienem się martwić tą niska temperatura na powrocie czy jeżeli w domu jest ciepło to się nie przejmować? I jak realizować ochronę powrotu skoro przez cwu będzie się grzała woda w zasobniku a przez zawór 4d nie dogrzeje właściwie? Zostawić wyłączona, czym to może grozić?
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
puter napisał » 2019-11-26 23:35 Powiedzcie mi czy powinienem się martwić tą niska temperatura na powrocie czy jeżeli w domu jest ciepło to się nie przejmować? Strona 22 DTR, tam zaczyna się Karta gwarancyjna, paragraf 7. Stare Ekouniwersale nie miały takiego zapisu |
|||
|
||||
puter
![]() |
zapis iście ciekawy, czym jest ten układ podnoszenia temperatury i czy można go jeszcze zamontować??
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Puść ten kocioł w automacie, i daj histereze zawory że 2 stopnie
dodane 2019-11-27 17:32korekta dmuchawy na minus by się przydała żeby nie dmuchał tak agresywnie |
|||
|
||||
leON22
![]() |
No i co sądzisz Piotr o pracy w auto ? w/g mnie nie za ciekawie
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
a według mnie całkiem dobrze , ale jak co chwile bedzie cos zmieniane to nic z tego nie bedzie
dodane 2019-11-27 19:38Leon dlaczego jest zatrzymanie pompy po dogrzaniu ? , jak to ma isć płynnie jak co chwila zmienisz , dałeś 55 za zaworem , a pompa staneła i zawór sie zamknął . |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Nie wiem ja już nie kręcę i ochrona powrotu przez 4D , może właściciel kotła ma inną koncepcję
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Aha
To patrzymy |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Podniósł zadaną kotła na 65st , to ma sens ale wtedy to otwarcie zaworu na 50% jakoś mi się nie wydaje
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
za duza delta zasilanie powrót , musiałby miec na kotle z 80* zeby był powrót ze 45 i cos na grzejnki leciało
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Właśnie przy ochronie zaworem 4D może być problem z dogrzaniem pomieszczeń jak będzie naprawdę zimno o pogodówce za zaworem można zapomnieć .
dodane 2019-11-27 20:09Jak widać temp.zadana za zaworem 56st a obecnie tylko 36st ale powrót 45st dogrzany ![]() W/g mnie ta ochrona przez 4D nie ma sensu , jedyne słuszne rozwiązanie to pompa pompa mieszajaca ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Rano będzie w domu 18 stopni.
Aha, a jak zrobi się naprawdę zimno to już mi go żal po tym co widać w tej chwili. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Wiesiu czemu ukrywasz swoje posty ?
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Jak mnie dałeś do ignorowanych to nie widzisz.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Fakt, sorki pewnie kliknąłem przez pomyłkę
![]() |
|||
|
||||
budgie1
![]() |
Dlaczego temp. wewnętrzna nawet nie drgnęła?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Bo termometr jest w sypialni, ponoć najchlodniejsze miejsce w domu ale widać dobrze izolowane
![]() ![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona7 / 10Następna stronaOstatnia strona | ||||