Forum eCoal.pl v3.5 Kilka pytań świeżego użytkownika Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona7 / 10Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
|
Sporo ale nic nie zrobisz , tylko pompa mieszająca rozwiąże ten problem . 40st na powrocie to takie minimum ale jest przy 65st na kotle i niech tak zostanie , dopóki nie zainwestujesz w instalację
|
|||
|
||||
puter
|
Czyli że pomiędzy zasilaniem i powrót należało by wstawić pompę i temperatury by się ustabilizowały??
A co z tą ochroną powrotu ma nie być żadnej?? |
|||
|
||||
leON22
|
Dokładnie na powrocie z zaworu 4D do kotła ale z tą stabilizacją to dokładnie nie wiadomo , wszystko zależy od instalacji , przepływów itp. tematów
|
|||
|
||||
puter
|
Powiedzcie mi czy powinienem się martwić tą niska temperatura na powrocie czy jeżeli w domu jest ciepło to się nie przejmować? I jak realizować ochronę powrotu skoro przez cwu będzie się grzała woda w zasobniku a przez zawór 4d nie dogrzeje właściwie? Zostawić wyłączona, czym to może grozić?
|
|||
|
||||
karoka65
|
puter napisał » 2019-11-26 23:35 Powiedzcie mi czy powinienem się martwić tą niska temperatura na powrocie czy jeżeli w domu jest ciepło to się nie przejmować? Strona 22 DTR, tam zaczyna się Karta gwarancyjna, paragraf 7. Stare Ekouniwersale nie miały takiego zapisu |
|||
|
||||
puter
|
zapis iście ciekawy, czym jest ten układ podnoszenia temperatury i czy można go jeszcze zamontować??
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Puść ten kocioł w automacie, i daj histereze zawory że 2 stopnie
dodane 2019-11-27 17:32korekta dmuchawy na minus by się przydała żeby nie dmuchał tak agresywnie |
|||
|
||||
leON22
|
No i co sądzisz Piotr o pracy w auto ? w/g mnie nie za ciekawie
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
a według mnie całkiem dobrze , ale jak co chwile bedzie cos zmieniane to nic z tego nie bedzie
dodane 2019-11-27 19:38Leon dlaczego jest zatrzymanie pompy po dogrzaniu ? , jak to ma isć płynnie jak co chwila zmienisz , dałeś 55 za zaworem , a pompa staneła i zawór sie zamknął . |
|||
|
||||
leON22
|
Nie wiem ja już nie kręcę i ochrona powrotu przez 4D , może właściciel kotła ma inną koncepcję
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Aha
To patrzymy |
|||
|
||||
leON22
|
Podniósł zadaną kotła na 65st , to ma sens ale wtedy to otwarcie zaworu na 50% jakoś mi się nie wydaje
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
za duza delta zasilanie powrót , musiałby miec na kotle z 80* zeby był powrót ze 45 i cos na grzejnki leciało
|
|||
|
||||
leON22
|
Właśnie przy ochronie zaworem 4D może być problem z dogrzaniem pomieszczeń jak będzie naprawdę zimno o pogodówce za zaworem można zapomnieć .
dodane 2019-11-27 20:09Jak widać temp.zadana za zaworem 56st a obecnie tylko 36st ale powrót 45st dogrzany W/g mnie ta ochrona przez 4D nie ma sensu , jedyne słuszne rozwiązanie to pompa pompa mieszajaca |
|||
|
||||
karoka65
|
Rano będzie w domu 18 stopni.
Aha, a jak zrobi się naprawdę zimno to już mi go żal po tym co widać w tej chwili. |
|||
|
||||
leON22
|
Wiesiu czemu ukrywasz swoje posty ?
|
|||
|
||||
karoka65
|
Jak mnie dałeś do ignorowanych to nie widzisz.
|
|||
|
||||
leON22
|
Fakt, sorki pewnie kliknąłem przez pomyłkę
|
|||
|
||||
budgie1
|
Dlaczego temp. wewnętrzna nawet nie drgnęła?
|
|||
|
||||
leON22
|
Bo termometr jest w sypialni, ponoć najchlodniejsze miejsce w domu ale widać dobrze izolowane W/g mnie powinno być odwrotnie
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona7 / 10Następna stronaOstatnia strona | ||||