Forum  eCoal.pl v3.5  Ogniwo Eko Plus M 14kW - przewodowy czujnik temp. zew. - błędne wskazania Subskrybuj
2019-10-07 14:48
  piterekzioberek Posts: 62 Ostrzeżenie: 0
Witam forumowiczów.

Podłączyłem do sterownika przewodowy czujnik temperatury zewnętrznej, który był na wyposażeniu mojego kotła. Niestety mam błędne odczyty temperatury, tzn. wygląda to tak, jakby czujnik nie działał liniowo. Jeśli go skalibruję, przy jakiejś temperaturze, np. +10, to gdy temperatura zewnętrzna zmieni się np. o dziesięć stopni to pomiar wskazywany przez czujnik różni się nawet o kilka stopni od temperatury rzeczywistej.
Zastanawiam się, czy sposób podłączenia ma znaczenie (kolejność przewodów - czujnik podłączany dwu-przewodowo).
Czy ktoś miał podobny problem ?
2019-10-07 15:08
  karoka65 Posts: 3166 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Nie są to jakieś super czujniki ale spełniają swoje zadanie przy sterowniku, jeśli go nie zalałeś wodą powinno być ok.
Z kotłem dostałeś 2 takie czujniki, podepnij drugi zobaczysz czy jest lepiej.
2019-10-07 15:45
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Miałem to samo , niestety to wszystko chińszczyzna , zamontowałem jakiś oryginał philipsa  ze starego termostatu pokojowego od kotła gazowego i teraz jest ok
Pisałem o tym - TU
2019-10-07 16:49
  piterekzioberek Posts: 62 Ostrzeżenie: 0
Widzę, że konstruktorzy sterownika wybrali rozwiązanie niezbyt nowoczesne. Lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie czujnika typu 18B20 pracującego na magistrali 1 Wire. Koszt porównywalny. Pomiary byłyby precyzyjne, a do tego po jednej parze przewodów można obsłużyć wiele czujników. Cóż, szkoda że jest inaczej. Sprawdzę ten drugi egzemplarz. Jak nie będzie lepiej, to posłucham rady i poszukam w Netcie Philpsa. Może to pomoże.
2019-10-07 16:59
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Zawsze możesz zainwestować w zestaw czujników bezprzewodowych, sam się nad nimi zastanawiam  
2019-10-07 18:48
  Rotaz Posts: 67 Ostrzeżenie: 0

Dzis rano było u mnie minus 2 (termometr elektroniczny zaokienny), szron na dachach,kwiatki zmarzły.
Czujnik przewodowy  temp. zewn.OEPM  pokazywał plus 0.7 stopnia C (umieszczony w niewłaściwym miejscu bez przewiewu,pod schodami wejsciowymi do domu)
Zrobiłem kalibracje minus chyba 2 stopnie w sterowniku i bedzie dobrze , wg mnie taka dokladnośc pomiaru wystarczy do prawidłowej pracy kotła.






2019-10-07 19:07
  piterekzioberek Posts: 62 Ostrzeżenie: 0
Z tym czujnikiem chodzi o to, że chyba nie ma on charakterystyki liniowej. Jak skalibruje się go na temperaturze dodatniej to przy temperaturach ujemnych wskazania są już rozjechane. Skalibrowanie go na ujemnych powoduje, że rozjeżdżają się wskazania na dodatnich. 1 stopień różnicy to jeszcze mogę tolerować ale kilka stopni to już przesada.
Zamontowałem drugi egzemplarz czujnika. Poczekam aż się wszystko ustabilizuje i zobaczymy czy ten egzemplarz też się tak zachowuje. W między czasie zamówiłem już czujniki Philipsa. Jak przyjdą to podmienię.
Również zastanawiam się na zakupem zestawu bezprzewodowego RM1 + BT1 aby umieścić czujnik w pokoju na piętrze, a w przypadku czujnika przewodowego to jest to problem.

2019-10-07 19:07
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Przy aktywnej "pogodówce" do współpracy  z zaworem 4D dokładność czujnika temp. zew. jest bardzo ważna  
2019-10-07 19:10
  piterekzioberek Posts: 62 Ostrzeżenie: 0
Ja też uważam, że 1 stopień robi wielką różnicę.
2019-10-07 19:19
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Dlatego przy okazji przypominam również Panom programistom z ES, o naszej propozycji  możliwość zmiany Histerezy pracy zaworu 4D na min 0.5st  
2019-10-07 23:29
  crazyman Posts: 57 Ostrzeżenie: 0
no szlag mnie mnie trafia z ta histereza 1 stopien
czemu nie mozna np co 0.1 stopnia ?
pewnie jakis studenciak implementujac to zrobil typ calkowity ehh:/
Users on-line: