Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  Pello v3.5  Ustawienia kotła Subskrybuj
First pagePrevious page8 / 8Next pageLast page
2020-10-14 09:16
  pablo Posts: 526 Ostrzeżenie: 0
Witam po przerwie, widzę że nic się nie zmieniło ,sezon z standardowymi pytaniami otwarty ).
  karoka65 -> byłem u znajomego który nie chciał mnie słuchać ma dom 100 metrów  i instalator zamontował
super wydajny z zapasem mocy piec  KOCIOŁ PIEC DEFRO KOMFORT EKO MINI 20 kW ! )
2020-11-23 09:39
  radek-ka Posts: 98 Ostrzeżenie: 0
Co może być powodem czarnego wnętrza kotła podczas palenia na mocy 8-7kw. Próbowałem zmian prędkości wentylatora z 40% na 50%, ale nic to nie dało. Wypalanie sadzy jest dopiero na 15kw i 55% wentylatora

Tak to wygląda po dzisiejszej nocy na 6-8kw

[
A tak na 15kw
2020-11-23 18:31
  Grzegorzy169 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
radek-ka napisał » 2020-11-23 09:39
Co może być powodem czarnego wnętrza kotła podczas palenia na mocy 8-7kw. Próbowałem zmian prędkości wentylatora z 40% na 50%, ale nic to nie dało. Wypalanie sadzy jest dopiero na 15kw i 55% wentylatora

Tak to wygląda po dzisiejszej nocy na 6-8kw

[
A tak na 15kw



Mój też taki czarny, najlepiej jakby naprzeciwko palnika również była płyta szamotowa, warto by było zamontować. Gazy za szybko trafiają w wymiennik, nie ma czasu na dopalenie. U Siebie mam moce 4, 7 i 12, na wyższych ciężko o ciągłą pracę. Pozdrawiam 
2020-11-23 22:12
  radek-ka Posts: 98 Ostrzeżenie: 0
Dobrze wiedzieć, bo już się zastanawiałem, czy to nie z mojej winy np. złe nastawy czy tam pellet itp

A naprzeciwko palnika i z boku jest jakaś płyta na zdjęciu widać ich górna krawędź tworzy półkę na której jest popiół z peletu
2020-11-23 22:26
  Grzegorzy169 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
radek-ka napisał » 2020-11-23 22:12
Dobrze wiedzieć, bo już się zastanawiałem, czy to nie z mojej winy np. złe nastawy czy tam pellet itp

A naprzeciwko palnika i z boku jest jakaś płyta na zdjęciu widać ich górna krawędź tworzy półkę na której jest popiół z peletu

Posiadasz kocioł ogniwo eko pellet 25, ja 18 i nie posiadam owych płyt. Jedynie nad palnikiem 😐
2020-12-10 22:28
  Michal86 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
Po tygodniu palenia wygląda to tak. Szamot tylko u góry nad palnikiem.

dodane 2020-12-10 22:28



2020-12-11 06:10
  Grzegorzy169 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Witam, w moim kotle większość powierzchni z sadzy, pellet mam z certyfikatem, podejrzę twoje ustawienia, powodem takiego stanu może być praca na niskich mocach. Pozdrawiam 
2020-12-11 07:40
  Michal86 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
To jest właśnie powód. Można podnieść nadmuch ale raczej dużej poprawy nie będzie. Dobrze byłoby sprawdzić ile tlenu jest w spalinach. Aha i podstawowe pytanie czy jest zrobione napowietrzanie kotłowni.
U siebie praca tylko na mocy znamionowej tlen nie spada poniżej 6-6.5%. Waha się 6-10%.
2020-12-11 07:47
  radek-ka Posts: 98 Ostrzeżenie: 0
@Michał86 jakbym palił tak jak ty tylko na 18kw, to kocioł też jest biały w środku, problem sadzy pojawia się przy mocy 5-7kw i nadmuch wentylatora nie ma znaczenia 35% czy 45% i tak jest czarno
2021-07-13 14:25
  Michal86 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
To jest właśnie minus modulacji. Jedyne co to znaleźć kompromis między czasem pracy kotła, a wyglądem komory. Czyli nie schodzić np poniżej 50% mocy.

dodane 2021-07-13 11:33Jak podłączyć ciepłomierz do sterownika i jaki musi to być typ urządzenia?
dodane 2021-07-13 14:25Czy instalujemy tylko przeplywomierz, a sterownik na podstawie temp zasilania i powrotu wylicza moc?
2021-07-13 14:35
  pawel3 Posts: 491 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS

Witam

Musisz kupić przepływomierz oraz płytkę elektroniczną gdzie podłączysz owe urządzenie. Płytka do kupienia u nas a turbinkę znajdziesz w internecie. Zasilanie na 5V
2021-08-02 19:26
  Michal86 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
Ok, czyli już wszystko wiem. Sprawdza się takie rozwiązanie? Jak jest z dokładnością? Bo wiadomo, że w ciepłomierzu czujniki temperatury zasilania i powrotu są zanurzone bezpośrednio w strumieniu medium w rurach. A jakby nie patrzył przylgowy powrotu i czujnik kotła zawsze trochę przekłamują.  
dodane 2021-07-21 11:21
pawel3 napisał » 2021-07-13 14:35

Witam

Musisz kupić przepływomierz oraz płytkę elektroniczną gdzie podłączysz owe urządzenie. Płytka do kupienia u nas a turbinkę znajdziesz w internecie. Zasilanie na 5V



@pawel3 napisałem wiadomość na priv ale nie otrzymałem odp.


Czy taki przepływomierz jak w linku będzie dobry?

https://allegro.pl/oferta/przeplywomierz-1-czujnik-odczyt-ilosci-wody-8866301391


I druga sprawa proszę podać namiary na płytkę.
dodane 2021-07-26 17:10Małe usprawnienie.












dodane 2021-08-02 19:26
First pagePrevious page8 / 8Next pageLast page
Users on-line: aikon36, Brayan72, interauto24, ogniwowillowa23, pciolkosz, romkap, tomaszsewen, WaaN