W dniu 26 sierpnia (środa) będzie wykonywana aktualizacja serwera. Strona eSterownik.pl będzie w tym czasie niedostępna.
Czas zarezerwowany na aktualizację to 48h.
Forum  Pello v3.5  Ustawienia kotła Subskrybuj
First pagePrevious page7 / 8Next pageLast page
2020-03-10 09:27
  pawel3 Posts: 487 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS


Kiedyś robiliśmy badania z hallem i bez.
2020-03-18 19:15
  radek-ka Posts: 52 Ostrzeżenie: 0
Jest możliwość podłączyć do Pello 3.5 bufor, CO i CWU, czy raczej trzeba dokupić jakiś dodatkowy sterownik?
2020-03-19 10:40
  mnich Posts: 210 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Pello 3.5 obsługuje obecnie oprócz takich urządzeń jak wentylator i podajnik również jednocześnie cztery pompy i siłownik zaworu n-drożnego:
*Pompa obwodu CO1
*Pompa obwodu CO2
*Pompa CWU – możemy programowo ustawić aby pracowała również jako CWU + mieszająca
*Pompa Mieszająca – wyjście to możemy skonfigurować programowo i ustawić tak żeby pracowało oprócz jako pompa mieszająca (na powrocie) również jako pompa kotłowa (ciągłe ładowanie bufora) albo pompa cyrkulacyjna CWU (do wyboru w zależności od potrzeb).
2020-03-20 16:38
  Michal86 Posts: 74 Ostrzeżenie: 0
Jak zniwelować nierówną pracę na mocy minimalnej. Raz pali się ładnie dużym płomieniem, a raz prawie gaśnie, płomień kilka procent i wyraźny dym w komorze spalania.
Czy zmiana okresu pracy podajnika w ustswieniach coś pomoże? Mam ustawione fabrycznie 20sek. 
2020-03-20 17:18
  radek-ka Posts: 52 Ostrzeżenie: 0
Powinno być osobne ustawienie okresu pracy podajnika dla max/poś/min, bo 20sek jest dobre dla mocy max, ale za długie dla min. Zresztą takie ustawienia chyba są w innych sterownikach o ile się nie mylę.


Ja to dochodzę do wniosku że najlepiej palić na 100-50% mocy palnika wtedy wszystko się dopala i nie ma czarnego osadu do tego jeszcze bufor żeby wydłużyć czasy postoju kotła, bo rozpalanie co 30-60min w moim przypadku się chyba nie opłaca
dodane 2020-03-20 17:18
Michal86 napisał » 2020-03-20 16:38
a raz prawie gaśnie, płomień kilka procent i wyraźny dym w komorze spalania. 

Czy to przygasanie nie jest w trakcie czyszczenia palnika co 30min?
2020-03-20 17:36
  Michal86 Posts: 74 Ostrzeżenie: 0
Zgadza się przy takich ustawieniach mocy kocioł pracuje najefektywniej(niby najlepiej przy ok 80% mocy kotła) i czysty w środku. Na minimalnej mocy chwila i czarny. Tylko, że tak jak piszesz bufor potrzebny bo bez niego zbyt dużo rozpaleń.
2020-03-21 09:06
  gmaj22 Posts: 2052 Ostrzeżenie: 1
Dlatego przy zakupie kotła pelletowego bez bufora, trzeba zwracać uwagę na jego pojemność wodną. Ewentualnie brać taki, którego sterowanie pozwala na szeroką modulację i dosypywanie pelletu "po ziarenku". 
dodane 2020-03-21 09:06Dlatego przy zakupie kotła pelletowego bez bufora, trzeba zwracać uwagę na jego pojemność wodną. Ewentualnie brać taki, którego sterowanie pozwala na szeroką modulację i dosypywanie pelletu "po ziarenku". 
2020-03-21 09:22
  radek-ka Posts: 52 Ostrzeżenie: 0
Gdybym tyle wiedział przy zakupie kotła i jakie ma ograniczenia, to pewnie bym brał bufor, lub inny kocioł.

Na mocy 3-5kw żmijka niestety nie zawsze podaje równo, jak się jej ułożą zwoje taką ilość wsypie. Prawdopodobnie z tego wynika to przygasanie płomienia
2020-03-21 11:23
  pawel3 Posts: 487 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Producent palnika eco-palnik zaleca zwiększyć częstotliwość czyszczenia dla tryby combo "czas pomiędzy czyszczeniem" co 10-15min. Częstsza, krótka praca rusztu ma wpłynąć na poprawę jakości spalania.
2020-03-21 11:27
  Michal86 Posts: 74 Ostrzeżenie: 0
A czas wysuwania zostawić fabrycznie na 50sek czy zmniejszyć
2020-03-21 11:41
  pawel3 Posts: 487 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Zostawić, ma to być krótki i częsty ruch który by poruszył złoże 
2020-08-15 07:43
  Michal86 Posts: 74 Ostrzeżenie: 0



Zawsze mnie to zastanawia podczas czyszczenia palnika...
Czy ruszt nie powinien być wysunięty bardziej w komorę spalania.
Jak widać spalanie nie odbywa się na całej przeznaczonej do tego powierzchni.
W ustswieniach standardowych w sterowniku czas pracy rusztu tp 240s
natomiast w dtr palnika podane jest 300sek.
Jednakże jak ustawiłem 300 ruch rusztu został bez zmian.
A może jest wadliwe spięcie rusztu z mechanizmem?


Chyba, że tak ma być.
2020-10-03 22:56
  Eltomaso Posts: 7 Ostrzeżenie: 0

podpinam sie pod temat

Witam wszystkich.

jestem tu nowy


czy ktoś mógłby rzucić okiem na mój piec?
dopiero dzisiaj podłaczyłem sterownik do internetu
i tak patrze na wasze wykresy i chyba moj jest nie tak jak powinien.
potrzebuje porady co do konfiguracji ustawien.
generalnie piec ekopellet 18kw
dom 115m2
ogrzewanie podlogowe 70% powierzchni: kuchnia, salon lazienki.
sypalnie grzejniki
dodatkowo w salonie i lazienkach tez grzejniki (chwilowo skrecone na 2, bo i tak podlogowka chodzi)
dzisiaj dopiero podkrecilem temperature pieca na 60, i zmniejszylem moc do 7, 11, 14kw

jak ustawic piec?
jakie temperatury?
itd
co mnie najbardziej dziwi, to ze temperatura pieca jest nizsza niz powrotu.
to normalne?
mozliwe ze hydraulik popierdzielil czujniki i odwrotnie zalozyl na rurki?

dziekuje za wszelka pomoc
2020-10-03 23:41
  Eltomaso Posts: 7 Ostrzeżenie: 0

a i jeszcze zawor 4d.
mam afristo avr484 z silownikiem 343.
skala na nim jest od 0 do 10.
tylko ze na schemacie zaworu w sterowniku pozycja 10 osiagana jest juz przy 50% otwarcia wskazanego na wyswietlaczu
czy tzn ze musze zmienic w ustawieniach maksymalny kat otwarcia na 50%?
dzieki panowie
2020-10-12 20:38
  radek-ka Posts: 52 Ostrzeżenie: 0
Może ktoś zerknąć w moje ustawienia dlaczego kocioł nie wygasza się po osiągnięciu zadanej temp. w pomieszczeniu?
W tamtym sezonie miałem też taką sytuacje i pomógł restart sterownika, ale nie tym razem
2020-10-12 20:49
  leON22 Posts: 4012 Ostrzeżenie: 2
Nie dlatego, że priorytetem jest najpierw osiągnięcie temp. zadanej kotła pewny Ale faktycznie wyłączenie palnika masz aktywne 🤔
2020-10-12 20:58
  radek-ka Posts: 52 Ostrzeżenie: 0
Zagrzało wodę do zadanej i się wygasił, a mam włączone żeby nie zatrzymywał pompy po dogrzaniu i dlatego szło dalej na grzejniki, więc już wszystko ok
2020-10-12 21:08
  leON22 Posts: 4012 Ostrzeżenie: 2
Wodę w kotle, czy baniaku CWU, bo tam masz włączony programator aktywny do godz 21szej 
2020-10-12 21:34
  radek-ka Posts: 52 Ostrzeżenie: 0
Chodziło mi o wodę CWU. Przez pół roku niegrzania wyszedłem z wprawy w ustawieniach sterownika, ale teraz już ogarniam dlaczego się nie wygasił/przestał grzać na grzejniki, a już myślałem że znowu się zawiesił
2020-10-14 07:05
  Michal86 Posts: 74 Ostrzeżenie: 0
Jest ok?





A to analiza zleconą przez producenta kotła:



First pagePrevious page7 / 8Next pageLast page
Users on-line: andrzejowka, boguslc, Kiler5, Kondzio, Mic107, tobi01