Forum Pello v3.5 Ustawienia kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 8Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
APIK
![]() |
Proszę o pomoc. Zaczynam ogrzewanie domu kotłem na pellet 18 kW - pello V3.5 Ekipa montująca wszystko mi niby ustawiła. Otrzymałam info że temp.ogólna pieca mam mieć 65 st. a temp za zaworem 4D 45st. Czy tak jest prawidłowo?? I ile przy prawidłowych ustawieniach powinnam spalić pelletu np na tydzień czy na m-c.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Witam. Temp za zaworem ustawia użytkownik w zależności od tego jak bardzo jest ciepłolubny
![]() Co do spalania..trudne pytanie biorąc pod uwagę że na spalanie ma wpływ wiele czynników. Opisz wielkość ogrzewanego obiektu,jakie ocieplenie..zdj instalacji, podłącz sterownik do internetu. Jakie paliwo ? spalanie ocenimy po pierwszym miesiącu palenia. |
|||
|
||||
APIK
![]() |
wlk. ogrzewanego pom. to ok 110m2. paliwo to pellet Pellet Olczyk Parametry:Granulacja 6 mm. Kaloryczność ≥18,3 MJ/kg a podłączenia do internetu niestety nie mam. A czy jest tak mega istotne w przypadku tych kotłów?
|
|||
|
||||
Sa1666
![]() |
Istotne pewnie nie... Ale w przypadku jakiś porad, zmian ustawień, szukania problemów.. Na pewno pomocne
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Znowu jakiś instalator "zaszalał", 18kW na 110m, ja pierdykam.
|
|||
|
||||
APIK
![]() |
jak mam rozumieć takie słowa???
|
|||
|
||||
makog
![]() |
APIK napisał » 2019-10-01 20:48 jak mam rozumieć takie słowa??? A no tak ze tak wielkim kotlem mozna ogrzac dwa takie domy jak Twoj ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
To że dałeś sobie wcisnąć kocioł który może spokojnie ogrzać 2 albo nawet 3 takie domy, nie wiem ile bo nie opisałeś czy to stare czy nowe budownictwo, jak ocieplone.
dodane 2019-10-01 21:01Marek mnie uprzedził ![]() |
|||
|
||||
pawel3
![]() |
APIK Gdybyś miał podłączony sterownik dp internetu można by było zobaczyć na wykresach prace kotła w czasie (ilość rozpaleń w danym dniu, zużycie/podawanie opału), rozkład temperatur w czasie) oraz pozostałe parametry nastawy. Mógłbyś zastosować czujnik bezprzewodowy do sterownika który by kontrolował temp w mieszkaniu. W takim rozwiązaniu kocioł pracuje jak inne wygodniejsze źródła ciepła. To że masz kocioł 18kw to nic nie przeszkadza, bez obaw możesz tym palnikiem wyprodukować mniejsze moce około 5-6kw (przy prawidłowej kalibracji palnika) kocioł pracuje stabilnie. Dlatego ustaw moc min 6kw pośrednią 8kw a max na 12 kw. Histerezy przełączania mocami zostaw fabryczne. Dmuchawa dla tych mocy to około 45, 55, 75. Jeżeli nie dopala w popielniku są czarne granulki to wtedy zwiększyć nadmuchy. Jeżeli są znów jasne nie spalone granulki to najprawdopodobniej za duży jest wentylator i dochodzi do wydmuchiwania z palnika. Temp na kotle zadaj taką aby zapewniła potrzeby cieplne ogrzewania domu, Cwu i zachować powrót powyżej tych 40 st. Bierz pod uwagę że kocioł pelletowy ma histerezę dolną załączania i górną wyłączania kotła. Nie wiem jakie temp potrzebujesz mieć w instalacji w domu. Kocioł trzymaj na 60 st, ta zadana mam taką nadzieje powinna spełnić potrzeby cieplne domu. Za zaworem ustaw tyle żeby mieć ciepło w domu i żeby nie dochodziło do przegrzewania (nie wiem czy jest czujnik w domu czy głowice) Pamiętać o czyszczeniu kotła tymi zawirowaczami raz na określony czas sprawdzić czystość czopucha/ wyczyścić. Palnik też użytkownik powinien wyczyścić (w instrukcji palnika jest opis odnośnie czyszczenia) Podczas pierwszego uruchomienia kotła trzeba zwrócić na kierunek, ustawienia palnika |
|||
|
||||
leON22
![]() |
I to się nazywa fachowa porada, a nie pie.... o Chopinie albo w bambus
![]() |
|||
|
||||
Michal86
![]() |
Czy mógłby ktoś napisać jak prawidłowo krok po kroku wykonać kalibracje podajnika?
Lub podać link. Szukałem na forum ale konkretnych informacji raczej nie znalazłem. Czy jest to istotna czynność tak w ogóle? OEPellet 18kw. |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Zależy o którą kalibrację pytasz? jeśli palnika to bardzo ważna, jeśli podajnika to raczej nie.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
https://esterownik.pl/nasze-produkty/pello
W instrukcji do pobrania : pierwsze uruchomienie PELLO. (papierowa powinna być razem z kotłem) Są to pierwsze czynności które powinien wykonać instalator. |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
A który to instalator weźmie instrukcję do ręki? przecież on wszystko wie najlepiej, jakby to wyglądało? fachowiec z 30-letnim stażem i instrukcja w ręku?
Takim właśnie sposobem mam w okolicy rozdupione 3 palniki o których wiem, tajemnicą jest o ilu nie wiem. |
|||
|
||||
Michal86
![]() |
Instalator instrukcji w ręku nie trzymał i kalibracji podajnika nie zrobił😜 Ale sobie z tym poradzę. A co do kalibracji palnika? Mam na fabrycznych ustawieniach.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
I takim sposobem my również mamy mnóstwo pracy za którą instalator wziął pieniądze
![]() W takim razie Michal86 przejrzyj proszę to co podałem i zrób kalibracje palnika. Bez tego nawet nie ma co zaczynać grzebać w ustawieniach spalania ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
karoka65 napisał » 2019-10-11 09:48 A który to instalator weźmie instrukcję do ręki? przecież on wszystko wie najlepiej, jakby to wyglądało? fachowiec z 30-letnim stażem i instrukcja w ręku? Takim właśnie sposobem mam w okolicy rozdupione 3 palniki o których wiem, tajemnicą jest o ilu nie wiem. Wiesiu są wyjątki , osobiście widziałem , bo byłem przy odpaleniu mojego ACV , jak mój instalator z instrukcją w dłoni podłączał i przepinał jakieś kabelki w sterowniku ( chyba mostkował wyjście Open-term ) po czym poinstruował mnie co i jak ustawiać w kociołku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
Michal86
![]() |
ES_Serwis napisał » 2019-10-11 13:48 I takim sposobem my również mamy mnóstwo pracy za którą instalator wziął pieniądze ![]() W takim razie Michal86 przejrzyj proszę to co podałem i zrób kalibracje palnika. Bez tego nawet nie ma co zaczynać grzebać w ustawieniach spalania ![]() Nie doczytałem dobrze w tej instrukcji. Czyli kalibracja palnika i podajnika wykonywane są jednym rzutem? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Bez obrazy, masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem
![]() |
|||
|
||||
Michal86
![]() |
Kalibracja palnika Celem kalibracja palnika jest zmierzenia dawki paliwa podawanego do palnika. W tym celu należy: 1. Przygotuj pojemnik typu wiadro plastikowe czy pusty worek po pelletach. 2. Napełnij rurę podajnika górnego pelletem. W trybie: stop naciśnij na belkę z urządzeniami – belka statusowa 5 na ilustracji 1 – w nowym oknie naciśnij na ikonę podajnika Odczekaj aż podajnik napełni się pelettem i wyłącz go. Wróć do ekranu głównego. 3. Odepnij rurę elastyczną z górnego podajnika od palnika i podstaw przygotowany pojemnik pod podajnik górny tak aby pellety z podajnika trafiały do pojemnika. 4. Potrzebna będzie również waga do zważenia wysypanego pelletu. Na wadze zważ pusty pojemnik i zapamiętaj jego wagę – tarę. 5. Wejdź do menu sterownika – przycisk 4 na ekranie głównym wyświetlacza – Ilustracja 1. 6. W oknie, które się pojawi, należy nacisnąć ikonę Parametry zaawansowane. 7. Pojawi się kolejne okno, w którym należy przewinąć listę w dół, aż pojawi się pozycja Kalibracja palnika – naciśnij na ten napis. 8. W kolejnym oknie Kalibracja podajnika naciśnij przycisk start. Rozpocznie się odliczanie czasu oraz zostanie uruchomiony podajnik górny napełniając przygotowany pojemnik pelletem. 9. Po upływie wskazanego czasu podajnik się zatrzyma, a proces odliczania czasu zostanie zakończony. Automatycznie pojawi się okno Wydajność podajnika po kalibracji. 10. Zdejmij pojemnik z wsypanym pelletem i zważ na wadze. Odejmij wagę pustego pojemnika od wagi pojemnika z pelletem. Uzyskaną wartość wprowadź w oknie Wydajność podajnika po kalibracji. Wagę pelletu podaj w gramach i zatwierdź zielonym przyciskiem 11. Po wprowadzeniu wartości wrócisz do listy w parametrach zaawansowanych. Naciskając strzałkę w górnym lewym rogu dwa razy, wrócisz do okna głównego. . . . Być może i mam ale tak to zrozumiałem, że kalibracja palnika jest poprzez kalibracje palnika. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 8Następna stronaOstatnia strona | ||||