Forum  eCoal.pl v3.5  Najnowsza wersja oprogramowania 1.1.30.4 :) Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
2019-09-14 20:35
  s_baro Posts: 31 Ostrzeżenie: 0

Witam.
Mam pytanie odnośnie nowych obwodów CO dodanych w ostatniej aktualizacji. Jest tam możliwość sterownia pompą tak ja jak standardowo wcześniej było w Obwodach CO1 i CO2, ale gdzie te pompy podłączyć skoro nie ma tyle wyjść ze sterownika. Z tego co pamiętam to są wyjścia na pompy: CO, CW, dodatkowa np, mieszająca i chyba cyrkulacyjna.

To gdzie podłączyć te pompy dla obwodów CO 3, 4, 5 i 6?
Może dziwne pytanie ale nie mogę się domyślić gdzie te pompy podpiąć.
2019-09-14 21:34
  ES_Serwis Posts: 360 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Potrzebne są do tego moduły rozszerzeń. I do tych urządzeń podpinamy pompy oraz dodatkowe siłowniki zaworów N-drogowych. 
2019-09-14 21:56
  leON22 Posts: 2570 Ostrzeżenie: 1
ES_Serwis zapomniałeś dodać , że do nabycia w Waszym sklepie    ---> Moduł rozszerzeń MR3
2019-09-15 08:40
  s_baro Posts: 31 Ostrzeżenie: 0
Dzieki za wyjasnienie. Teraz juz wiem o co chodzi. Jak ktos ma duzo obwodow co to rzeczywiscie fajna rzecz.
2019-09-18 04:22
  naczelnik Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
naczelnik napisał » 2019-09-14 09:27
Przed aktualizacją jeżeli głowice radiowe termostatyczne były zamknięte to pompy co nie pracowały. Po aktualizacji niestety mimo zamkniętych głowic pompy pracują (ta funkcjonalność była dodawana w poprzednich aktualizacjach teraz znikła, prośba o ponowne dodanie).


Es_serwis co w temacie (mamy środę)?
2019-09-18 07:32
  pawel3 Posts: 342 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
I teraz też to działa. masz ustawiony, wybrany regulator w pomieszczeniu. W takim przypadku to regulator przejmuje zadanie wyłączenia pompy.
2019-09-18 09:12
  naczelnik Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
W pomieszczeniu mogę wybrać jaki obwód jest podłączony np. co1. Tak właśnie mam, regulator wybrany poprawnie, zawory zamknięte a i tak pompa od co1 cały czas pracuje (według mnie nie jest ok., przed zmianą działało poprawnie).
Proszę podglądnąć mój sterownik i podpowiedzieć co robię nie tak).
2019-09-18 09:17
  seba Posts: 1360 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Masz aktywne regulatory pokojowe dla obwodów CO1 i CO2. Pompa zostanie wyłączona dopiero gdy temp. w pomieszczeniu zostanie osiągnięta. Zmień typ obwodu CO1 na taki z zaworem (bez reg. pokojowego).
2019-09-18 09:29
  naczelnik Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Nie rozumiem, w pokojach obwodu co1 jest ustawiona temp. 7 stopni (więc dawno osiągnięta). Regulator jest na głowicy bezprzewodowy + czujnik bezprzewodowy. Jaki sens jest zmienią na zawór, co będzie sterować temperaturą? Będe uparty nic nie zmieniałem w ustawieniach a przed zmiana działało poprawnie.
dodane 2019-09-18 09:29"Wersja: 1.1.28.1
Data: 2018-10-11

Opis zmian:
 * Dodano parametr dla zaworu 4D: Maksymalny kąt otwarcia zaworu
 * Dodano w Pokojach wybór obwodu CO. Po dogrzaniu wszystkich pomieszczeń dla których zdefiniowano obwód CO pompa zostanie zatrzymana."


To tu była wprowadzona poprawka.
2019-09-18 09:48
  seba Posts: 1360 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Używasz regulatora pokojowego dla obwodu CO1:





Przypisałeś dwa pokoje do obwodu CO1. I w tych dwóch pokojach osiągnąłeś temp. zadaną - OK. Ale w pomieszczeniu, gdzie jest zainstalowany czujnik pokojowy (patrz poniżej) nadal temperatura nie jest osiągnięta dlatego w obwodzie CO1 nadal pracuje pompa CO. To samo dotyczy obwodu CO2. Masz przypisany jeden pokój do obwodu CO2, ale równocześnie masz aktywny regulator pokojowy dla obwodu CO2.


2019-09-18 12:36
  naczelnik Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Tak Masz rację, dziękuję za wytłumaczenie. 
2019-09-22 12:56
  oxylion Posts: 26 Ostrzeżenie: 0
Posiadam RBR-Ekouniwersal 17 kW z eCoal v3.5 z FW v1.1.24.40 (co dziwne, brakuje tej wersji tutaj: https://esterownik.pl/forum/posty,2304/-automatyczne-aktualizacje-opis-zmian- ) i w jednym z założonych przez siebie wątków nakazano mi jako ochronę powrotu dać pompę CWU co też uczyniłem. Chodzi to tak jakiś czas, ale patrzę, że w FW v1.1.28.1 "Poprawiono działanie zaworu 4D", "Pompa dodatkowa ustawiona jako mieszająca będzie wspomagała pracę zaworu 4D jako ochrona powrotu". Czy warto zmieniać czy zostawić jak jest i nie szukać problemów na siłę?
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
Users on-line: Andrzej6131, BasiaDom, Grzegorz73, huep, Kiler5, Komarco, Lacina, marekt81, mitsu5, otamich, Piecstrumykowa, prawucki, smi58n9, Solaris183, szymanski101262, szyszu, valiant

Recently added

Przemysław - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more